26 Απρ 2024
READING

Η νέα καμπάνια της Lexus αφιερωμένη στην αισιοδοξία, την διαφορετικότητα και την ισότητα

5 MIN READ

Η νέα καμπάνια της Lexus αφιερωμένη στην αισιοδοξία, την διαφορετικότητα και την ισότητα

Η νέα καμπάνια της Lexus αφιερωμένη στην αισιοδοξία, την διαφορετικότητα και την ισότητα

Μία γεμάτη περίοδο έχει μπροστά της η εταιρεία αυτοκινήτων Lexus, στο πλαίσιο της διαφημιστικής εκστρατείας για το μοντέλο Lexus RX, που αποτελείται όχι από 1 ή 2 αλλά από 6 διαφορετικά σποτ. Το πρώτο με τίτλο “Never Lose Your Edge” βγήκε στον αέρα στις 4 Οκτωβρίου, κερδίζοντας αμέσως το κοινό, καθώς βασίζεται σε ένα από τα πιο κλασικά και διαδεδoμένα παραμύθια, “The Wizard of Oz” (Ο μάγος του Οζ). Ωστόσο, το αξιοσημείωτο κομμάτι της καμπάνιας δεν είναι η επιλογή του παραμυθιού αλλά ο τρόπος που η εταιρεία αποφάσισε να προσεγγίσει το αγοραστικό της κοινό.

Η εταιρεία αυτοκινήτων Lexus ένωσε τις δυνάμεις της με το διαφημιστικό πρακτορείο TeamOne με στόχο την δημιουργία μιας διαφημιστικής εκστρατείας προώθησης του καινούριου μοντέλου Lexus RX, η οποία κερδίζει την καρδιά των καταναλωτών ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και σεξουαλικών προτιμήσεων. Πραγματικά, οι δύο συνεργάτες έχουν δημιουργήσει ένα διαφημιστικό έπος.

Κι αυτό γιατί η εκστρατεία marketing αποτελείται από 6 σποτ, που τονίζουν την αξία της διαφορετικότητας και της ισότητας των αγοραστών της Lexus. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο σποτ απευθύνεται στο γενικό αγοραστικό κοινό, επιλέγοντας ως βασικό θέμα ένα ευρέως γνωστό παραμύθι, ενώ τα υπόλοιπα πέντε επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά των target-group της Lexus – συμπεριλαμβανομένων των μαύρων, Ισπανόφωνων και LGBTQ+, μεταξύ άλλων. Κάθε σποτ αφηγείται μία διαφορετική ιστορία, διατηρώντας παράλληλα το θέμα της αισιοδοξίας ως τον “συνδετικό ιστό” μεταξύ των σποτ.

Όταν η Lexus και η TeamOne ξεκίνησαν να δημιουργούν την πρώτη διαφήμιση, άρχισαν να σκέφτονται για ένα θέμα που να είναι γνωστό και αποδεκτό, αν όχι σε όλο, στο μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού. Έτσι, κατέληξαν στο κλασικό έργο”The Wizard of Oz” ως πηγή έμπνευσης για μια μοντέρνα εκδοχή του, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην αξία της αισιοδοξίας. Η υπόθεση του κλασικού αυτού έργου αφορά ένα κορίτσι, την Dorothy, την οποία μεταφέρει ένας ανεμοστρόβιλος στη μαγική χώρα του Oz. Εκεί θα συναντήσει το Σκιάχτρο, τον Τενεκεδάνθρωπο και ένα λιοντάρι που του λείπει το θάρρος, και όλοι μαζί θα ξεκινήσουν για να βρουν τον περιβόητο Μάγο, ο οποίος θα κάνει τις ευχές τους πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης: Η Lexus παρουσιάζει μια επιδραστική και συναισθηματικά έξυπνη διαφήμιση

Στο διαφημιστικό της Lexus, μία οικογένεια που βρίσκεται εντός ενός Lexus RX και ακούει το τραγούδι “Follow the Yellow Brick Road” από το έργο “Ο μάγος του Οζ”, βρίσκονται σε έναν δρόμο βαμμένο με κίτρινο χρώμα. Ο οδηγός επιλέγει να ακολουθήσει μια διαφορετική διαδρομή, οδηγώντας την οικογένεια σε ένα γραφικό, μαγικό τόπο που οδηγεί κατευθείαν προς την Emerald City, την πόλη όπου διαδραματίζεται το πρωτότυπο έργο. Όταν φτάνουν, βγαίνουν από το αμάξι και χορεύουν ξέγνοιαστοι, θυμίζοντας αρκετά το πραμύθι από το οποίο εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της διαφήμισης.

Για τα υπόλοιπα σποτ, η ομάδα marketing της Lexus συνεργάστηκε με την εταιρεία πολυμέσων Walton Isaacson για να δημιουργήσουν διαφημίσεις που επικεντρώθηκαν σε διαφορετικά κοινά, τους Ισπανόφωνους, τους αφροαμερικανικής καταγωγής και τα μέλη της κοινότητας LGTBQ, όπως και με την εταιρεία IW Group για τη δημιουργία του μέρους που απευθύνεται στους Ασιάτες καταναλωτές.

Στο δεύτερο σποτ με τίτλο “Quiet Night”, εμφανίζεται ένας καλοντυμένος οδηγός Lexus RX να “ταξιδεύει” με το αυτοκίνητο σε μια σειρά από νέες περιπέτειες. Στην αρχική ερώτηση που τίθεται “Είστε έτοιμος για κάτι νέο;”, απαντά “κάθε στιγμή” και από εκείνη την στιγμή οι θεατές τον βλέπουν να παίζει τζαζ μουσική σε ένα κλαμπ, να περνά μέσα από ένα ψιλικατζίδικο για να βρει την πόρτα για ένα speakeasy, καλά κρυμμένο μπαρ, αλλά και να συναντά την αγαπημένη του την ώρα της ανατολής του ηλίου. Το σποτ έχει σκοπό να απεικονίσει έναν Αφροαμερικανό που ορίζει την κληρονομιά του και την ζωή του με τους δικούς του όρους.

Το “Radio Duel” με τη σειρά του, απευθύνεται στην ισπανόφωνη κοινότητα, όπου πρωταγωνιστούν ένας οδηγός και ένας επιβάτης σε ένα RX να συζητούν ποια μουσική θα ακούσουν στο αυτοκίνητο, με τους δύο τους να μοιράζονται φαινομενικά δύο εντελώς διαφορετικά γούστα. Αυτή η απόκλιση των προτιμήσεων είναι ένα κύριο στοιχείο της ισπανόφωνης κοινότητας που ζουν στις Η.Π.Α. και αυτό έρχεται να τονίσει με τον δικό της τρόπο η διαφήμιση. Για το ισπανόφωνο κοινό, το σποτ αυτό εκφράζει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια που υπαγορεύουν πώς πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης: Lexus | η νέα καμπάνια εμπνευσμένη από το “Eternals” της Marvel

Το τέταρτο μέρος, το “Extra”, τονίζει την LGBTQ+ κουλτούρα και όλα τα “έξτρα” πρόσθετα στο νεότερο Lexus RX που το κάνουν να ξεχωρίζει. Σε άλλα μέρη της καμπάνιας πρωταγωνιστούν σταρ, όπως στο “See The Future”, στο οποίο εμφανίζεται η πρώην Μις Μεγάλη Βρετανία Preeti Desai, η πρώτη γυναίκα ινδικής καταγωγής που κέρδισε τον τίτλο, η οποία εμφανίζεται να ξαναφτιάχνει ένα σερβάνι και ένα σάρι που δημιούργησε ο σχεδιαστής Bibhu Mohapatra. Το τελευταίο σποτ, “Drive Within Us”, περιλαμβάνει τον ηθοποιό Daniel Dae Kim και τον γιο του Zander Kim και έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη σημασία των προηγούμενων γενεών, ανοίγοντας τον δρόμο για το μέλλον.

Πέρα από τα personalised διαφημιστικά σποτ, η Lexus συνεργάστηκε με μέσα μαζικής ενημέρωσης και 27 διαφορετικούς σταρ και influencers από διαφορετικούς τομείς, όπως η μαγειρική, η μόδα και τον αθλητισμό, για επιμέρους teasers που στόχο είχαν να ενισχύσουν περαιτέρω το brand identity της.

Το τελευταίο χρόνο η Lexus έχει παρουσιάσει πολλές ενέργειες marketing δοκιμάζοντας νέους τρόπους επικοινωνίας με τους καταναλωτές στο διαδίκτυο. Αυτές οι καμπάνιες αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα από όσα επιχείρησε η εταιρία και φανερώνουν τη δυναμική της διάθεση να δημιουργήσει πρωτότυπες και αξέχαστες εμπειρίες για τους πελάτες της πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα το marketing της βιομηχανίας αυτοκινήτων.

https://www.youtube.com/watch?v=5g0bvZ0T_z4

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo | Video: Lexus

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.