22 Ιαν 2025
READING

Είναι οι reusable συσκευασίες το μέλλον του e-commerce;

4 MIN READ

Είναι οι reusable συσκευασίες το μέλλον του e-commerce;

Είναι οι reusable συσκευασίες το μέλλον του e-commerce;

Το ζήτημα της ρύπανσης του πλανήτη εξαιτίας του τεράστιου όγκου πλαστικών απασχολεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά τις επιχειρήσεις, καθώς αναγνωρίζουν ότι ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στα φυσικά καταστήματα εδώ και κάποια χρόνια χρησιμοποιούνται σακούλες πολλαπλών χρήσεων. Ωστόσο, σταδιακά η χρήση αντίστοιχων συσκευασιών εφαρμόζεται και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Το πλαστικό είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις συσκευασίες των προϊόντων και δυστυχώς αποτελεί ένα από τα πιο ανθεκτικά στη διάσπασή του. Τα πλαστικά μπουκάλια, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν έως και 450 χρόνια για να διασπαστούν. Τα κομμάτια μικροπλαστικών που θα προκύψουν μπορούν να βλάψουν τα ζώα και τους ανθρώπους, μολύνοντας τους ωκεανούς, το έδαφος ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε.

Μόνο το 2020, δηλαδή το έτος που ξεκίνησε η πανδημία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), 79 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον μέσω χερσαίων ή υδάτινων διαρροών, καύσης σε ανοιχτούς λάκκους ή σε χωματερές.

Διαβάστε ακόμα: Tι πρέπει να κάνουν τα brands για την βιωσιμότητα που δεν καταντά greenwashing

Μερίδιο ευθύνης της αυξημένης χρήσης του πλαστικού φέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι πωλήσεις του οποίου εκτινάχθηκαν κατά το διάστημα εκείνο. Και μαζί με αυτό και η ανάγκη για πλαστικά υλικά περιτυλίγματος, αφρολέξ και κουτιά από χαρτόνι, καθώς και σακούλες και μονωμένα δοχεία για υπηρεσίες παράδοσης ή παραλαβής. Από αυτές τις συσκευασίες, μόνο ένα μέρος είναι στην πραγματικότητα ανακυκλώσιμο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα -ειδικά τα προϊόντα που κατασκευάζονται με πλαστικό- τίθενται σε υγειονομική ταφή ή αποτεφρώνονται. Σήμερα, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να πραγματοποιούν τις αγορές τους online, αλλά και να ψωνίζουν από φυσικά καταστήματα.

Καθώς το κίνημα της βιωσιμότητας αναδιαμορφώνει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα προϊόντα, είναι η σειρά των συσκευασιών να γίνουν πιο “πράσινες”. Έτσι, τα ηλεκτρονικά καταστήματα αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα, με κυριότερα πολιτικές επαναχρησιμοποίησης των συσκευασιών που αξιοποιούνται για τη διανομή των προϊόντων τους. Αυτό δεν είναι εφικτό για όλα τα είδη των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων αλλά κυρίως για όσες βασίζονται στο μοντέλο συνδρομής προϊόντων και πληρωμής ανά χρήση προϊόντος, όπως για παράδειγμα κάνουν οι πλατφόρμες ενοικίασης ρούχων.

Σύμφωνα με τα μοντέλα αυτά, οι συσκευασίες των προϊόντων επιστρέφονται στην εταιρεία είτε για να ξαναγεμιστούν -σύμφωνα με το μοντέλο συνδρομής- είτε γιατί επιστρέφεται το προϊόν στην εταιρεία μετά τη χρήση του. Έτσι, καθώς τα περιβαλλοντικά οφέλη των επαχρησιμοποιούμενων συσκευασιών αρχίζουν να παρατηρούνται στους πέντε κύκλους χρήσης, με ποσοστό επαναχρησιμοποίησης τουλάχιστον 80%, στις εταιρείες αυτές οι πολιτικές reusable συσκευασιών είναι εφικτές και αποτελεσματικές.

Διαβάστε επίσης: Τα “πράσινα” τα λόγια τα μεγάλα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Μία από τις εταιρείες που παίζει ενεργό ρόλο στην χρήση των “πράσινων” συσκευασιών του e-commerce είναι η TerraCycle’s Loop, η οποία προμηθεύει ήδη με επαχρησιμοποιούμενες συσκευασίες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως είναι τα McDonald’s και τα Tesco στις Η.ΠΑ. 

Είναι αλήθεια ότι σε μια παγκόσμια αγορά packaging αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, η επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών για το e-commerce βρίσκεται ακόμη στην φάση του πειραματισμού. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πληθώρα ερωτημάτων. Πώς γίνεται να χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στα φυσικά καταστήματα και όχι στα ηλεκτρονικά;

Μία πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι το κόστος. Οι συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων είναι πιο ακριβές τόσο ως προς την παραγωγή όσο και ως την λειτουργικότητά τους σε σχέση με τις απλές σακούλες πολλαπλών χρήσεων που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, για να είναι πραγματικά “πράσινη” η συσκευασία πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 7 με 10 φορές, κάτι που δεν μπορεί να είναι σίγουρο ότι θα γίνει, γιατί μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ στην εταιρεία.

Παρατηρείται, πάντως, μία γενικότερη στροφή των εμπόρων, τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του φυσικού εμπορίου προς τις πιο “πράσινες” λύσεις. Χαρακτηριστικά, ορισμένοι προχωρούν στην επιλογή συσκευασιών που είναι 100% ανακυκλώσιμες, ενώ άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν δοχεία και μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων, κυρίως φτιαγμένα από γυαλί ή χαρτί. Για παράδειγμα, τα Starbucks κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια reusable ποτήρια σε αρκετά οικονομική τιμή, ενώ εταιρείες εμφιαλωμένου νερού όπως η Evian δημιουργεί νέες συσκευασίες ανακυκλώνοντας τις παλιές.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.