Γιατί η Domino’s αγόρασε 800 ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η μεγαλύτερη εταιρεία πίτσας στον κόσμο γίνεται ηλεκτροκίνητη. Από το 2023 η Domino’s δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιεί ηλεκτρικά οχήματα για την παράδοση των προϊόντων της σε επιλεγμένες τοποθεσίες στις Η.Π.Α. Για να το πετύχει αυτό συνεργάστηκε με την General Motors, από την οποία προμηθεύτηκε 800 Chevrolet Bolt EV, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο ηλεκτρικό στόλο διανομής πίτσας στη χώρα.

Η Domino’s ξεκίνησε την παράδοση πίτσας το 1960 χρησιμοποιώντας ένα VW Beatle, γεγονός πρωτοποριακό για μια εποχή όπου οι όποιες παραδόσεις πραγματοποιούνταν με ποδήλατα ή ακόμη και τρίκυκλα. Από τότε η αλυσίδα καταστημάτων πίτσας δεν έχει σταματήσει να επιδιώκει την καινοτομία σε κάθε της έκφανση. Το 2019, η Domino’s έτρεξε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας custom made ηλεκτρικά ποδήλατα για τις παραδόσεις των προϊόντων της, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών ρύπων και του κόστους των καυσίμων. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία είδε ταχύτερους χρόνους παράδοσης και υψηλότερη ικανοποίηση των εργαζομένων στο delivery. Σήμερα, ακόμα εφαρμόζει την πρακτική αυτή, έχοντας εντάξει και ηλεκτρικά σκούτερ στο στόλο της σε 24 διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.

Διαβάστε ακόμα: Το σχέδιο της Google να παραδίδει σχεδόν τα πάντα σχεδόν σε όλους με drone

Σήμερα η Domino’s οδηγεί τις φιλοδοξίες της για μηδενικές εκπομπές ρύπων σε ένα νέο επίπεδο, αγοράζοντας 800 Chevrolet Bolt EV σε συνεργασία με την General Motors. Η αμερικανική αλυσίδα πίτσας επισημαίνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα διανομής παρέχουν αρκετά πλεονεκτήματα για τα καταστήματά της, όπως μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και χαμηλότερο μέσο κόστος συντήρησης από τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μεγάλο είναι επίσης το όφελος και από την αποφυγή των διακυμάνσεων των τιμών της βενζίνης.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ενταχθεί στις διεθνείς αγορές με απώτερο σκοπό τόσο να μεταμορφώσουν την αυτοκινητοβιομηχανία όσο και να συμβάλουν στην αισθητή μείωση των εκπομπών του άνθρακα. Στις σύγχρονες κοινωνίες η έννοια του mobility έχει αλλάξει αρκετά, κυρίως προς το καλύτερο. Αποτελεί πλέον ζωτικής σημασίας ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι εκπομπές ρύπων, η συμφόρηση και η ασφάλεια είναι μείζονα ζητήματα σήμερα, να καταβάλουν μία σειρά από προσπάθειες να βελτιώσουν την αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η προσπάθεια της Domino’s να πρωτοπορήσει στον τομέα της παράδοσης είναι αέναη. Το 2021 πειραματίστηκε με αυτοκινούμενα ρομποτικά οχήματα Nuro στην αγορά του Houston, ενώ πραγματοποίησε και μια δίμηνη πιλοτική παράδοση προϊόντων με με οχήματα χωρίς οδηγό στο Miami, σε συνεργασία με τη Ford.

Διαβάστε ακόμα: Η συνταγή της Domino’s για τους φανατικούς του Stranger Things

Η Domino’s ήταν πάντα πρωτοπόρος στην παράδοση πίτσας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράδοσης δίνουν ένα επιπλέον νόημα στην υπηρεσία αυτή, καθώς η τεχνολογία των οχημάτων συνεχίζει να εξελίσσεται. Εξάλλου η εταιρεία έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και αυτός είναι ένας τρόπος για να αρχίσει να μειώνει τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις.

Η κίνηση της Domino’s δεν είναι η μοναδική, αφού αποτελεί μέρος της ευρύτερης υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων από τις αμερικανικές εταιρείες. Ήδη το Amazon έχει αγοράσει 1.800 ηλεκτροκίνητα φορτηγά από τη Mercedes, ενώ θα αναπτύξει 100.000 οχήματα παράδοσης EV της Rivian σε διεθνές επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία του “πιο βιώσιμου στόλου μεταφορών στον κόσμο” έως το 2030. Την ίδια στιγμή η Tesla πρόκειται να παραδώσει το πρώτο ηλεκτρικό ημιφορτηγό της στην PepsiCo πολύ σύντομα.

Το τοπίο της ηλεκτροκίνησης αλλάζει γρήγορα, καθώς τόσο η τεχνολογία όσο και το ενδιαφέρον εξελίσσονται ραγδαία. Βασική αιτία πίσω από αυτή την αλλαγή δεν είναι τόσο η βιωσιμότητα όσο η αυξανόμενη ζήτηση για τα οχήματα αυτά. Μόνο στην Κίνα, η EV αγορά αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 50% των πωλήσεων νέων ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως.

Η κυκλοφορία των Bolt EVs για παράδοση της Domino’s μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα τάση. Είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι, καθώς η εταιρεία θα μεταβαίνει προς την “πράσινη” παράδοση πίτσας. Με μηδενικές εκπομπές, λιγότερη συντήρηση και ανώτερα χαρακτηριστικά ασφάλειας, τα ηλεκτρικά οχήματα θα αλλάξουν και αυτό τον τομέα δραστηριότητας. 

Με πληροφορίες από Chainstoreage

Photo: General Motors | GMauthority