25 Απρ 2024
READING

Πώς μπορεί ο διαφημιστικός κλάδος να γίνει πιο “πράσινος”

6 MIN READ

Πώς μπορεί ο διαφημιστικός κλάδος να γίνει πιο “πράσινος”

Πώς μπορεί ο διαφημιστικός κλάδος να γίνει πιο “πράσινος”

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πλέον η ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν τα χειρότερα, οδηγεί τις επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους  και να κινητοποιηθούν φροντίζοντας έμπρακτα να βοηθήσουν τον περιβάλλον.

Aυτό είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμη κάλεσμα των διεθνών οργανισμών ή μια υποχρέωση που επιβάλλουν σταδιακά οι κυβερνήσεις, παρά αποτελεί και απαίτηση των περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένων καταναλωτών. Έτσι, εταιρείες και οργανισμοί έρχονται να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές δράσεις προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και να καλύψουν τις απαιτήσεις των πελατών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων δεσμεύονται να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διανομή των διαφημίσεων, επιλέγοντας “πράσινες” διαφημίσεις. Δηλαδή τρόπους προώθησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους που μετριάζουν το αποτύπωμα άνθρακα, καθώς και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή και τη διανομή διαφόρων τύπων διαφημιστικού υλικού.

Διαβάστε ακόμα: Tι πρέπει να κάνουν τα brands για την βιωσιμότητα που δεν καταντά greenwashing

Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε ο οργανισμός Ad Net Zero. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του διαφημιστικού κλάδου Ηνωμένου Βασιλείου, που ιδρύθηκε από την Advertising Association (AA), την Incorporated Society of British Advertisers (SBA) και το Institute of Practitioners in Advertising (IPA), για να συντονίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών που δημιουργούνται από τη βιομηχανία.

Φέτος για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής του οργανισμού, όπου συμμετείχαν διαφημιστικές εταιρείες της Ευρώπης αλλά και των Η.Π.Α., καθώς και κορυφαία στελέχη marketing από όλο τον κόσμο. Εκεί συζητήθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις του κλάδου πάνω σε αυτό το ζήτημα και οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν πληροφορίες και ιδέες για την πράσινη ανάπτυξη του διαφημιστικού κλάδου. Όλα αυτά, ρίχνοντας φως προς το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσει ο κλάδος της διαφήμισης την επόμενη χρονιά.

Στο επίκεντρο της Competitions and Markets Authority (CMA), της Advertising Standards Association (ASA) και του Conscious Advertising Network (CAN) βρέθηκε η ευθύνη που έχουν πλέον οι εμπορικοί φορείς να ενισχύσουν τους κανόνες και τις οδηγίες που είναι διαθέσιμες σε εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν τις “πράσινες” πιστοποιήσεις τους και να τις επικοινωνήσουν στο καταναλωτικό κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό, η CMA δεσμεύτηκε για τη θέσπιση ενός Πράσινου Κώδικα Αξιώσεων, ο οποίος θα βοηθά τις επιχειρήσεις να δημιουργούν περιβαλλοντικά βιώσιμες καμπάνιες. Εν τω μεταξύ, η ASA επέστησε την προσοχή στις επιπτώσεις του φαινομένου “greenwashing”, αναφέροντας την πρόσφατη απαγόρευση διαφημίσεων της HSBC ως παράδειγμα για άλλες εταιρείες που δεν υποστηρίζουν τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς τους.

Βέβαια, ελλείψει σχετικού νομοθετικού κανονιστικού πλαισίου, η ανάγκη για αξιόπιστους ορισμούς και σαφείς οδηγίες σχετικά με τους “πράσινους” ισχυρισμούς είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Είναι αλήθεια ότι οι διαφημίσεις βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον. Αυτό ισχύει για κάθε είδος διαφήμισης, φυσικές ή ψηφιακές, έντυπες ή ηχητικές. Έρευνα της βρετανικής διαδικτυακής διαφημιστικής εταιρείας Good-Loop σε ανώτερα στελέχη της βρετανικής διαφημιστικης αγοράς, αποκάλυψε ότι μια τυπική ιντερνετική διαφημιστική καμπάνια εκπέμπει ακόμη και 5,4 τόνους διοξειδίου του άνθρακα –σχεδόν τους μισούς από αυτούς που παράγει κάθε χρόνο ένας και μόνο καταναλωτής στο Ηνωμένο Βασίλειο–, ενώ 1 εκατομμύριο εμφανίσεις βίντεο έχουν το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με κάποιον που κάνει ένα αεροπορικό ταξίδι μετ’ επιστροφής από Βοστώνη για Λονδίνο.

Πέρυσι, η εταιρεία επικοινωνίας WPP αποκάλυψε ότι το 55% των εκπομπών άνθρακα προέρχονταν από τα μέσα στα οποία διένειμε διαφημίσεις, είτε πρόκειται για κοινωνικά δίκτυα, συνδεδεμένη τηλεόραση (CTV), διαφημιστικές πινακίδες ή το διαδίκτυο. Το προσωπικό της των 100.000 εργαζομένων και τα γραφεία όπου στεγάζονταν όλοι αυτοί σε όλο τον κόσμο, αντιπροσώπευαν μόνο το 1,7% των εν λόγω εκπομπών.

Ωστόσο, το πρώτο κύμα υπολογισμού εκπομπών άνθρακα των μέσων ήταν ατελές και ασαφές, κάτι που οδήγησε το Ad Net Zero να ζητήσει να καθοριστεί άμεσα μια βέλτιστη τυπική πρακτική του κλάδου προκειμένου να μετρηθεί με ακρίβεια και στη συνέχεια να μειωθεί ο αντίκτυπος των μέσων στο περιβάλλον.

Φυσικά, όπως για κάθε τι που θέλει πράγματι να αλλάξει, η αρχή πρέπει να ξεκινήσει από μέσα. Έτσι, το πρώτο στάδιο της δράσης, σύμφωνα με το Ad Net Zero, αφορά τις ίδιες τις εταιρείες. Συγκεκριμένα, κάθε agency χρειάζεται να μεριμνήσει ώστε να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τη λειτουργία των γραφείων του. Ο απώτερος στόχος τους θα είναι φυσικά να τον μηδενίσουν. Έτσι, οι διαφημιστικές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να σκεφτούν και να εφαρμόσουν μία σειρά από πρακτικές ειδικά για αυτό τον σκοπό, που να ταιριάζουν στο δικό τους προφίλ. Όπως γραφεία που θα περιλαμβάνουν την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ή θερμοστατών και δημιουργία μιας νέας πολιτικής αεροπορικών ταξιδιών για τον περιορισμό των εκπομπών που δημιουργούνται από τις πτήσεις.

Υπήρχε μια γενική αίσθηση ότι, εάν οι εταιρείες θέλουν να τροποποιήσουν τα μοντέλα λειτουργίας τους ώστε να είναι πιο φιλικά προς τον πλανήτη, χρειάζεται να υπάρχει μια αίσθηση ανταμοιβής για εκείνες που όντως κάνουν μικρά και μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, τονίστηκε η ανάγκη επιβράβευσης όσων προσπαθούν, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός βραβείου. Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι τα Cannes Lions, η μεγαλύτερη εκδήλωση διαφήμισης στον κόσμο, θα προσθέσουν νέα κριτήρια βράβευσης που θα αφορούν την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ποικιλομορφία, αρχής γενομένης από τα επερχόμενα βραβεία του 2023.

Διαβάστε ακόμα: To 58% των στελεχών παραδέχονται ότι οι επιχειρήσεις τους κάνουν greenwashing

Γίνεται φανερό ότι οι εταιρείες και τα διαφημιστικά agencies που θα υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές, θα ανταμειφθούν διαφορετικά φέτος, όχι μόνο από τους πελάτες τους αλλά και από τον ίδιο τον κλάδο. Επισημάνθηκε επίσης ότι ένα βασικό πλεονέκτημα των βραβείων είναι η δυνατότητα συγκέντρωσης case studies που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την έμπνευση και τον καθορισμό προτύπων βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρο τον κλάδο.

Γίνεται πολλή συζήτηση πλέον σχετικά με το πώς ακριβώς μπορεί να μετρηθεί ο αντίκτυπος ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας της διαφημιστικής βιομηχανίας – από τον τρόπο που χρησιμοποιεί τις εκπομπές για τη δημιουργία και τη διανομή της εργασίας, μέχρι το πού που οδηγεί μέσω της κατανάλωσης- προκειμένου να καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές της και να συμβάλει με τον δικό της τρόπο στην επίτευξη της μείωσης της θερμοκρασία κατά 1,5oC.

Πρόκειται όμως για μια ακανθώδη περιοχή. Μια πρόσφατη έκθεση από την ομάδα ακτιβιστών Purpose Disruptors διαπίστωσε ότι η αύξηση του CO2 που προκαλείται από την κατανάλωση λόγω διαφημίσεων προσθέτει 32% στο ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα κάθε ατόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το Πεδίο 3 του Πρωτοκόλλου Θερμοκηπίου (GHG) οι εκπομπές, ή εκείνες που δημιουργούνται έμμεσα στην αλυσίδα αξίας μιας εταιρείας, αποτελούν κρίσιμο συστατικό για τη μείωση του αντίκτυπου του άνθρακα σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unslplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.