Η Mattel μετατρέπει τα συλλεκτικά παιχνίδια σε NFTs

Ακολουθώντας τη νέα της στρατηγική που ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, η Mattel επεκτείνει τις δραστηριότητές της και πέρα από τα παραδοσιακά παιχνίδια θέλοντας να αντικατοπτρίσει τις τάσεις της εποχής στον κλάδο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Έτσι λανσάρει μια νέα αγορά NFTs, μετατρέποντας την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της σε ψηφιακή τέχνη και επεκτείνοντας τα συλλεκτικά παιχνίδια Mattel Creations στον εικονικό κόσμο.

Στις αρχές της χρονιάς ο ο CEO της εταιρείας Ynon Kreiz είχε επισημάνει ότι τα σχέδια της Mattel για να αποκτήσει πιο δυναμική παρουσία θα έπρεπε να περιλαμβάνουν όχι μόνο ψηφιακά παιχνίδια αλλά και τον κόσμο των NFTs. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, τα μεγάλα brands της Mattel, όπως η Barbie, η Hot Wheels και η Fisher Price, θα συμβάλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη της εταιρείας, ως πρωταγωνιστές στην παραγωγή νέου περιεχομένου, στον αναπτυσσόμενο τομέα της διασκέδασης. Καθώς το περιεχόμενο για παιδιά γίνεται το ζητούμενο από τις μεγάλες πλατφόρμες streaming, αφού φαίνεται ότι, σε μεγάλο βαθμό, είναι αυτή η φρέσκια γενιά που καθορίζει τι παίζει στις οθόνες των νοικοκυριών, η Mattel δίνει έμφαση σε ένα concept που μοιάζει να μην προκαλεί εντύπωση: αξιοποιεί με κάθε δυνατό μέσο τους πιο δημοφιλείς της χαρακτήρες, με τον πιο δημιουργικό και δελεαστικό τρόπο, μέσα από μια ποικιλία καναλιών, πέρα από τα κλασικά παιχνίδια.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, η εταιρεία κινητοποιήθηκε στον ψηφιακό χώρο των NFTs, από όπου όλα τα μεγάλα brands προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο, όσο πιο νωρίς γίνεται. Αίσθηση έκανε η συνεργασία της με τον γαλλικό οίκο πολυτελείας Balmain, για τη δημιουργία μιας capsule συλλογής κανονικών ρούχων εμπνευσμένων από την Barbie όπως και τα αντίστοιχα εικονικά. Ανάλογα, τα Hot Wheels λάνσαραν τρία μοναδικά NFTs που είχαν μεγάλη επιτυχία – και μάλιστα ήταν το πρώτο μεγάλο brand παιχνιδιών που έκανε κάτι τέτοιο.

Διαβάστε ακόμα: Deep dive: Η Asics προχωρά πιο βαθιά στο Web3

Τώρα αποφάσισε να εγκαινιάσει μια νέα πλατφόρμα συλλεκτικών NFTs, την “NFT Mattel Creations”, που θα ξεκινήσει στο blockchain “Flow” πριν το τέλος του μήνα. Εκεί οι φίλοι της αμερικανικής παιχνιδοβιομηχανίας θα μπορούν να αγοράζουν NFTs από τα συλλεκτικά προϊόντα των brands Hot Wheels και Barbie, που θα είναι συνδεδεμένα με τα φυσικά προϊόντα. Η εναρκτήρια συλλογή της πλατφόρμας θα είναι το τελευταίο σετ της σειράς Hot Wheels NFT Garage Series. Γιατί όμως η Mattel δίνει τέτοια έμφαση στην ψηφιακή απεικόνιση των μικρών αυτών αυτοκινήτων;

Τη δεκαετία του 1960, ο Elliot Handler, συνιδρυτής της Mattel, οραματίστηκε ένα μεταλλικό αυτοκινητάκι για παιχνίδι προκειμένου ανταγωνιστεί τη δημοφιλή αγγλική μάρκα Matchbox. Ήθελε μια σειρά από αυτοκίνητα-παιχνίδια να κυριαρχήσει στο τμήμα αγοριών της Mattel, όπως η κούκλα Barbie της είχε γίνει η ισχυρότερη μάρκα στο τμήμα των κοριτσίστικων παιχνιδιών. Με την πάροδο των ετών, υπό το brand Hot Wheels κυκλοφόρησαν περισσότερα από 20.000 μοναδικά φυσικά μοντέλα, τα οποία μέχρι και σήμερα αποτελούν τα αντικείμενα του πόθου για συλλέκτες κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Με την νέα της πλατφόρμα, η Mattel μετατρέπει τα Hot Wheels σε εικονικά παιχνίδια, που μπορούν να έχουν τη δική τους συλλεκτική αξία. Με την πρόσφατη κυκλοφορία του σετ Hot Wheels NFT Garage Series, η αμερικανική παιχνιδοβιομηχανία κάνει ένα επικό άλμα από τα φυσικά στα ψηφιακά συλλεκτικά μοντέλα, για μια νέα γενιά θαυμαστών και συλλεκτών. Τον Μάρτιο του 2023, όσοι θα έχουν αποκτήσει τις ψηφιακές κάρτες Series 4 Premium και NFTH, θα έχουν πρόσβαση σε ένα κουπόνι που θα μπορούν να  εξαργυρώσουν για μια φυσική έκδοση του αυτοκινήτου που απεικονίζεται στην NFT κάρτα τους.

Το λανσάρισμα της “NFT Mattel Creations” έρχεται σε μία περίοδο που η αγορά NFTs αντιμετωπίζει πτώση, μετά και από ένα κραχ στην αγορά κρυπτονομισμάτων που προκλήθηκε από την κατάρρευση του μεγάλου ανταλλακτηρίου FTX την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν καν τι είναι τα NFTs, καθώς -σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας ψηφιακών συμβούλων, Publicis Sapient- δεν είναι εξοικειωμένοι με το metaverse. Ωστόσο η επιχείρηση παραμένει επικεντρωμένη στο μακροπρόθεσμο όραμά της να καινοτομεί και να προσφέρει μοναδικά και καινοτόμα προϊόντα στους πελάτες της.

Τα NFTs (Non-Fungible Tokens) αφορούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν στον ψηφιακό κόσμο, όπου μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν, όπως οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, αλλά δεν έχουν δική τους ανταλλάξιμη αξία. Ουσιαστικά, όταν κάποιος αγοράσει ή κερδίσει ένα NFT, αυτό που παίρνει στα χέρια του είναι ένα πιστοποιητικό ιδιοκτησίας των ψηφιακών περιουσιακών του στοιχείων.

Διαβάστε ακόμα: Η Mattel ξαναφτιάχνει την Barbie από ανακυκλωμένο πλαστικό

Ο κολοσσός της παιχνιδοβιομηχανίας δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα Hot Wheels. Λάνσαρε την τράπουλα VeeFriends UNO, ενώ προχώρησε σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Cryptoys, για μια ακόμη συλλογή NFTs με την ονομασία “Masters of the Universe”. Ενώ σχεδιάζει να εμπλουτίσει περαιτέρω αυτό το κομμάτι της πλατφόρμας Mattel Creations με μια νέα συλλογή Barbie το επόμενο έτος σε συνεργασία με τον τεχνολογικό γυναικείο οργανισμό, Boss Beauties.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η νέα αγορά NFTs της Mattel έχει σχεδιαστεί για να απευθύνεται σε άτομα εκτός της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, με χαρακτηριστικά προσβάσιμα στους mainstream καταναλωτές και χωρίς να απαιτείται από τον επισκέπτη της να πληρώσει σε κρυπτονόμισμα.

Ωστόσο, από τη μεριά της η Mattel δηλώνει ότι ο άμεσος στόχος αυτής της στρατηγικής δεν είναι να πουλήσει τώρα περισσότερα παιχνίδια. Για την αμερικανική παιχνιδοβιομηχανία σημασία έχει το καλό περιεχόμενο να εμπλουτίσει τη διασκέδαση, να αυξηθεί σταδιακά το ενδιαφέρον του κοινού, να προσελκύσουν ταλαντούχους δημιουργούς που θα θέλουν να δουλέψουν με τα brands της εταιρείας και σε ψηφιακό επίπεδο, ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες αξιόλογες εμπειρίες στο target group της. Και όλα αυτά θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε περισσότερες πωλήσεις σε δεύτερο χρόνο.

Με πληροφορίες από Αdweek | Mattel Creations

Photo: Mattel Creations