26 Απρ 2024
READING

Balenciaga | H διαφημιστική καμπάνια που ξεπέρασε τα όρια

4 MIN READ

Balenciaga | H διαφημιστική καμπάνια που ξεπέρασε τα όρια

Balenciaga | H διαφημιστική καμπάνια που ξεπέρασε τα όρια

Ο οίκος μόδας Balenciaga βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας της τελευταίας διαφημιστικής του καμπάνιας, για την οποία κατηγορήθηκε από χρήστες στα social media για ανάρμοστη τοποθέτηση σαδομαζοχιστικών λούτρινων παιχνιδιών στα χέρια παιδιών. Η παγκοσμίου φήμης ισπανική εταιρεία ζήτησε “συγγνώμη”, αποσύροντας την καμπάνια από τις κοινωνικές πλατφόρμες και τον ιστότοπό της.

Τραβηγμένες από τον φωτογράφο Gabriele Galimberti, οι εικόνες που συνδέονται με την καμπάνια Balenciaga Gift Shop παρουσίαζαν μικρά παιδιά ντυμένα με τη σειρά Balenciaga Kids. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, η καμπάνια περιείχε δεκάδες νέα προϊόντα που κυμαίνονται από οικιακά είδη, ενδύματα για κατοικίδια και αρώματα, μέχρι συλλεκτικά αντικείμενα περιορισμένης έκδοσης και έπιπλα κατά παραγγελία. Εκ πρώτης όψεως, τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά.

Διαβάστε ακόμα: Το cancel culture τρομάζει τα brands

Η καμπάνια, όμως, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις λήψεις που παρουσίαζαν δύο μικρά παιδιά να κρατούν αγκαλιά λούτρινα αρκουδάκια, τα οποία φαίνεται να φορούσαν εξοπλισμό BDSM bondage – μια μορφή ερωτικών προτιμήσεων που περιλαμβάνουν την συναινετική χρήση δεσμών και την εμπλοκή σε φαντασιακά παιχνίδια ρόλων και εξουσίας.

Και όχι μόνο αυτό. Παρατηρητικοί χρήστες των social media ανακάλυψαν ότι σε μία από τις φωτογραφίες φαινόταν ένα απόσπασμα από τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. του 2008 στην υπόθεση Ηνωμένες Πολιτείες κατά Williams, η οποία αποφάσισε υπέρ της εικονικής παιδικής πορνογραφίας. Ενώ, σε μία άλλη φωτογραφία της καμπάνιας, φαίνεται μια γυναίκα να κάθεται σε ένα γραφείο με θέα τη Νέα Υόρκη, με ένα βιβλίο στο γραφείο της που περιέχει γυμνές εικόνες παιδιών.

Αναμενόμενα λοιπόν, οι έξαλλοι πελάτες της Balenciaga και χρήστες των social media άρχισαν να “χτυπούν” την εταιρεία στο διαδίκτυο. Μετά την κατακραυγή, ο οίκος μόδας με ανακοίνωσή του απολογήθηκε για την προβολή των συγκεκριμένων καρέ στην καμπάνια του. Επισημαίνοντας ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτό το θέμα και θα κινηθεί νομικά εναντίον των υπευθύνων για τη δημιουργία του σετ και τη συμπερίληψη μη εγκεκριμένων αντικειμένων για τη φωτογράφιση της ανοιξιάτικης καμπάνιας 2023. Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία τόνισε επίσης ότι καταδικάζει έντονα την κακοποίηση των παιδιών σε οποιαδήποτε μορφή και υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Μετά την ανακοίνωση της Balenciaga, ο φωτογράφος της καμπάνιας, Gabriele Galimberti, δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στον λογαριασμό στο Instagram, θέλοντας να απαλλάξει τον εαυτό του από τις δημιουργικές αποφάσεις που ελήφθησαν για το styling και την τοποθέτηση των αντικειμένων της καμπάνιας.

Ο Ιταλός φωτογράφος -που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με έγκριτα ΜΜΕ, όπως τα National Geographic, The Sunday Times, Le Monde και La Repubblica – ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κανέναν δημιουργικό έλεγχο ως προς το θέμα της καμπάνιας και ότι, όπως συνηθίζεται σε μια διαφημιστική φωτογράφιση, η κατεύθυνση της καμπάνιας και η επιλογή των αντικειμένων που προβάλλονται δεν είναι στα χέρια του φωτογράφου. Συνέχισε λέγοντας ότι ως επαγγελματίας έκανε απλώς ό,τι του ζητήθηκε: φώτισε τη δεδομένη σκηνή και τράβηξε τις λήψεις σύμφωνα με το χαρακτηριστικό του στυλ.

Ως χλιαρή όμως χαρακτήρισαν και την στάση της πρέσβειρας του ισπανικού οίκου, Kim Kardashian, απέναντι στην αμφιλεγόμενη διαφημιστική καμπάνια. Η απάντηση της 42χρονης influencer ήταν ότι “ταράχτηκε” και “αηδίασε” με τις φωτογραφίες του Balenciaga. Σε ένα Instagram story της υποστήριξε ότι σιωπούσε, όχι γιατί δεν σοκαρίστηκε και δεν εξοργίστηκε με την πρόσφατη καμπάνια, αλλά επειδή ήθελε μια ευκαιρία να μιλήσει με την ομάδα του οίκου και να καταλάβει κι εκείνη πώς ακριβώς συνέβη αυτό. Επισήμανε ότι εκτιμά την απόσυρση της διαφήμισης και τη “συγγνώμη” του οίκου, αφού μιλώντας μαζί τους, πιστεύει ότι κατανοούν πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο.

Διαβάστε ακόμα: Adidas, Nike, συνεργασίες με celebrities και ρίσκο

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο που συγκλονίζει τον ισπανικό οίκο φέτος. Εν μέσω πλήθους αντισημιτικών παραληρημάτων και ρητορικής μίσους του Kanye West τον περασμένο μήνα, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με τα απόνερα της συνεργασίας τους. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα διακόψει τους δεσμούς της με τον ράπερ, στο πλαίσιο των οποίων είχαν δημιουγήσει την -καταργημένη πλέον- σειρά Yeezy Gap.

Η εξέλιξη της ιστορίας της Balenciaga γίνεται όλο και χειρότερη και η κατηγορία για προώθηση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, δεν φαίνεται πως θα αφήσει αλώβητο τον οίκο. Παρά την απολογητική ανακοίνωσή του, ο κόσμος των social media θεωρεί πως μία συγγνώμη στο Instagram και μια υπόσχεση για έρευνα δεν είναι αρκετή. Οι πελάτες της εταιρείας απαιτούν εξηγήσεις για το πώς προέκυψαν όλες αυτές οι αναφορές στην εκμετάλλευση παιδιών. Πολλοί μάλιστα ανεβάζουν βίντεο στα οποία καταστρέφουν προϊόντα της εταιρείας που ήδη διαθέτουν, χρησιμοποιώντας το hashtag #CancelBalenciaga. Ενώ και η πρέσβειρά του, μετά τη κατακραυγή που δέχτηκε, ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τη σχέση της με το fashion brand. 

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photo: Instagram | Balenciaga

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.