Ο Banksy κατηγορεί την Guess για κλοπή του έργου του

Η Guess στις αρχές Νοεμβρίου λάνσαρε μια συλλεκτική συλλογή, χρησιμοποιώντας εμβληματικά μοτίβα από τα γκράφιτι του καλλιτέχνη Banksy. Η συλλογή προωθήθηκε ως συνεργασία, αλλά σύμφωνα με τον Βρετανό καλλιτέχνη, η εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων χρησιμοποίησε τα σχέδιά του χωρίς άδεια.

Κατά το λανσάρισμα της σειράς τον περασμένο μήνα, οι εκπρόσωποι της αμερικανικής μάρκας ενδυμάτων είχα επισημάνει -εύστοχα- ότι τα γκράφιτι του Banksy έχουν μια πρωτοφανή επιρροή που αντηχεί σε όλη την pop κουλτούρα, προσθέτοντας πως αυτή η νέα συλλογή είναι ένας τρόπος για τη μόδα να δείξει την ευγνωμοσύνη της για τη συμβολή του αυτή. Μέσα σε όλα, η εταιρεία που διαχρονικά επιλέγει το ασπρόμαυρο μοτίβο στις διαφημίσεις της, επισήμανε ότι η κολλεξιόν δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Brandalised, η οποία χορηγεί άδειες χρήσης σχεδίων από καλλιτέχνες γκράφιτι.

Διαβάστε ακόμα: Shein | μήνυση από την Dr Martens για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

Η Guess περιέγραψε την κολλεξιόν της ως “μια ολοκαίνουργια capsule συλλογή εμπνευσμένη από τα γκράφιτι του Banksy”, με ρούχα για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, καθώς και αξεσουάρ. Ο γνωστός καλλιτέχνης γκράφιτι, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, ωστόσο, είχε άλλη άποψη.

Δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram, όπου διατηρεί 11,8 εκατομμύρια folowers, μια φωτογραφία του καταστήματος Regent Street στο Λονδίνο. Στην φωτογραφία φαίνεται η βιτρίνα του καταστήματος, όπου εκτίθεται το γκράφιτί του “Flower Thrower”, καθώς και ρούχα που φέρουν στάμπες από έργα του. Η φράση “Guess x Brandalised with graffiti by Banksy” είχε αναρτηθεί στη βιτρίνα του καταστήματος. Μπροστά σ’ αυτό το θέμα, αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να θεωρηθεί λάθος αν κλέφτες καταστημάτων προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες, δηλαδή αν αρχίσουν να κλέβουν ρούχα της Guess, όπως η εταιρεία έκλεψε το έργο του. Στη λεζάντα της φωτογραφίας μάλιστα ο Banksy προτείνει στους κλέφτες καταστημάτων να το “επισκεφθούν”. Μετά από αυτή την ανάρτηση, η Guess έκλεισε το κατάστημα για το κοινό, καλύπτοντας τις βιτρίνες και ασφαλίζοντας τους χώρους.

Η Guess φαίνεται να έχει προμηθευτεί νόμιμα το έργο του Banksy μέσω τρίτου μέρους, δηλαδή της Brandalised, η οποία δηλώνει ότι έχει τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης και χρήσης του έργου τέχνης του καλλιτέχνη σε προϊόντα. Αν πράγματι ο Banksy δεν ήταν ενήμερος για την χρήση των έργων του, τότε θα πρέπει να είναι αρκετά ενοχλημένος, ειδικά επειδή τέτοιες mainstream εταιρείες δεν συμφωνούν με τις αντικαθεστωτικές του απόψεις.

Και ενώ το αναμενόμενο θα ήταν ο Banksy να κινηθεί νομικά εναντίον της Brandalised (ή και της Guess) για κλοπή της πνευματικής του ιδιοκτησίας, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί, δεδομένου ότι ο καλλιτέχνης θέλει να παραμείνει ανώνυμος.

Εξάλλου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Banksy κέρδισε μια προσφυγή με την οποία του επιτρέπεται επίσημα να διατηρήσει το εμπορικό σήμα μιας από τις πιο διάσημες εικόνες του, μιας μαϊμούς που φοράει μια ταμπέλα με ένα πολιτικό μήνυμα, στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι επισκέφθηκε την Ουκρανία για να δημιουργήσει νέα έργα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, επτά γκράφιτι του καλλιτέχνη εμφανίστηκαν σε βομβαρδισμένα κτίρια της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Τα H&M υπόλογα ξανά για υπόθεση greenwashing

Παρόλο που το πραγματικό του όνομα δεν είναι γνωστό, τα έργα του έχουν εμφανισθεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες πόλεων σε όλο τον κόσμο. Ο Banksy είναι γνωστός καλλιτέχνης του γκραφίτι, πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης ταινιών. Τα έργα του είναι συνήθως σατιρικά, σχολιάζοντας ζητήματα πολιτικής και κουλτούρας, με επιγράμματα που συνδυάζουν το μαύρο χιούμορ με γκραφίτι, τα οποία εκτελούνται με μια ιδιαίτερη τεχνική στένσιλ.

Η πρώτη ταινία του Banksy “Exit through the Gift Shop” έκανε την εμφάνιση της το 2010 στο αμερικανικό φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance Film Festival, ενώ στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί ως “Η Τέχνη στο δρόμο”. Τον Ιανουάριο 2011 προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και το 2014 βραβεύτηκε ως πρόσωπο της χρονιάς στα Webby Awards.

Με πληροφορίες από BBC

Photos: Instagram Banksy