26 Απρ 2024
READING

Τα περιθώρια κέρδους του Βερόπουλου στα Βαλκάνια που ποτέ δεν θα πετύχαινε στην Ελλάδα

4 MIN READ

Τα περιθώρια κέρδους του Βερόπουλου στα Βαλκάνια που ποτέ δεν θα πετύχαινε στην Ελλάδα

Τα περιθώρια κέρδους του Βερόπουλου στα Βαλκάνια που ποτέ δεν θα πετύχαινε στην Ελλάδα

Ακούγοντας κάποιος το 2016 ότι η Βερόπουλος μία από τις πιο γνωστές οικογενειακές επιχειρήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ σταματούσε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα και γνωρίζοντας τα δεδομένα της εταιρείας αλλά και της αγοράς εκείνη την περίοδο, πιθανότατα θα την θεωρούσε αναμενόμενη.

Τα σημαντικά ζητήματα ρευστότητας που αντιμετώπισε την οδήγησαν ουσιαστικά εκτός ελληνικής αγοράς, ενώ η στενή σχέση της οικογένειας Βερόπουλου με την οικογένεια Παντελιάδη, θα οδηγούσε στην εξαγορά της επιχείρησης. Ένα πρώτο βήμα αποεπένδυσης είχε ήδη γίνει το 2014, όταν ο όμιλος Βερόπουλου πούλησε το 60% που είχε στην κρητική αλυσίδα Χαλκιαδάκης, στην τότε Ι&Σ. Σκλαβενίτης, με τον όμιλο Σκλαβενίτη να διατηρεί έως και σήμερα το συγκεκριμένο ποσοστό αμετάβλητο στην κατοχή του.

Ιστορικά η Βερόπουλος που ήδη διατηρούσε πολυετή παρουσία στο οργανωμένο λιανεμπόριο, γνωρίζοντας ήδη από τη δημιουργία καταστημάτων μικρού μεγέθους με το σύστημα SPAR το 1973, μπήκε με το πρώτο δικό της κατάστημα και την επωνυμία Bερόπουλος τη συγκεκριμένη χρονιά στην αγορά. Τον Ιούλιο της συγκεκριμένης χρονιά το πρώτο κατάστημα δημιουργήθηκε στο Περιστέρι, με την μετατροπή μίας παλιάς αίθουσας κινηματογράφου σε σούπερ μάρκετ.

H επιχείρηση είχε ήδη μεγαλώσει σημαντικά πριν εξαγοραστεί από τον όμιλο Metro της οικογένειας Παντελιάδη, ενώ την ίδια περίοδο είχε ήδη ξεκινήσει να δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό. Η πρώτη της εξαγορά ήταν αυτή των σούπερ μάρκετ Αθηνά (24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα) το 1993. Οχτώ χρόνια αργότερα θα εξαγόρασε την Πανεμπορική (43 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας) ενώ το 2007 τις αλυσίδες Τροφίνο και Αστέρας στην Αθήνα. Στις αρχές Μαΐου του 2015 υπήρξε ενδιαφέρον εξαγοράς των δραστηριοτήτων της εταιρίας στην Ελλάδα από τον όμιλο Σκλαβενίτη, αλλά η συγκεκριμένη εξαγορά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Κερδοφορία που σε καμία περίπτωση δεν θα άγγιζε στην Ελλάδα

Σήμερα, έξι χρόνια μετά την οριστική αποχώρηση από την Ελλάδα και την αποκλειστική δραστηριοποίηση στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα σε Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, ο επιχειρηματίας Νίκος Βερόπουλος και η επιχείρησή του, Vero, απολαμβάνουν κερδοφορίες που στην Ελλάδα πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να πετύχουν ποτέ, αγγίζοντας ισχυρό διψήφιο ποσοστό μεικτού κέρδους.

Κι αν θυμηθεί κανείς το παλιό διαφημιστικό μήνυμα της Βερόπουλος κατά το οποίο μία νοικοκυρά «ήταν κεφάτη», καθότι γύριζε από του Βερόπουλου, θα μπορούσε να πει κανείς ότι και ο επικεφαλής της αλυσίδας Vero, μπορεί και έχει πλέον κάθε λόγο να είναι «κεφάτος». Η Vero αποτελεί την επόμενη ουσιαστικά μέρα στην επιχειρηματική διαδρομή του επιχειρηματία μετά την απόσχιση της εν Ελλάδι δραστηριότητας την οποία πούλησε στο Αριστοτέλη Παντελιάδη. Και που στην πραγματικότητα αποδίδει ιδιαίτερα ικανοποιητικά σε επίπεδο κερδοφορίας παρά το ελεγχόμενο μέγεθός της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αντίθεση με επιχειρήσεις στην Ελλάδα όπου το περιθώριο μεικτού κέρδους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, στην περίπτωση της Vero τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Για παράδειγμα το 2021 οι πωλήσεις της επιχείρησης ήταν στα 121,89 εκατομμύρια ευρώ, με μεικτά κέρδη 27,35 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη προ φόρων 14,75 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη μετά την εκκαθάριση του φόρου ήταν ύψους 11,51 εκατομμυρίων ευρώ. Η αλυσίδα Vero συνεχίζει να κινείται μάλιστα με θετικούς ρυθμούς ακόμα και φέτος σε μία χρονιά με ιδιαίτερες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά, όπου και πάλι αναμένεται ότι θα έχει ανάπτυξη στο τζίρο της.

Με 12 καταστήματα στη Βόρεια Μακεδονία και 6 στη Σερβία

Βλέποντας κανείς την εικόνα της επιχείρησης σε Βόρεια Μακεδονία και Σερβία η Vero διατηρεί 12 καταστήματα στη Βόρεια Μακεδονία και 6 καταστήματα στη Σερβία. Επιπλέον διατηρεί ένα εμπορικό κέντρο στη Βόρεια Μακεδονία και συμπράτει με τον Απόστολο Βακάκη και τη Jumbo συστεγαζόμενη με 9 καταστήματα της εταιρείας παιχνιδιών και οικιακού εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα όμως η επιχείρηση δεν σταματάει να αναπτύσσεται μέσα από επιλεγμένες επενδύσεις που υλοποιεί. Γι’ αυτό και στο πλάνο της είναι να εγκαινιάσει ένα νέο κατάστημα στις 15 Δεκεμβρίου με συνολική επενδυτική δαπάνη ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Θα πρόκειται για ένα υπερμάρκετ Super Vero, με συνολική επιφάνεια 3.100 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα συστεγάζεται και με ένα κατάστημα της Jumbo με επιφάνεια 6.500 τετραγωνικών μέτρων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.