16 Απρ 2024
READING

Η Nike επεκτείνει το δίκτυο των Rise concept store

4 MIN READ

Η Nike επεκτείνει το δίκτυο των Rise concept store

Η Nike επεκτείνει το δίκτυο των Rise concept store

Σε μια εποχή όπου οι τάσεις εξελίσσονται γρήγορα και οι προσδοκίες είναι υψηλές, οι καταναλωτές είναι πιο ενημερωμένοι και πιο επιλεκτικοί από ποτέ. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για τα brands, καθώς συνεχίζουν να έχουν ως αποστολή την ανάδειξη των προϊόντων τους με προηγμένους αλλά και πρακτικούς τρόπους. Ανάλογη είναι και η στρατηγική της Nike που φιλοδοξεί να παράσχει την παροχή της καλύτερης αγοραστικής εμπειρίας με νέα store concepts τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πιο πρόσφατη επένδυση του αμερικανικού αθλητικού κολοσσού είναι το άνοιγμα του καταστήματος Nike Rise στο εμπορικό κέντρο Aventura στο Μαϊάμι. Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα υπό την ομπρέλα του σήματος “Nike Rise” που ανοίγει τις πόρτες του στην αμερικανική αγορά και σηματοδοτεί το επόμενο στάδιο της επέκτασης του τομέα retail της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική. Η εταιρεία αθλητικών ειδών άνοιξε το πρώτο της Nike Rise concept store το καλοκαίρι του 2020 στο Guangzhou της Κίνας, περιγράφοντάς του τότε ως ένα κατάστημα που ανταποκρίνεται στον παλμό του αθλητισμού. Μέσα σε δύο χρόνια ακολούθησαν άλλα δύο Nike Rise καταστήματα, ένα στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και ένα στο Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike βάζει γκολ με τη νέα της διαφημιστική καμπάνια

Μέχρι τώρα η εταιρεία προσέφερε τρεις ξεχωριστές εμπειρίες αγορών στη Βόρεια Αμερική με τις ονομασίες “House Of Innovation”, “Live” και “Unite”. Το House Of Innovation είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία της μάρκας που λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος υψηλών προδιαγραφών. Το Nike Live αποτελεί μια μπουτίκ μικρού μεγέθους με χαλαρό στιλ που στόχο έχει την γρήγορη παράδοση προϊόντων σε ένα συγκεκριμένο εύρος αποστολής. Το Nike Unite εστιάζει στην τοπική κοινότητα, φέρνοντας τον αθλητισμό σε επαφή απευθείας με τον καταναλωτή.

Το Nike Rise εστιάζει στην ψηφιακή ενσωμάτωση όλων των προϊόντων, των υπηρεσιών και της συνολικής αγοραστικής εμπειρίας, αποτελώντας μια αναβαθμισμένη έκδοση του Nike Live. Η διαφορά τους είναι ότι ενώ το Nike Live προορίζεται να είναι ένα και μοναδικό σε μια συγκεκριμένη περιοχή, το Nike Rise πρωταγωνιστεί χάρη στην πρωτοπορία του σε μια συγκεκριμένη πόλη. Ως αποτέλεσμα, η ποικιλία είναι μεγαλύτερη από το Nike Live, όπως και η έκταση του καταστήματος.

Το άνοιγμα ακόμη ενός signature store της Nike, δεν θα αποτελούσε καινοτομία, εάν δεν συμπύκνωνε σε έναν χώρο όλη την ψηφιακή παρουσία του sport brand. Στο Nike Rise, η εταιρεία λανσάρει για πρώτη φορά το Sport Pulse, μια ψηφιακή πλατφόρμα storytelling που φιλοδοξεί να αποτελέσει το εμβληματικό χαρακτηριστικό όλων των καταστημάτων Rise. Οι οθόνες προβάλλουν στιγμιότυπα από αθλητικές διοργανώσεις τόσο της πόλης όπου φιλοξενείται όσο και αθλητών με αντίστοιχη καταγωγή. Εκεί παρουσιάζονται οι τρέχουσες καμπάνιες, μεταδίδονται ζωντανά αθλητικοί αγώνες και event, ενώ κατόπιν συγκατάθεσής τους, αποτυπώνονται και στιγμές από τις προπονήσεις και τους αγώνες πελατών της εταιρείας, που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές Nike Training Club και Nike Run Club. Όλα αυτά αποσκοπούν στο να δημιουργηθεί μοναδικό ψηφιακό περιεχόμενο μέσα στο κατάστημα.

Εξάλλου, στο κατάστημα διατίθεται και η online-to-offline (Ο2Ο) λειτουργία The Sport Hub, με την οποία οι επισκέπτες μπορούν να επιστρέψουν προϊόντα που θέλουν να αλλάξουν, να παραλάβουν τα προϊόντα που έχουν αγοράσει online, να σκανάρουν αντικείμενα για πληροφορίες προϊόντων και να χρησιμοποιήσουν το SNKRS Pass, ένα ψηφιακό πάσο που ανταμοίβει όσους πελάτες της Nike γίνονται μέλη στο application SNKRS.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike δημιουργεί εικονική κοινότητα προϊόντων στο metaverse

Το Nike Rise αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά ψηφιακά εστιασμένα concept καταστημάτων που έχει αναπτύξει η Nike. Τον Ιούλιο, η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα Nike Style στη Σεούλ, το οποίο έδινε έμφαση σε προϊόντα με βάση το φύλο, από fleece και μπλούζες μέχρι υποδήματα και αξεσουάρ. Παρόμοια με την τοποθεσία στο Μαϊάμι, το κατάστημα διέθετε τεχνολογικές καινοτομίες, όπως κωδικούς QR που ξεκλείδωναν εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας, και ένα content studio για βιντεάκια στο TikTok και τα social media εν γένει.

Και μπορεί η πόλη του Μαϊάμι να φιλοξενεί το πρώτο Nike Rise στις Ηνωμένες Πολιτείες, προγραμματίζονται όμως και οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας για την ανάπτυξη του concept store και σε άλλες τοποθεσίες στις Η.Π.Α. Η Nike εξάλλου συνεχίζει να αυξάνει τα σημεία λιανικής πώλησής της με γνώμονα την δέσμευση και την πιστότητα των πελατών της όπως και την ανταπόδοση στην κοινότητα. Και τώρα στους στόχους του δημοφιλούς sport brand προστίθεται η δημιουργία ενός από τα πιο προηγμένα και συνδεδεμένα ψηφιακά concept καταστημάτων που έχει εμπνευστεί ποτέ. 

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Nike

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.