26 Απρ 2024
READING

Γιατί το Pinterest δεν είναι πλέον τόσο αθώο

4 MIN READ

Γιατί το Pinterest δεν είναι πλέον τόσο αθώο

Γιατί το Pinterest δεν είναι πλέον τόσο αθώο

“Δεν εμπνέουν τα πάντα στο διαδίκτυο”. Με αυτή την αφοπλιστική παραδοχή, το Pinterest προχώρησε στη δημοσίευση ακόμα μιας Έκθεσης Διαφάνειας, της εξαμηνιαίας έρευνάς του που βασίζεται σε μια σειρά προστατευτικών πλαισίων για το τι είναι αποδεκτό να αναρτάται στην πλατφόρμα και για το τι δεν επιτρέπεται. Οι πρακτικές εποπτείας του εξελίσσονται πάντα για να συμβαδίζουν με τις νέες συμπεριφορές και τάσεις και να δημιουργούν μια διαδικτυακή περιοχή που θα έχει μόνο θετικό πρόσημο για τους χρήστες της. Όχι πάντα όμως εγκαίρως. 

Όταν τον Μάρτιο του 2010 έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, το Pinterest φιλοδοξούσε να αποτελέσει έναν παγκόσμιο κατάλογο ιδεών. Στόχος των ιδρυτών του, Ben Silbermann, Evan Sharp και Paul Sciarra, ήταν να βοηθήσουν τους χρήστες να ανακαλύψουν προϊόντα και ιδέες που τους αρέσουν όπως και να εμπνευστούν από στιλ άλλων χρηστών προκειμένου να κάνουν την καθημερινή τους ζωή καλύτερη. Για πολλά χρόνια, το είχαν πράγματι καταφέρει.

Σήμερα πλέον σύμφωνα με έκθεση της Statista, 433 εκατομμύρια χρήστες αξιοποιούν σε καθημερινή βάση την πλατφόρμα, που γνώρισε την απογείωση κατά την πανδημική διετία. Οι αναρτήσεις τους πλέον όμως δεν είναι μόνο δημιουργικές, εμπνευσμένες ή προπάντων αθώες. Γεγονός που ανάγκασε το 2013 το Pinterest εκτός από το να τις παρακολουθεί, να αρχίσει και να καταγράφει το “ενοχλητικό” περιεχόμενο, να θέτει περιορισμούς και να το αφαιρεί σε πολλές περιπτώσεις. Οι οποίες πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο και διαχέονται πλέον σε πολλούς τομείς.

Διαβάστε ακόμα: Το Pinterest απαγορεύει αναρτήσεις παραπληροφόρησης για την κλιματική αλλαγή

Η δημοφιλής πλατφόρμα διατυμπανίζει ότι είναι πρωτοπόρος στη δημιουργία εμπειριών και προϊόντων με γνώμονα τη συναισθηματική ευημερία. Για παράδειγμα οι άνθρωποι στρέφονται σ’ αυτήν για να βρουν ενθάρρυνση και να ανακουφίσουν το άγχος τους μέσα από τεχνικές ευεξίας. Να διακοσμήσουν το χώρο τους, να βρουν προτεινόμενα βιβλία ή προτάσεις εκγύμνασης για να αισθανθούν καλύτερα. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα pins -όπως ονομάζονται οι αναρτήσεις στο Pinterest- βρίσκονται χιλιάδες αναρτήσεις με κακόβουλο περιεχόμενο που αγγίζουν τα όρια του ποινικού αδικήματος.

Βασικό όχημά του στην προσπάθειά του να τις εντοπίσει και να τις εκτοπίσει είναι η Έκθεση Διαφάνειας, που κάθε εξάμηνο περιγράφει όλες τις αφαιρέσεις περιεχομένου και όλες τις ενέργειες περιορισμού ενοχλητικού ή και παράνομου περιεχομένου. Η νέα αυτή πολιτική καθιστά το Pinterest μία από τις πρώτες ψηφιακές πλατφόρμες που έχει σαφώς καθορισμένες οδηγίες ενάντια σε ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή, την ορθή πληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας, την ψυχική υγεία, την άσκηση βίας, την προβολή μεθόδων αυτοτραυματισμού και φυσικά τη σεξουαλική κακοποίηση, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε διαφημίσεις.

Η πρόσφατη έρευνά του για το πρώτο εξάμηνο του 2022, όμως, έφερε στο προσκήνιο το πιο ευαίσθητο κοινό απ’ όλα: τα παιδιά. Έτσι ενώ οι αφαιρέσεις pins για σεξουαλικές υπηρεσίες ενηλίκων κανονικοποιήθηκαν ύστερα από μια αύξηση κατά το α’ τρίμηνο του 2022, δεν συνέβη το ίδιο με περιεχόμενο που περιλαμβάνει τα παιδιά. Οι αφαιρέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών αυξήθηκαν πάρα πολύ κατά το β’ τρίμηνο της χρονιάς, ύστερα και από μια ενημέρωση στα εσωτερικά συστήματα ανίχνευσης που πραγματοποίησε το Pinterest.

Και ενώ η πλαφόρμα έχει προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις αναρτήσεων που αφορούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τις θεωρίες συνωμοσίας, την εμπορία επικίνδυνων και παράνομων προϊόντων ήδη από το 2021, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις απεικονίσεις βίας, απειλών, εκμετάλλευσης, παρενόχλησης και επιβλαβούς συμπεριφοράς με θύματα τα παιδιά.

Διαβάστε ακόμα: Το Pinterest απαγορεύει τις διαφημίσεις απώλειας βάρους

Μήπως αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εδώ και καιρό περισσότερο περιεχόμενο παιδικής εκμετάλλευσης και ειδικότερα μεθόδων αυτοτραυματισμού στην εφαρμογή, το οποίο το Pinterest μπόρεσε να εντοπίσει μόλις πρόσφατα;

Η πλατφόρμα ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του παραβατικού υλικού αφαιρείται πριν το δει κανείς. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον μερικά από τα χειρότερα είδη περιεχομένου ήταν ορατά στην εφαρμογή για αρκετό καιρό, πριν από τις πρόσφατες τεχνολογικές ενημερώσεις στις οποίες προέβη στις αρχές του έτους.

Πράγματι, η αμερικανική εταιρεία ψηφιακών μέσων DailyDot ανέφερε τον περασμένο Μάιο ότι πολλοί χρήστες είχαν ανακαλύψει πολλούς λογαριασμούς κακοποίησης κάθε μορφής παιδιών στο Pinterest, οι οποίοι προκάλεσαν την πρόσθετη προσοχή της πλατφόρμας στον τομέα αυτό. Πριν από ένα μόλις μήνα, η πλατφόρμα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια της μαθήτριας Molly Russell, μιας φανατικής χρήστη του Pinterest που είχε δει αναρτήσεις σχετικά με μεθόδους αυτοτραυματισμού στην εφαρμογή, όπως αποδείχτηκε κατόπιν σχετικής έρευνας. Και σε ένα περιβάλλον διαδικτυακού εκφοβισμού και διόλου ασφαλές όπως παραδέχτηκε το Pinterest, η 14χρονη Russell αυτοκτόνησε.

Είναι θετικό ότι το Pinterest ανταποκρίθηκε σε τέτοιες περιπτώσεις και ενίσχυσε την επιβολή του σε ευαίσθητους τομείς. Αυτό θα μπορούσε ωστόσο να υποδηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία δεν είναι τόσο αυστηρό, καθώς δεν προσέλκυαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης μέχρι στιγμής. Γιατί είναι αυτή η πίεση που έχει ωθήσει το Pinterest να αναλάβει περισσότερη δράση και να επικοινωνήσει τη νέα του πολιτική περιεχομένου, προκειμένου να εξαγνιστεί απέναντι σε περιπτώσεις όπως της νεαρής Βρετανίδας. Τι θα γίνει όμως με τόσα χιλιάδες pins που δεν ελέγχονται επαρκώς;

Με πληροφορίες από Social Media Today

Photo: Pinterest

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.