26 Απρ 2024
READING

Ενώ οι Big Tech απολύουν, τo TikTok προσλαμβάνει

4 MIN READ

Ενώ οι Big Tech απολύουν, τo TikTok προσλαμβάνει

Ενώ οι Big Tech απολύουν, τo TikTok προσλαμβάνει

Ενώ μεγάλο μέρος της Silicon Valley έχει παγώσει τις προσλήψεις και προβαίνει σε περικοπές θέσεων εργασίας, τουλάχιστον μία εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις και να αναπτύσσεται. Και αυτή δεν είναι άλλη από το TikTok.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Meta δήλωσε ότι περικόπτει 11.000 θέσεις εργασίας σε όλη την εταιρεία, το Twitter μείωσε περίπου το μισό προσωπικό του υπό τον νέο ιδιοκτήτη Elon Musk και το Amazon επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει ευρείες απολύσεις. Επίσης, το Google ενημέρωσε σχεδόν τους μισούς από τους πάνω από 100 εργαζόμενους της Area 120, του τομέα που εργάζεται διαχρονικά πάνω σε νέα project όπως το Gmail, ότι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες θέσεις εργασίας, ενώ η Microsoft προχώρησε σε 1.000 απολύσεις.

Οι σημερινοί ηγέτες αυτών των εταιρειών ευρισκόμενοι πλέον σε δύσκολη θέση, παραδέχονται πως επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι καταναλωτές άλλαξαν τη ζωή τους και στράφηκαν προς το διαδίκτυο. Τώρα αυτές οι ίδιες εταιρείες τεχνολογίας αναγκάζονται να περικόπτουν χιλιάδες θέσεις, καθώς οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες υποχωρούν και οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού

Την ίδια στιγμή που εκείνες βουλιάζουν, άλλες πλατφόρμες και εφαρμογές μέσων ενημέρωσης αναπτύσσονται. Κυρίαρχη σε αυτές είναι το TikTok. Eίναι η πρώτη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που γεννήθηκε εκτός των Η.Π.Α. και έχει καταφέρει να ταράξει τη Silicon Valley, δημιουργώντας ένα επιπλέον πονοκέφαλο στις Big Tech, ειδικά στη Meta. Κατασκευασμένο από την κινεζική εταιρεία ByteDance, το TikTok έκανε το ντεμπούτο του σε διεθνές επίπεδο το 2017. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η πλατφόρμα κατάφερε να σημειώσει τέτοια αύξηση της δημοτικότητάς της που σήμερα διαθέτει πλέον πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Εξετάζοντας τις συνολικές λήψεις στις Η.Π.Α., το TikTok υπήρξε η κορυφαία εφαρμογή για κάθε τρίμηνο από τις αρχές του 2021. Η τελευταία εφαρμογή που ξεπέρασε το TikTok κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2020 ήταν το Zoom. Ακόμη, όλο το 2021, το TikTok και το YouTube ήταν οι δύο κορυφαίες εφαρμογές στο App Store των Η.Π.Α. Τέλος υπήρξε η Νο.1 εφαρμογή στο Google Play για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, καθώς οι χρήστες από έτος σε έτος κατεβάζουν την εφαρμογή κατά 19% περισσότερο.

Για την αγορά της Ευρώπης, η κατάταξη με τις κορυφαίες εφαρμογές παραμένει σταθερή κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Το TikTok και το WhatsApp κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις, ενώ το Instagram έπεσε στην κατάταξη κατά το τελευταίο τρίμηνο καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Παρόλο που το WhatsApp υπήρξε η κορυφαία εφαρμογή στο App Store για την αγορά της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά τριμήνων, το TikTok διατήρησε την πρώτη θέση στο Google Play την ίδια περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Το TikTok δοκιμάζει τις συνδρομές επί πληρωμή

Ωστόσο, το TikTok δεν βιάζεται και σχεδιάζει προσεκτικά το κάθε του βήμα. Τον Αύγουστο έκανε μία παγκόσμια αναδιάρθρωση που αφορούσε απολύσεις σε Η.Π.Α., Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο των αλλαγών που προβαίνει συχνά η εταιρεία για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι στόχοι. Και πράγματι οι αλλαγές αυτές ήταν λυτρωτικές, καθώς τον Οκτώβριο, ενώ οι άλλες εταιρείες άρχισαν να προβαίνουν σε πάγωμα προσλήψεων και άλλα μέτρα μείωσης του κόστους, το TikTok έγινε πρωτοσέλιδο για την απαρίθμηση ορισμένων νέων ρόλων που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τον στόχο του να δημιουργήσει δίκτυο logistics και αποθήκευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία εξακολουθούσε να αυξάνει το προσωπικό της κατά τη διάρκεια του Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη, ως απάντηση στο θέμα των απολύσεων σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Meta και Amazon.

Ο ιστότοπος του TikTok απαριθμεί επί του παρόντος περισσότερες από 4.000 αγγελίες θέσεων εργασίας σε όλον τον κόσμο, αν και δεν είναι σαφές πόσο συχνά ενημερώνεται ο ιστότοπος. Φαίνεται ότι η εφαρμογή βίντεο σύντομης μορφής παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της να προσλάβει σχεδόν 1.000 μηχανικούς στο γραφείο του στο Mountain View στη Καλιφόρνια. Αυτός ο συγκεκριμένος στόχος προσλήψεων σχετίζεται με την επιθυμία της εταιρείας να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα χρηστών των Η.Π.Α. επιβλέπονται από μια ομάδα που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω ελέγχου στην Ουάσιγκτον λόγω των δεσμών της μητρικής της εταιρείας ByteDance με την Κίνα.

Ίσως, η αλλαγή στο τοπίο των προσλήψεων στη Silicon Valley θα μπορούσε να βοηθήσει την TikTok καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τους επικριτές και να εδραιώσει τη θέση της στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς εργάζεται για να επεκταθεί σε νέες κατηγορίες προϊόντων.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.