Όσο απαραίτητη είναι η καρδιά για το ανθρώπινο σώμα, τόσο καθοριστικό είναι και το προσωπικό μιας επιχείρησης για την εύρυθμη λειτουργία της και την επίτευξη των στόχων της. Για τον λόγο αυτό, το τμήμα HR (Ανθρώπινου Δυναμικού) διαδραματίζει μείζονος σημασίας ρόλο τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον της κάθε εταιρείας. Η επόμενη διετία όμως προβλέπεται ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμη για τον νευραλγικό αυτό επιχειρησιακό τομέα, σύμφωνα με έρευνα της Sage.
Είναι γεγονός ότι ο τρόπος λειτουργίας και η αποτελεσματικότητα του τμήματος HR αντανακλάται πάνω στην πορεία της ίδιας της επιχείρησης. Η αφοσίωση, η υψηλή απόδοση, η ελευθερία έκφρασης καινοτόμων ιδεών και η ευελιξία γρήγορης προσαρμογής στις νέες συνθήκες, έχουν ως κοινό παρονομαστή το χτίσιμο ισχυρών δεσμών μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Και υπεύθυνα για την επίτευξη όλων αυτών είναι τα στελέχη του HR.
Η πανδημία, φαινόμενα όπως η “Σιωπηλή Παραίτηση”, η ενεργειακή κρίση, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και φυσικά η είσοδος της νέας γενιάς στο επαγγελματικό περιβάλλον είναι μόλις κάποιοι από τους παράγοντες της εποχής που συμβάλλουν στη δημιουργία νέων δεδομένων, επηρεάζοντας τον τομέα του HR. Στο πλαίσιο αυτό, έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Sage στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου υπογραμμίζει ορισμένα ενδιαφέροντα -και φαινομενικά αντιφατικά- στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του HR, τα οποία θα καθορίσουν ακόμη και το βραχυπρόθεσμο μέλλον του κλάδου.
Διαβάστε ακόμα: 5 τρόποι που Millennials και Gen Z βλέπουν την εργασία
Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης, εξετάστηκε ένα δείγμα από 1.000 στελέχη του HR και C-Suites, δηλαδή διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, όπως Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEO), Οικονομικοί Διευθυντές (CFO), Διευθύνοντες Σύμβουλοι Λειτουργιών (COO) και Διευθύνοντες Σύμβουλοι Πληροφοριών (CIO), οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Η έρευνα επισημαίνει ότι η σημερινή εποχή θα μπορούσε να είναι μια θεμελιώδης στιγμή για τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, θέτοντας το ερώτημα ενός μεγάλου rebranding του κλάδου, καθώς το 73% των στελεχών HR και το 85% των C-suite ισχυρίζονται ότι ο όρος “Ανθρώπινο Δυναμικό” είναι πλέον ξεπερασμένος. Μάλιστα, γίνεται αντιληπτό και από τα άτομα του HR ( 91%) αλλά και τους C-suite (96%) ότι το εύρος των αρμοδιοτήτων του κλάδου έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Μπροστά σε αυτή τη μεταβολή υπάρχει μία διχογνωμία στον κλάδο. Από τη μία, το 86% των στελεχών HR πιστεύει ότι ο τομέας προσαρμόζεται για να γίνει πιο γρήγορος και ευέλικτος, προσπαθώντας να εξελίξει τις αρμοδιότητες τους από διοικητικές σε στρατηγικές. Ωστόσο, πάνω από το 60% των στελεχών του C-suite δεν βλέπει αυτή την αλλαγή, καθώς εξακολουθεί να θεωρεί πως ο ρόλος του HR είναι ακόμα ξεκάθαρα διοικητικός.
Διαβάστε ακόμα: Gen Z | Οι εργαζόμενοι που τα θέλουν όλα
Και έτσι προκύπτουν ισχυρά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του κλάδου. Αν και το 91% των στελεχών του Ανθρώπινου Δυναμικού δηλώνουν ενθουσιασμένοι για το μέλλον του επαγγέλματος, το 83% συμφωνεί ότι η έλλειψη σωστής τεχνολογίας αποτελεί πρόκληση για την επιτυχία του. Όπως επισημαίνουν η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του φόρτου εργασίας με τέτοιο τρόπο, που οι ομάδες ανθρώπινου δυναμικού να μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη στρατηγική. Ελλείψει όμως αυτής η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά γίνεται δυσκολότερη. Εκτός από την τεχνολογία, η πλειοψηφία των στελεχών προβλέπει ότι οι περιορισμένοι προϋπολογισμοί, η έλλειψη πόρων και υποστήριξης ηγεσίας θα μπορούσαν να σταθούν σημαντικά εμπόδια.
Όσον αφορά τις κορυφαίες προτεραιότητες για το HR την επόμενη διετία, τα στελέχη HR και οι C-suite συμφωνούν ότι η διαχείριση των ανθρώπων βρίσκεται στην κορυφή της λίστας τους. Η ισότητα και η ένταξη στη διαφορετικότητα, η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων αποτελούν τις επόμενες κορυφαίες προτεραιότητες για τους ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ οι C-suite θεωρούν ότι το HR θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, από τη μία πλευρά, τα στελέχη C-suite φαίνονται σωστά ενημερωμένα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το HR και την αυξανόμενη σημασία του στην επιχειρηματική στρατηγική. Από την άλλη, ωστόσο, οι C-suite δεν λαμβάνουν πάντα τα μέτρα για να αλλάξουν τη σημερινή εικόνα του. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και η μελέτη “Identity of HR” του HR Dive, σύμφωνα με την οποία μόνο το 60% των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού δήλωσαν ότι αισθάνονται “πολλή” ή “υψηλή” εκτίμηση από την ηγεσία της εταιρείας, ενώ περίπου το 40% ένιωθε ότι εκτιμάται μόνο “κάπως” ή “καθόλου”.
Με πληροφορίες από HR Dive | Sage
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.