26 Απρ 2024
READING

Claire’s | Από το εμπορικό κέντρο στο metaverse

4 MIN READ

Claire’s | Από το εμπορικό κέντρο στο metaverse

Claire’s | Από το εμπορικό κέντρο στο metaverse

Τα Claire’s αποτελούν τον προορισμό για τα in fashion girls, με περισσότερα από 3.200 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Γνωστά για τα έντονα χρωματιστά αξεσουάρ και τις υπηρεσίες piercing που παρέχουν, τα καταστήματα της αμερικανικής εταιρείας αποτελούν εδώ και καιρό βασικό στοιχείο των αστικών εμπορικών κέντρων.

Αλλά τώρα, καθώς οι καταναλωτές ψωνίζουν μέσω διαφορετικών καναλιών, τα Claire’s επανεκτιμούν την παρουσία τους στα εμπορικά κέντρα. Όχι, δεν σταματά να επενδύει στα φυσικά καταστήματα, απλά επεκτείνει το αποτύπωμα του brand της και τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχει στη ζωή των νεαρών πελατών της. Πώς; Τα τελευταία χρόνια, τα Claire’s έχουν επεκτείνει τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους, αναπτύσσοντας το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων και λανσάροντας τη δική τους εικονική εμπειρία στο Roblox. Παράλληλα, έχουν επεκταθεί σε καταστήματα παιχνιδιών και πολυκαταστημάτων μέσω συνεργασιών με 30 retailers.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η ανάπτυξη του Roblox συμβάλει στην εξέλιξη του Metaverse

Η στρατηγική επέκτασης των Claire’s ακολουθεί μια ιδιαίτερα ταραχώδη 15ετή περίοδο για την εταιρεία που ιδρύθηκε το 1961 σε ένα προάστιο του Chicago. Το 2007, η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε και εξαγοράστηκε από την Apollo Management. Σχεδόν μία δεκαετία μετά, το 2018, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, επικαλούμενη χρέος ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τρία χρόνια αργότερα, ξεκίνησε τη διαδικασία επανάκμψής της. Σήμερα τα Claire’s αρχίζουν να βλέπουν τα σχέδια επανεφεύρεσής τους να αποδίδουν. Οι πωλήσεις τους, οι οποίες υποχώρησαν την περίοδο της πανδημίας, αυξάνονται συνεχώς.

Όμως η εταιρεία δεν επαναπαύεται. Τα Claire’s διαθέτουν μια ομάδα που έχει εστιάσει στο πρόγραμμα επιβράβευσης και συλλέγει σχόλια από τους καταναλωτές τόσο στα καταστήματα, όσο και στο διαδίκτυο. Μελετώντας λοιπόν το feedback των καταναλωτών, αποδείχθηκε ότι οι fans των Claire’s είναι ταυτόχρονα οπαδοί του Roblox, της πλατφόρμας παιχνιδιών στο metaverse.

Ήταν επόμενο η εταιρεία Claire’s να επεκταθεί στο Roblox τον περασμένο μήνα, εγκαινιάζοντας έναν ψηφιακό κόσμο που ονομάζεται “ShimmerVille”. Οι επισκέπτες του μπορούν να αγοράζουν εικονικά ρούχα και αξεσουάρ, οι φυσικές εκδόσεις των οποίων διατίθενται επίσης στα φυσικά καταστήματα του brand. Στο ShimmerVille προσφέρονται επίσης διάφορα παιχνίδια και εικονικοί προορισμοί όπου οι παίκτες θα μπορούν να συναναστρέφονται.

Η εταιρεία αξεσουάρ δημιούργησε το ShimmerVille από το μηδέν, συνεργαζόμενη με την εξειδικευμένη επιχείρηση δημιουργίας παιχνιδιών, Wonder Works Studio. Τα Claire’s περιγράφουν το παιχνίδι τους στο Roblox ως έναν “μεταμορφωτικό” ψηφιακό κόσμο όπου οι Gen Z-ers και οι Gen Alphas, μπορούν να εξερευνήσουν, να παίξουν, να ψωνίσουν και να συνδεθούν με τους φίλους τους.

Το ShimmerVille διαθέτει μια μοναδική οικονομία όπου οι επισκέπτες μπορούν να κερδίσουν ψηφιακά νομίσματα, παίζοντας μια σειρά από mini games. Οι χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι πολύχρωμα, παιχνιδιάρικα και εκφραστικά κατοικίδια ζωάκια, που δεν μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο Roblox. Το κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του μοναδικό στυλ και προσωπικότητα. Αρχικά έχουν τεθεί σε λειτουργία 15 κατοικίδια, αλλά πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα.

Με την πάροδο του χρόνου τα Claire’s σκοπεύουν να πάρουν κάποια στοιχεία από το παιχνίδι και στη συνέχεια να τα ενσωματώσουν στα φυσικά τους καταστήματα. Θα συνδέσουν επίσης το επιτυχημένο πρόγραμμα επιβράβευσης καταναλωτών που διαθέτει η εταιρεία, με την εμπειρία του metaverse. Με αυτόν τον τρόπο οι πελάτες θα μπορούν να “ξεκλειδώνουν” νομίσματα και ανταμοιβές, που θα χρησιμοποιούν για να παίζουν στο metaverse.

Διαβάστε ακόμα: Η Lavazza δημιουργεί ένα παιχνίδι με περιβαλλοντικό πρόσημο στο Roblox

Το μυστικό της επιτυχίας των Claire’s είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να συνδεθεί με ένα μεγάλο κοινό, αφοσιωμένο σε μια πλατφόρμα που είναι αναμφισβήτητα η πλησιέστερη προσέγγιση που έχουμε σήμερα σε ένα λειτουργικό metaverse. Είναι ζωτικής σημασίας για τα brands να βρίσκονται μέσα σε αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο από την αρχή. Όχι μόνο για να διασφαλίσουν το μέλλον της εταιρείας τους στην εποχή της ψηφιοποίησης, αλλά και για να εξερευνήσουν τις κοινωνικές και εμπορικές ευκαιρίες που παρουσιάζει. Τα Claire’s το έχουν καταλάβει και είναι πλέον εκεί.

Έχοντας κηρύξει πτώχευση πριν από πέντε χρόνια, η ανάκαμψη της αλυσίδας Claire’s αποτελεί ένα πραγματικό success story. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ενός retailer που έχοντας φτάσει σχεδόν στο μηδέν, επέστρεψε και μετατράπηκε σε μια επιτυχημένη επιχείρηση που φαίνεται να έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Με πληροφορίες από ModernRetail

Photo: Claire’s

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.