25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Τα social media γίνονται λιγότερο “social” και περισσότερο “media”

4 MIN READ

Έρευνα | Τα social media γίνονται λιγότερο “social” και περισσότερο “media”

Έρευνα | Τα social media γίνονται λιγότερο “social” και περισσότερο “media”

Έχουμε αναρωτηθεί άραγε ποια είναι η διαφορά μεταξύ των social media και της ψυχαγωγίας; Και κατά πόσο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν όντως τους ανθρώπους να κοινωνικοποιηθούν; Πλέον το τι βλέπουμε σε κάθε εφαρμογή, καθορίζεται αποκλειστικά από αλγόριθμους. Με αυτό το δεδομένο, οι κοινωνικές πλατφόρμες έχουν να κάνουν περισσότερο με την καθαρή ψυχαγωγία, παρά με την κοινωνικοποίηση.

Τι είναι όμως κοινωνικοποίηση; Ο όρος αφορά τη δια βίου διαδικασία απόκτησης και διάδοσης κανόνων, συμβάσεων και ιδεών. Μέσω της κοινωνικοποίησης, μεταδίδονται στους ανθρώπους οι δεξιότητες και οι συνήθειες που είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή τους στην κοινωνία στην οποία ανήκουν. Σήμερα προσπαθούμε να κοινωνικοποιηθούμε περισσότερο μέσω των social media. Τόσο πολύ, που για να κοινωνικοποιηθούμε συχνά καταλήγουμε μόνοι, εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα δωμάτιο. Η νεότερη γενιά, μάλιστα, βασίζεται εξ ολοκλήρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πώς βλέπουν τελικά οι έφηβοι τα social apps;

Η χρήση των social media έχει γίνει πλέον τόσο σημαντική για αυτή τη νέα γενιά, που έχει γίνει ένας εθισμός που είναι δύσκολο να αναγνωριστεί. Αυτό μάλιστα δίνει στις παλιότερες γενιές μια αίσθηση ικανοποίησης που γεννήθηκαν σε μια εποχή όπου κάτι άλλο, εκτός από την τεχνολογία, καθόριζε την κοινωνική και ψυχαγωγική ζωή των ανθρώπων.

Όλα έχουν να κάνουν με την εξέλιξη. Διαμορφώσαμε τον εαυτό μας με την αλλαγή του χρόνου και ο χρόνος προχώρησε με την τεχνολογία. Στη συνέχεια, προσαρμόσαμε τον εαυτό μας στις αλλαγές της τεχνολογίας και στην εξελισσόμενη ζωή στα social media. Τα απλά σταθερά τηλέφωνα εξελίχθηκαν σε κινητά τηλέφωνα και ύστερα έδωσαν τη θέση τους στα smartphones. Η τεχνολογία των smartphones οδήγησε τελικά στην εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αντίκτυπος των social media μπορεί είναι εμφανής σε κάθε τομέα της ζωής. Δισεκατομμύρια άνθρωποι δημιουργούν και μοιράζονται πλέον τεράστιες ποσότητες δεδομένων μεταξύ τους. Αυτό δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι συνδέονται αντί να νιώθουν μοναξιά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται συχνά και για λόγους δημοτικότητας. Ακόμα και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν ενεργά τα social media για να εκλαϊκεύσουν τα έργα τους.

Πρόσφατη έρευνα της Omdia -μίας ανεξάρτητης εταιρείας αναλυτών και συμβούλων με ειδίκευση στην παγκόσμια κάλυψη των τηλεπικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας- διαπίστωσε ότι το TikTok ξεπέρασε το Netflix ως η δεύτερη πιο δημοφιλής εφαρμογή μεταξύ των ατόμων κάτω των 35 ετών. Η πλατφόρμα είναι επίσης έτοιμη να γίνει ο πιο δημοφιλής προορισμός των social media για προβολή βίντεο φέτος, ενώ πέρυσι υστερούσε του Facebook κατά λιγότερο από ένα λεπτό σε μέσο χρόνο προβολής.

Για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, εμπορικούς ή μη, που επιθυμούν να προσελκύσουν νεότερους τηλεθεατές, η αυξανόμενη σημασία του TikTok για την προσέγγιση και την ανάπτυξη νέων ακροατηρίων δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Σήμερα η πλατφόρμα έχει περίπου 80 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στις Η.Π.Α., το 80% των οποίων είναι μεταξύ 16 και 34 ετών, σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικών Wallaroo Media. Η εκτίναξη του TikTok τόσο σε προβολές βίντεο όσο και σε χρήστες, ωθεί τους υπεύθυνους marketing να δώσουν προτεραιότητα στο κανάλι ως μέρος των κοινωνικών στρατηγικών τους.

Αλλά τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: είναι το TikTok ένα social medium, ένα κανάλι ψυχαγωγίας ή και τα δύο; Φαίνεται ότι κάθε νέα ψηφιακή πλατφόρμα που δεν είναι ούτε ιστότοπος, ούτε χρηστική εφαρμογή, χαρακτηρίζεται αμέσως ως κοινωνική πλατφόρμα. Ο τρόπος με τον οποίο το TikTok έχει προσεγγίσει το μοντέλο του όμως είναι μοναδικός, καθώς μοιάζει περισσότερο με μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που διανέμει περιεχόμενο, παρά με ένα κοινωνικό κανάλι που διευκολύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Γενιά Ζ αλλάζει τα social media

Ως αποτέλεσμα της επιτυχίας του TikTok, άλλες πλατφόρμες επιδιώκουν τώρα να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Το Instagram διαθέτει τα Reels, ενώ το Spotlight του Snapchat είναι η δική του εκδοχή του βίντεο πλήρους οθόνης. Ακόμη και οι πλατφόρμες ψυχαγωγίας υιοθετούν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του TikTok. Το NBA, για παράδειγμα, έχει συμπεριλάβει στοιχεία όπως το κάθετο βίντεο και τις συστάσεις “Για εσάς” στην τελευταία έκδοση της εφαρμογής του.

Οι απόψεις για τα social media διαφέρουν από γενιά σε γενιά. Οι νεότεροι τα βλέπουν ως έναν τρόπο ζωής, ενώ οι μεγαλύτεροι τα αντιμετωπίζουν απλώς ως έναν τρόπο να ενημερώνονται και να “συναντιούνται” μερικές φορές με φίλους. Η αλήθεια είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στην αυτοεκτίμηση, στις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και στις αποφάσεις για τη δουλειά τους. Προωθούν τελικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την κοινωνικοποίηση; Μάλλον ναι, αλλά το κάνουν σε έναν κλειστό χώρο. Οξύμωρο, αλλά αληθές.

Με πληροφορίες από Social Media Today

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.