Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει στόχο να αποδείξει ότι είναι φθηνότερη

Η στρατηγική ανατροπής των δεδομένων που είχε δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, ότι δηλαδή αποτελεί μία ακριβή αλυσίδα για να κάνει κάποιος τις αγορές του, έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται από την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Και σε αυτή την περίπτωση χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κατεύθυνσης αποτελεί η καμπάνια “Περισσότερα-Φθηνότερα”, όπου ουσιαστικά σε συγκεκριμένα προϊόντα που πωλεί ανά εβδομάδα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ κάνει μία αρχική έκπτωση για τη μία συσκευασία και επί της ουσίας η έκπτωση αυτή αυξάνεται εάν κάποιος επιλέξει να αγοράσει και δεύτερη συσκευασία από το ίδιο προϊόν. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση πώλησης ζυμαρικών μίας από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπου η μία συσκευασία πωλείται με έκπτωση 35%, ωστόσο η συγκεκριμένη έκπτωση φτάνει το 40% για τις δύο συσκευασίες.

Η αλυσίδα συμφερόντων του ομίλου Ahold Delhaize επιδιώκει πλέον να γυρίσει το νόμισμα προς την άλλη του όψη. Κι αυτό γιατί κάτι που πρόσφατα παραδέχτηκε και ο επικεφαλής της, Νίκος Λαβίδας, είναι ότι το καταναλωτικό κοινό πιστεύει πως η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ακριβότερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Για να μπορέσει λοιπόν να φτάσει στον στόχο που έχει θέσει ο νέος brand president της αλυσίδας, Νίκος Λαβίδας, ποντάροντας στη βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής στα ράφια της, απαιτείται σειρά από κινήσεις. Το βασικότερο σημείο που θα καθορίσει και την μετέπειτα εικόνα είναι η πρακτική εφαρμογή εκπτωτικών κινήσεων και προσφορών που θα περάσουν στον τελικό καταναλωτή και ιδίως σε μία χρονική περίοδος όπως η τωρινή, όπου ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών πραγματοποιεί αγορές εξετάζοντας προσεκτικά την κάθε του κίνηση και τι θα βάλει στο καλάθι του, με κύριο κριτήριο για πολλούς, την τιμή.

Στο προσκήνιο η τηλεοπτική διαφήμιση

Από την άλλη πλευρά έχει ήδη ξεκινήσει η διαφημιστική προβολή της νέας αυτής κατεύθυνσης ως προς της τιμές κατά βάση μέσω της τηλεόρασης. Σημείο της στρατηγικής “ελάφρυνσης” των τιμών της ΑΒ Βασιλόπουλος στα ράφια της αποτελεί μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα πιστότητας που εφαρμόζει μέσω του ΑΒ Plus, όπου έχει θέσει στο επίκεντρο να επιστρέφει σε πόντους περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ στους πελάτες της. Επίσης εφαρμόζει μία διαδικασία πώλησης ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων σε σταθερά χαμηλή τιμή. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη η αλυσίδα σούπερ μάρκετ προσφέρει 850 βασικά καταναλωτικά αγαθά σε σταθερά χαμηλή τιμή, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προβλέπεται ότι το συγκεκριμένο κωδικολόγιο θα φτάσει τα 1.200 προϊόντα μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Ο στόχος που προβάλλεται μέσα από την συγκεκριμένη κίνηση είναι διττός: αφενός να προσφέρει βασικά καταναλωτικά αγαθά σε βελτιωμένες τιμές καλύπτοντας καίριες ανάγκες των καταναλωτών, αφετέρου επιδιώκει να δημιουργήσει μία καλή έξωθεν μαρτυρία προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό που φαίνεται πάντως για την ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την ποιοτική προσέγγιση που έχει ως προς τα προϊόντα που βάζει στα ράφια και στα ψυγεία της. Το παράδειγμα που επίσης έφερε πρόσφατα ο κύριος Λαβίδας για να δείξει ότι η στρατηγική της εταιρείας που διοικεί παραμένει η προσήλωση στην ποιότητα, φαίνεται από τα επιλεγμένα προϊόντα που συχνά βρίσκονται στα ράφια της, ενίοτε από μικρούς παραγωγούς της περιφέρειας. Ας μην ξεχνάμε μάλιστα ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος μπορεί να δημιούργησε μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας πριν από αρκετά χρόνια με την ονομασία “Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη”, που επί της ουσίας πρότεινε ένα αρκετά ποιοτικά προϊόν κόντρα στην πεποίθηση κάποιων ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μπορεί να είναι κατώτερης ποιότητας. Επιπλέον η προσέγγιση αυτή υποστηρίζεται και από προσεγμένα και καλά σχεδιασμένα καταστήματα πώλησης ανά την Ελλάδα.

Από τη χρονιά ρεκόρ του 2016 στην απώλεια μεριδίων

Με τις κινήσεις αυτές θα προσπαθήσει να κερδίσει και τα χαμένα μερίδια των τελευταίων ετών. Θα θυμίσουμε άλλωστε ότι η χρονιά – ρεκόρ για το τζίρο της ΑΒ Βασιλόπουλος ήταν το 2016, όταν κατέρρεε ο Μαρινόπουλος και όλες οι αλυσίδες κέρδιζαν μερίδια από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Τη χρονιά αυτή ο τζίρος της αλυσίδα ήταν στα 2,17 δισεκατομμύρια ευρώ. Πλέον τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει αρκετά, καθότι η επιχείρηση είτε βρίσκεται οριακά πάνω από τα 2 δισ. είτε οριακά κάτω από αυτά. Το 2021 για παράδειγμα έφτασε τα 1,96 δισεκατομμύρια ευρώ, συνεχίζοντας όμως να χάνει μερίδιο αγοράς.

Οι οικονομικές επιδόσεις αυτές άλλωστε οδήγησαν και την αλυσίδα σε μία διαδικασία εξορθολογισμού με κινήσεις που είχαν να κάνουν με αλλαγή υψηλόβαθμων στελεχών και κορωνίδα την απομάκρυνση του πρώην επικεφαλής της Βασίλη Σταύρου και την αντικατάστασή του λίγους μήνες μετά από τον Νίκο Λαβίδα. Αυτό λοιπόν που μένει να αποδειχτεί είναι εάν μπορεί να γυρίσει το νόμισμα, αποδεικνύοντας όχι μόνο επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά ότι μπορεί να αποτελέσει τελικά μία φθηνότερη αλυσίδα από αυτό που οι περισσότεροι νομίζουν.