24 Απρ 2024
READING

Γιατί τα fashion brands γυρίζουν την πλάτη τους στο Twitter

5 MIN READ

Γιατί τα fashion brands γυρίζουν την πλάτη τους στο Twitter

Γιατί τα fashion brands γυρίζουν την πλάτη τους στο Twitter

Η ξαφνική έξοδος του Balenciaga από το Twitter την περασμένη Δευτέρα σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη αποχώρηση της κοινότητας μόδας από το Twitter. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε τους φόβους των χρηστών, για τους οποίους η πλατφόρμα έχει αναδειχθεί στο δικό τους μέρος “συνάντησης” για να συζητήσουν για τη μόδα, τις εξελίξεις του κλάδου ή ακόμη και να πάρουν έμπνευση.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όλος ο κόσμος, μαζί και η κοινότητα της μόδας του Twitter, παρατηρεί με κομμένη την ανάσα τις κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη του, Elon Musk. Ας θυμηθούμε ότι ο Musk αγόρασε το Twitter τον Απρίλιο, θέλοντας να το κάνει “καλύτερο από ποτέ”. Δυστυχώς έδειξε από πολύ νωρίς τι θα μπορούσε τελικά να κάνει: να αποσταθεροποιήσει όλη την αγορά, αφού για μήνες προσπαθούσε να αναιρέσει τη συμφωνία που ο ίδιος ξεκίνησε.

Ο ιδρυτής της Tesla τα κατάφερε και πλέον είναι ιδιοκτήτης και επικεφαλής μιας από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Ο καθημερινός πόλεμος που έχει ανοίξει με επιφανείς και όχι μόνο χρήστες της πλατφόρμας για την εξέλιξη αυτή και το γεγονός πως μέσα στην παραζάλη της νίκης του επί των πρώην ιδιοκτητών, έχει ήδη απολύσει πάνω από το 50% του προσωπικού, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην πλειονότητα των χρηστών αλλά και στους διαφημιζόμενους που είτε “παγώνουν” τις συμφωνίες εκατομμυρίων ή απλά αποχωρούν πληρώνοντας ένα ελάχιστο ποσοστό για την λύση των συμβολαίων τους.

Η Mondelēz, ένας από τους 20 κορυφαίους διαφημιζόμενους στο Twitter με διαφημιστική δαπάνη περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, διέκοψε τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα παγκοσμίως. Στην ίδια φιλοσοφία, η Pfizer και η General Mills ανακοίνωσαν ότι “παγώνουν” τις διαφημίσεις τους. Ενώ στον κατάλογο προστέθηκαν σύντομα η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors και το beauty brand L’ Oreal. Αντίστοιχα, η διαφημιστική εταιρεία IPG που εκπροσωπεί μεγάλους πελάτες, όπως η Coca-Cola, η American Express και η Johnson & Johnson, συμβούλεψε τους πελάτες της να διακόψουν τα διαφημιστικά τους προγράμματα μέχρι η πλατφόρμα να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μελλοντικά σχέδιά της.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon πουλάει και διαφημίσεις

Ωστόσο, η αποχώρηση του οίκου Balenciaga από την εφαρμογή σηματοδοτεί την πορεία όλης της fashion κοινότητας. Μόλις ο οίκος που διαθέτει 950.000 followers ανακοίνωσε την έξοδό του, και άλλοι παράγοντες της μόδας με επίσης τεράστιους αριθμούς followers, όπως το supermodel Gigi Hadid, έσπευσαν να πράξουν το ίδιο. Και αυτό δημιουργεί ένα δύσκολο ερώτημα: θα ακολουθήσουν και άλλοι;

Δεν είναι κρυφό ότι τα περισσότερα luxury brands προτιμούν το Instagram, ή ακόμα και το Facebook και το Pinterest, όπου μπορούν να ελέγχουν τις συζητήσεις γύρω από τα brands τους. Στο Instagram, για παράδειγμα, οι προσεγμένες και καλλιτεχνικές φωτογραφίες συγκεντρώνουν στα σχόλια σειρές από emoji με καρδιές και φωτιές, δηλώνοντας το brand love των χρηστών. Στο πλαίσιο αυτό, το Twitter είναι η λιγότερο φανταχτερή αλλά μοναδική εναλλακτική για τους λάτρεις της μόδας -που σε μεγάλο βαθμό είναι ανυπόμονοι για καθετί νέο κυκλοφορεί από τα brands- για να λένε τη γνώμη τους, να διασκεδάζουν, να ασκούν κριτική, να μοιράζονται πληροφορίες και να εγγράφονται σε ενημερωτικά δελτία.

Η κοινότητα αυτή στο Twitter είναι μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων που αναζητούν πραγματικό διάλογο και σχολιασμό. Για χρόνια, το Twitter αποτελούσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι συζητήσεις όχι απλώς δεν απαγορεύονται από τα brands ή άτομα που εργάζονται σε αυτά, αλλά αντιθέτως ενισχύονταν. Μάλιστα, πολλές φορές τα brands και οι καλλιτέχνες ανακοίνωναν πρώτα εκεί κάποια δημιουργία τους ή το λανσάρισμα μιας νέας κολεξιόν. Έτσι, η προοπτική να χαθεί το Twitter έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση για το τι θα μπορούσε να το αντικαταστήσει.

Πολλοί κατέφυγαν στο δημοφιλές Reddit και στο πιο επαγγελματικό LinkedIn χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία, αφού κανένα από τα δύο δεν διαθέτει την σπιρτάδα και την αμεσότητα του Twitter. Το μόνο που πλησιάζει κοντά είναι το Mastodon. H εφαρμογή, με σήμα ένα μαμούθ, μετράει 6 χρόνια ζωής και δημιουργήθηκε από το Γερμανό Eugen Rochko, o οποίος ακόμα και σήμερα είναι ο μοναδικός υπάλληλος πλήρους απασχόλησης, που το προγραμματίζει στο σπίτι του σε μια μικρή πόλη στην ανατολική Γερμανία για ένα μηνιαίο μισθό των €2.400.

Διαβάστε ακόμα: Θα προκαλέσει χάος το Twitter του Elon Musk;

Και παρά το γεγονός ότι το Mastodon μοιάζει αρκετά με την πλατφόρμα του Twitter, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συλλογή κοινωνικών δικτύων σε servers από όλον τον κόσμο. Έτσι, ενώ πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook ελέγχονται από μια αρχή, μια εταιρεία, το Mastodon είναι εγκατεστημένο σε χιλιάδες servers υπολογιστών που διευθύνονται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντές διαχειριστές που ενώνουν τα συστήματά τους μαζί σχηματίζοντας μια τρόπον τινά ομοσπονδία.

Μπορεί να ακούγεται κάτι πολύ σύνθετο και δύσχρηστο, αλλά στην πραγματικότητα η περιήγηση στον κόσμο του Mastodon είναι αρκετά εύκολη. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνει ένας νέος χρήστης όταν εγγράφεται στη πλατφόρμα, είναι να επιλέξει έναν server με βάση το θέμα που τον ενδιαφέρει. Έπειτα και ανεξαρτήτως από ποιον server επιλέγει ο χρήστης ως κεντρικό σημείο αναφοράς του, μπορεί να ακολουθήσει όσους άλλους χρήστες θέλει, ακόμα και αν βρίσκονται σε άλλους servers. Βέβαια, ο ίδιος θα παραμένει σε μια αρχική κοινότητα, στην οποία συγκεντρώνονται αναρτήσεις που πιθανότατα τον ενδιαφέρουν. Επίσης, αν και οι περισσότεροι servers είναι δωρεάν, υπάρχουν ορισμένοι που ζητούν δωρεές. Προς το παρόν, το δίκτυο δεν διαθέτει διαφημίσεις, αν και δεν υπάρχει επίσης τίποτα που να εμποδίζει κάποιον χρήστη να γράψει μια ανάρτηση που να προωθεί την εταιρεία ή το προϊόν. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί servers συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, το οποίο δεν διαθέτει κεντρικό έλεγχο από κάποια εταιρεία ή φυσικό χρήστη.

Παρά την μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει το Mastodon την τελευταία περίοδο, η κοινότητα της μόδας δεν αισθάνεται 100% ασφαλής για αυτή την αλλαγή. Σίγουρα εάν τα μεγάλα fashion brands μεταβούν και αυτά με την σειρά τους στο Mastodon, οι απλοί θαυμαστές-χρήστες θα ακολουθήσουν προκειμένου να διατηρήσουν την άμεση επαφή μαζί τους. Κάποιοι πιστεύουν όμως ότι κάποιο θαύμα θα σώσει το Twitter από την απόλυτη καταστροφή στην οποία οδεύει.

Με πληροφορίες από Vogue Business

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.