25 Απρ 2024
READING

Το happy end θέλει ένα σωστό storytelling

5 MIN READ

Το happy end θέλει ένα σωστό storytelling

Το happy end θέλει ένα σωστό storytelling

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα έχει περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορούμε να επεξεργαστούμε και αυτές αυξάνονται συνεχώς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι έχουν μια ιστορία να πουν, αλλά το περιεχόμενο αυτής και ο τρόπος που εκφράζεται είναι τα στοιχεία που τελικά την καθορίζουν. Πώς, λοιπόν, μπορεί ένα brand να πει καλύτερα μία ιστορία;

“Μία φορά και έναν καιρό ήταν ένας πλανήτης με πολλές πολλές επιχειρήσεις…”, σίγουρα είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε μία αφήγηση, να πλάσουμε μία ιστορία μέσω της οποίας θα εξηγηθεί πώς ένα brand μπορεί να φτιάξει μία ιστορία. Άλλωστε για χρόνια και χρόνια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν συνδεθεί με την εξιστόρηση παραμυθιών και ιστοριών για να καλλιεργούν τη φαντασία των παιδιών, για να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν και να μάθουν. Υπάρχουν ατομικές και συλλογικές αφηγήσεις, αφηγήσεις εθνικές και κοινωνικές, αφηγήσεις που δημιουργούν κοινότητες ανθρώπων και αναπαράγονται και διαιωνίζονται μέσω των εθίμων και των παραδόσεων, μέσω των εκπαιδευτικών θεσμών και των πολιτισμικών στοιχείων. Όμως, η αφήγηση εκτός από αυτά αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο του marketing.

Διαβάστε επίσης: Το Storytelling πάντα κερδίζει

Του brand storytelling, δηλαδή της στρατηγικής που χρησιμοποιείται στο marketing για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας. Η αφήγηση ιστοριών από μια μάρκα μπορεί να ενισχύσει και να αυξήσει το κοινό της δημιουργώντας μια συναισθηματική σύνδεση και μια πιο προσωπική σχέση. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σημερινό κοινό που αποτελείται από καταναλωτές της Gen Ζ και των Μillennials,  καθοδηγείται από τις προσωπικές συνδέσεις που κάνει με τις μάρκες.

Η άνθηση του ψηφιακού περιεχομένου και η ποικιλία των διαθέσιμων πλατφορμών για την κοινοποίηση ιστοριών δίνει πολλές επιλογές για τον τρόπο που μια μάρκα μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα ιστορία της και να χτίσει μια νέα, καθώς επίσης και να ελέγξει το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα το επικοινωνήσει στο κοινό της. Ωστόσο, κάθε ιστορία, κάθε αφήγηση έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα την κάνουν αξέχαστη και πετυχημένη.

Γνωρίζουμε ότι όλα τα παιδικά παραμύθια ξεκινούν με την φράση “Μία φορά και έναν καιρό…” και μετά παρουσιάζουν τον ήρωα της ιστορίας. Αυτή ήταν πάντοτε η σειρά. Αυτός ο ήρωας είναι το πρόσωπο πάνω στο οποίο χτίζεται όλη η ιστορία και φυσικά το πρώτο βασικό στοιχείο της αφήγησης. Έτσι, αν και κάθε ιστορία χρειάζεται έναν ήρωα, πολλές επιχειρήσεις κάνουν το λάθος να υποθέσουν ότι ο ρόλος αυτός ανήκει στους ιδιοκτήτες ή την  εταιρεία τους. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ο πραγματικός ήρωας της αφήγησης που “χτίζει” ένα brand δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον πελάτη της, ενώ το brand ενέχει θέση αφηγητή.

Αυτό είναι που θα δημιουργήσει την ιστορία στην οποία θα πρωταγωνιστήσει ο πελάτης του. Συνεπώς, το δεύτερο σημαντικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να εφιστήσει την προσοχή του ένα brand είναι η ιστορία που θα αφηγηθεί, η περιπέτεια όπου θα πρωταγωνιστήσει ο πελάτης-ήρωάς του. Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό από το concept “Θέλαμε να κάνουμε αυτό, οπότε δουλέψαμε σκληρά και τα καταφέραμε”. Πού είναι ο ενθουσιασμός σε αυτό; Πού είναι η δράση; Εάν δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο εντυπωσιασμού, κάποια ανατροπή, η υπόθεση αυτή “φλατάρει”. Είναι αλήθεια ότι οι επιχειρήσεις μπαίνουν στον πειρασμό να πουν αυτού του είδους την ιστορία, γιατί δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αλλά ότι έχουν μόνο επιτυχίες. Κι όμως αυτό είναι ένα τραγικό λάθος.

Διαβάστε επίσης: Οι 5 μεγάλες τάσεις του digital marketing το 2022

Όπως και ότι οι εταιρείες εστιάζουν στο να επικοινωνήσουν ιστορίες που έχουν να κάνουν κυρίως με τα ποσοτικά αποτελέσματα, τα οποία είναι μεν σημαντικά, δεν είναι όμως αξιομνημόνευτα και δεν δημιουργούν μία πιο συναισθηματική σύνδεση με τους καταναλωτές. Ο πελάτης που θα διαβάσει τις συγκεκριμένες ιστορίες θέλει να ανακαλύψει, εκτός από τον τρόπο, και τον λόγο πίσω από την χρήση κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας. Γι’ αυτό χρειάζεται να παρουσιάζονται ιστορίες που αφορούν τους πελάτες. Και ιδιαίτερα, περιπέτειες που αφορούν τη σχέση τους με το brand, το πώς τους βοήθησε, τι τους πρόσφερε, γιατί το επέλεξαν. Έτσι η μάρκα αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται σε επαφή με το κοινό της. Οι προσωπικές ιστορίες των πελατών είναι εκείνες που θυμούνται περισσότερο οι άνθρωποι.

Μάλιστα, ο προσωπικό τόνος της ιστορίας θα συνδέσει τους υπαλλήλους της εκάστοτε εταιρείας με τον σκοπό της. Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένες ιστορίες έχουν τη δυνατότητα να δείξουν στο κοινό τον λόγο που αποφάσισε κάποιος υπάλληλος να ενταχθεί στο δυναμικό της επιχείρησης, τονίζοντας ταυτόχρονα την βαθύτερη αποστολή της. Επιπλέον, δίνουν την ευκαιρία στην εταιρεία για μία βαθύτερη σύνδεση τόσο με τους πελάτες της όσο και με τους υποψήφιους υπαλλήλους της. Είναι σημαντικό για μια εταιρεία να ενθαρρύνει το εργατικό δυναμικό της να μοιράζεται τις δικές του προσωπικές ιστορίες, ώστε να αναδειχθεί το ανθρώπινο πρόσωπό της.

Δεδομένου ότι στην αγορά καθημερινά εντάσσονται νέοι φιλόδοξοι παίκτες, οι εταιρείες χρειάζεται να προσπαθήσουν αρκετά ώστε να οικοδομήσουν ισχυρούς δεσμούς με το κοινό τους και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εδραιώσουν τη θέση τους. Το storytelling είναι αναμφίβολα ένας τρόπος ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική σύνδεση εταιρείας-καταναλωτών. Όμως, και αυτό θέλει τη δική του προσοχή δίνοντας έμφαση στον ήρωα, την περιπέτεια και τον προσωπικό τόνο της ιστορίας. Πώς αλλιώς θα έχει happy end;

Με πληροφορίες από The Entrepreneur

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.