22 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | Οι εργαζόμενοι ακόμα φοβούνται τον Covid;

4 MIN READ

Έρευνα | Οι εργαζόμενοι ακόμα φοβούνται τον Covid;

Έρευνα | Οι εργαζόμενοι ακόμα φοβούνται τον Covid;

Βαδίζοντας προς το τέλος της πανδημίας και υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, το εργασιακό τοπίο αλλάζει ξανά. Πλέον οι εταιρείες θέλουν οι εργαζόμενοι τους να επιστρέψουν στα γραφεία, όμως οι ειδικοί τούς καλούν να προετοιμαστούν για μελλοντικά κύματα εξάπλωσης του ιού και την αντιμετώπιση του συνδρόμου long-covid. Τι πιστεύουν, όμως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι;

Ασφαλώς η πανδημία αλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε. Ειδικά στις αρχές οι εργαζόμενοι των γραφείων σχεδόν ολόκληρου του πλανήτη ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και μπροστά από μια οθόνη για το επόμενο Zoom meeting. Με την πάροδο του χρόνου και την μείωση των κρουσμάτων, οι εργαζόμενοι δειλά-δειλά άρχισαν να επιστρέφουν στα γραφεία τους. Έτσι, σταδιακά διαμορφώθηκε ένα μοντέλο υβριδικής απασχόλησης, όπου μοίραζαν τον χρόνο τους της εργασίας τους ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι.

Πλέον, η μεταπανδημική “εργασιακή κανονικότητα” βρίσκει τους εργαζόμενους να επιστρέφουν μαζικά στα φυσικά τους γραφεία. Μάλιστα, οι ίδιες οι εταιρείες αρχίζουν και ανακαινίζουν τους χώρους τους ώστε να είναι πιο ελκυστικοί στους εργαζομένους, ενώ παράλληλα αφαιρούν τα προστατευτικά που είχαν τοποθετήσει σε πολλούς από αυτούς.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους υπαλλήλους, όχι επειδή δεν θέλουν να δουλέψουν αλλά επειδή φοβούνται μία νέα διασπορά του ιού. Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους ενήλικες στις Η.Π.Α. είναι εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 ενώ το 48% έχει κάνει την αναμνηστική δόση – ωστόσο η ανησυχία τους για τη διασπορά της νόσου παραμένει. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε σε πρόσφατη έρευνά της η εταιρεία Gallup, αφού εξέτασε την άποψη 3.700 ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 1.174 εργαζομένων πλήρoυς ή μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης: Μήπως το ευέλικτο ωράριο σημαίνει περισσότερες ώρες εργασίας, ειδικά για τις γυναίκες;

Μάλιστα, 1 στους 4 ενήλικες ανέφερε ότι ανησυχούσε είτε “πολύ” είτε “μέτρια” για την φυσική παρουσία του στο χώρο εργασίας, σε σύγκριση με το 41% ​​που επισήμανε ότι δεν ανησυχούσε καθόλου. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των “φοβισμένων” εργαζομένων έχει μειωθεί, καθώς σε αντίστοιχη έρευνα της εταιρείας τον περασμένο Ιούλιο, το 33% των εργαζομένων δήλωσε ότι ανησυχούσε, ενώ το υψηλότερο μερίδιο που κατέγραψε η εταιρεία δημοσκοπήσεων, 51%, καταγράφηκε αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων επισήμαναν επίσης ότι αναμένουν μια χειμερινή αύξηση των λοιμώξεων, κάτι ενδεχομένως που δικαιολογεί ορισμένες ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με την έκθεση στο χώρο εργασίας. Αυτές ήταν πιο διαδεδομένες μεταξύ των γυναικών, των εργαζομένων στην εκπαίδευση και των απασχολούμενων στον τομέα της υγείας σε σύγκριση με άλλες επαγγελματικές ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα. Εμφάνισαν δε με σταθερότητα τη μεγαλύτερη ανησυχία για την φυσική τους παρουσία στο χώρο εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Αυτή η αμφιβολία ενισχύεται και από τους ειδικούς οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις εταιρείες επισημαίνοντας ότι πέρα από τις ανησυχίες για οποιαδήποτε διασπορά, ιδιαίτερη είναι η μέριμνα που θα έπρεπε να λάβουν για τις μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού αλλά και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από προηγούμενη νόσηση, γνωστές ως “long-covid”. Το σύνδρομο αυτό δημιουργεί εξάλλου νέες προκλήσεις για τους εργοδότες που βλέπουν χιλιάδες εργαζομένους να αδυνατούν να ανταποκριθούν πλήρως στα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Διαβάστε ακόμα: Πάνω από 25 χώρες δίνουν βίζα σε ψηφιακούς νομάδες – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν η υβριδική εργασία να υφίσταται πάντοτε ως επιλογή, αν όχι να εφαρμόζεται κανονικά, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των ανησυχιών των εργαζομένων. Μάλιστα, η απαγόρευση της εξ αποστάσεως ή υβριδικής εργασίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη κίνηση για τους εργοδότες, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο την λειτουργικότητα τμημάτων ή ακόμα και να οδηγήσει στην παραίτηση υπαλλήλων τους.

Την ίδια στιγμή, άλλη μία έρευνα της Gallup, αυτή τη φορά αποκλειστικά για την υβριδική εργασία, όπου συμμετείχαν 8.090 αντίστοιχοι εργαζομένοι στις Η.Π.Α., διαπίστωσε ότι το 60% των υπαλλήλων πηγαίνουν στο γραφείο για να συναντηθούν ή να συνεργαστούν με συναδέλφους, ενώ το 40% συναντούν διευθυντές ή προϊσταμένους μόνο όταν χρειάζεται.

Μάλιστα, όσοι ακολουθούν το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας αισθάνονται ότι οι επικεφαλής τους ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποτελεσματικότητά τους, παρά για το πού και πότε ολοκληρώνουν την εργασία τους. Και δεν έχουν άδικο. Οι περισσότεροι business leaders συμφωνούν ότι η υβριδική ή απομακρυσμένη εργασία αποτελεί “μόνιμη λύση” για τις επιχειρήσεις τους, μπροστά στην σταθερά εκφραζόμενη ανησυχία των εργαζομένων για την διασπορά του ιού.

Με πληροφορίες από HR Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.