21 Δεκ 2024
READING

Το marketing, οι γυναίκες, οι αλγόριθμοι και τα ταμπού

5 MIN READ

Το marketing, οι γυναίκες, οι αλγόριθμοι και τα ταμπού

Το marketing, οι γυναίκες, οι αλγόριθμοι και τα ταμπού

Εν έτει 2022, η γυναικεία υγεία και υγιεινή εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως θέμα ταμπού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι η γυναίκα σήμερα αποτελεί τον πρώτο στόχο των διαφημίσεων αλλά και το κύριο όπλο επιβολής τους. Η σύγχρονη διαφήμιση προβάλλει πολλά πρότυπα γυναίκας, έτσι που αγκαλιάζει όλο το φάσμα του γυναικείου πληθυσμού. Ωστόσο στις διαφημίσεις ειδών γυναικείας υγιεινής εξακολουθούν να εντοπίζονται ταμπού γύρω από το γυναικείο σώμα και όλα όσα αυτό μπορεί να βιώνει στη ζωή του – όπως την περίοδο, το σεξ, την εγκυμοσύνη, την αποβολή, την κλιμακτήριο.

Οι γυναίκες αποτελούν ένα κοινό, του οποίου η αγοραστική δύναμη εκτιμάται παγκοσμίως στα 31,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, ένα κοινό, το 89% του οποίου παγκοσμίως επηρεάζει τις αποφάσεις αγοράς, σε σχέση με μόλις ένα 41% των αντρών. Ακόμα και για αυτούς τους υπολογιστικούς λόγους, σχολιάζουν επαγγελματίες του marketing, θα έπρεπε οι μάρκες να το παίρνουν πιο σοβαρά και να προσπαθούν πιο αποτελεσματικά να συνδεθούν μαζί του. Ενώ οι γυναίκες είναι οι “αγοραστές ισχύος” της υγειονομικής περίθαλψης, ελέγχοντας περίπου το 80% των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με μια έκθεση του Yankelovich Monitor, περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται κατανοητές από τις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης.

Δυστυχώς, μελέτη του 2021 από το Centre for Intimacy Justice δεν έδειξε ότι η κατάσταση βελτιώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Συγκεκριμένα, η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 60 επιχειρήσεις προϊόντων υγείας για γυναίκες, διαπίστωσε ότι συχνά απορρίπτονται διαφημίσεις για προϊόντα αναπαραγωγικής υγείας, ομάδες θηλασμού, υποστήριξη ακράτειας και σεξουαλική ευεξία, λόγω εμποδίων που προκύπτουν από τον χαρακτηρισμό “περιεχόμενο για ενηλίκους”. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που μπλοκάρονται ακόμη και λογαριασμοί social media επειδή αφορούν ανάλογα προϊόντα.

Διαβάστε ακόμα: Tι πρέπει να προσέξουν τα brands και οι διαφημιστές όταν απευθύνονται σε γυναίκες

Η έρευνα επιβεβαιώνει το διαδεδομένο φαινόμενο του σεξισμού που κυριαρχεί στον κόσμο της διαφήμισης και εκφράζεται μέσω των αλγορίθμων. Αυτοί οι αλγόριθμοι συχνά μπλοκάρουν τους ανατομικά σωστούς όρους, με αποτέλεσμα ορισμένοι διαφημιστές να αναγκαστούν να βρουν μια λύση, όπως η χρήση emoji ή αφηρημένων όρων – κάτι που τελικά απλώς ενίσχυσε την ιδέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ορισμένα θέματα εξακολουθούν να είναι ταμπού.

Για ορισμένους επαγγελματίες του marketing, όμως, φαίνεται ότι έφτασε η ώρα να αντιμετωπιστεί το στίγμα που αφορά τα λεπτά αυτά ζητήματα. Ωστόσο, η επίλυσή τους δεν θα ανοίξει μόνο μία νέα πόρτα στο marketing, αλλά κάτι πιο σημαντικό: μπορεί να συμβάλλει στο να σωθούν οι ζωές εκατομμύρια γυναικών. Γιατί οι διαφημίσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα πλέον να αποτελέσουν ένα μέσο ενημέρωσης των γυναικών για ζητήματα που αφορούν την υγεία τους.

Εξάλλου η ενημέρωση των γυναικών για θέματα της υγιεινής είναι ελλιπής, ακόμα και στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες. Σε πολλά κράτη του κόσμου, τα σχολικά εκπαιδευτικά συστήματα είναι αρκετά προβληματικά όσον αφορά την υγεία των γυναικών. Για παράδειγμα, στις Η.Π.Α. υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα σεξουαλικής αγωγής τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε απαιτούμενους όρους εφαρμογής και τις εφαρμοζόμενες μεθοδολογικές προσεγγίσεις.

Η έλλειψη γνώσεων σε θέματα της γυναικείας υγείας δεν εντοπίζεται μόνο στην ύλη των σχολικών βιβλίων. Έρευνα που δημοσιεύτηκε από τη Βουλή των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισε την ελλιπή γνώση γύρω από παθήσεις που αφορούν τις γυναίκες, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι ασθένειες αυτές επηρεάζουν την υγεία των γυναικών. Μάλιστα, η έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες για χρόνια κακομεταχειρίζονται ή υποβάλλονται σε λάθος διάγνωση στη Βρετανία. Για παράδειγμα, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να λάβουν λάθος διάγνωση μετά από καρδιακή προσβολή και περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.

Πίσω από τα νούμερα αυτά κρύβονται τα χαμηλά επίπεδα χρηματοδότησης στην ιατρική έρευνα που εστιάζει στις γυναίκες και η οποία θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια γυναίκες. Πράγματι, μόλις το 5% της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σήμερα επενδύεται για τις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας McKinsey. Την ίδια στιγμή, χρηματοδοτούνται πέντε φορές περισσότερες έρευνες για τη στυτική δυσλειτουργία, που αφορά το 19% των ανδρών, παρά για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει το 90% των γυναικών.

Διαβάστε ακόμα: Ακατάλληλη; Γιατί αυτή η διαφήμιση της Adidas απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η κατάσταση αυτή φέρνει στην επιφάνεια τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές ανισότητες μεταξύ των φύλων που βλέπουμε γύρω μας να γιγαντώνονται ως αποτέλεσμα πολυετών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διακρίσεων. Αλλά και πάλι, ενώ το marketing από μόνο του δεν θα γεφυρώσει το χάσμα της πληροφόρησης σχετικά με την υγεία των φύλων, τα δημιουργικά προσαρμοσμένα μηνύματα που αναγνωρίζουν τη διαφορά των γυναικών από τους άνδρες -και αυξάνουν τη δέσμευσή τους με θέματα υγείας, συνθήκες και προϊόντα- μπορούν να βοηθήσουν. Με άλλα λόγια, οι διαφημίσεις που αφορούν θέματα γυναικείας υγείας και υγιεινής θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και επιμορφωτικά προς το καταναλωτικό κοινό που απευθύνονται.

Υπάρχει σίγουρα πρόοδος, αλλά και μεγάλο κενό όσον αφορά τα αίτια που οδήγησαν στο σημείο αυτό, αλλά και στην αλλαγή. Οι μάρκες που κάνουν ένα βήμα προς την αντιμετώπιση των ταμπού, έχοντας σαφή άποψη για πολιτικά και ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, κάνουν ένα τολμηρό βήμα, λαμβάνοντας ενδεχομένως ως ανταμοιβή, τη δέσμευση και την πιστότητα των καταναλωτών. Το θετικό είναι ότι η συζήτηση για αυτά τα ζητήματα άνοιξε. Άρα και η λύση είναι κοντά.

Με πληροφορίες από MarketingWeek.com

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.