21 Δεκ 2024
READING

Βάζει η τεχνητή νοημοσύνη σε κίνδυνο το storytelling;

5 MIN READ

Βάζει η τεχνητή νοημοσύνη σε κίνδυνο το storytelling;

Βάζει η τεχνητή νοημοσύνη σε κίνδυνο το storytelling;

Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης τον 18ο-19ο αιώνα επικρατεί ο φόβος ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός και εξελίσσεται η τεχνολογία, πολλοί αρχίζουν να υποστηρίζουν όχι μόνο την κυριαρχία αλλά και την επιβολή της μηχανής έναντι των ανθρώπων.

Φυσικά, η ανάπτυξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence), ενός κλάδου της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά, όχι απλά όξυνε τον φόβο που προϋπήρχε αλλά δημιούργησε μία υστερία. Πολλοί τότε είπαν ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους για την ανθρωπότητα.

Παρόλα αυτά, η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να “λύσει τα χέρια” των ανθρώπων, συνδράμοντας στην λήψη αποφάσεων, τις διαδικασίες, αλλά και την επίλυση προβλημάτων. Με πιο απλά λόγια, σκοπός της τεχνητής νοημοσύνης ήταν και είναι να επιτρέψει στους υπολογιστές να πραγματοποιούν εργασίες για τις οποίες κανονικά θα χρειαζόταν ανθρώπινη παρέμβαση.

Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης δεν έμειναν αδιάφορα από τις επιχειρήσεις, οι οποίες έσπευσαν να την αξιοποιήσουν σε διάφορους τομείς. Μέχρι στιγμής είχαμε δει την έντονη χρήση της τεχνικής νοημοσύνης στον τομέα της παραγωγής και των logistics, όπως για παράδειγμα κάνει το Amazon, αλλά και στο marketing και το storytelling. Όλο και περισσότερο, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης γράφουν ειδήσεις, δημιουργούν έργα τέχνης και παράγουν περιεχόμενο βίντεο για εμπορικούς σκοπούς.

Διαβάστε επίσης: Τέσσερις τεχνολογίες που αλλάζουν τις επιχειρήσεις

Φυσικά, δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γράφει και να σκηνοθετεί τις δικές της ταινίες, αλλά η προοπτική φαίνεται πιο εύλογη σιγά σιγά. Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα στους επαγγελματίες του marketing και άλλους storytellers σχετικά με το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εξυπνότεροι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης στο εγγύς μέλλον και πώς να τους χρησιμοποιήσουν καλύτερα.

Ωστόσο, θα πρέπει να βιαστούν, καθώς οι μέρες της τεχνητής νοημοσύνης που γράφει άρθρα για μεγάλες εφημερίδες είναι ήδη εδώ. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο με τον τίτλο: “Ένα ρομπότ έγραψε ολόκληρο το άρθρο. Φοβάσαι ακόμα, άνθρωπε;”. Η βρετανική εφημερίδα δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που δημοσίευσε περιεχόμενο που ήταν γραμμένο μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Οι εφημερίδες The Wall Street Journal και Lifehacker είναι μεταξύ άλλων κάποιες που δημοσίευσαν άρθρα γραμμένα από αλγορίθμους.

Με τόσα πολλά άρθρα που γράφτηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, θα ήταν εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η τεχνολογία είναι έτοιμη να αναλάβει το τιμόνι από επαγγελματίες δημοσιογράφους, αλλά δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Ίσως, το γραμμένο με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης GPT-3 της εταιρείας OpenAI άρθρο της Guardian μπορεί εύκολα να δώσει στους αναγνώστες λανθασμένη εντύπωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην πραγματικότητα, η δημιουργία ενός άρθρου απαιτεί από έναν δημοσιογράφο ή συντάκτη να παράσχει ένα επίκαιρο μήνυμα ή τίτλο και να γράψει μια εισαγωγή πάνω στην οποία θα εργαστεί ο αλγόριθμος. Ουσιαστικά, αυτό το σύντομο κείμενο θα λειτουργήσει ως εντολή στο σύστημα. Ο αλγόριθμος αφού πάρει τη βασική πληροφορία από την εισαγωγή, θα συνδυάζει προτάσεις από το διαδίκτυο για να παράξει 500 λέξεις σχετικού περιεχομένου. Στην περίπτωση του άρθρου της Guardian, η δημοσίευση επανέλαβε αυτή τη διαδικασία οκτώ φορές και κατόπιν επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα δημιουργώντας την πιο σύντομη έκδοση.

Μάλιστα, βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου οι αλγόριθμοι μπορούν όχι μόνο να γράφουν άρθρα αλλά ακόμα και να αναπαριστούν με εικόνες πληροφορίες που εισπράτουν.  Αυτό είναι εφικτό μέσω του συστήματος Dall-E 2, που ανήκει επίσης στην OpenAI. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το σύστημα δεν λειτουργεί μόνο του αλλά απαιτεί από τους χρήστες να εισάγουν περιγραφές και καλλιτεχνικά στυλ, όπως το GPT-3. Λειτουργικά, ο αλγόριθμος ουσιαστικά κάνει το ίδιο πράγμα με το GPT-3, εκτός από το ότι δημιουργεί εικόνες συνδυάζοντας στοιχεία από εικόνες σε ολόκληρο τον ιστό. Ο ίδιος ο αλγόριθμος δεν αποτελεί σημαντική ανακάλυψη (όχι περισσότερο από το GPT-3), αλλά δείχνει πώς η τεχνολογία είναι πιο εύκολο να φέρει εις πέρας ορισμένες εργασίες.

Διαβάστε επίσης: Η νέα συνεργασία της Mars με εταιρεία AI για την ανακάλυψη plant-based συστατικών

Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτεί μερικά από τα πιο εξελιγμένα συστήματα προγνωστικής ανάλυσης στον κλάδο και η τεχνολογία έχει πολλά να προσφέρει στις ομάδες marketing καθώς συνεχίζει να ωριμάζει. Τα νευρωνικά δίκτυα, που αποτελούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να μην είναι σε θέση να γράφουν πλήρη άρθρα από μόνα τους, αλλά παρέχουν ήδη βασική υποστήριξη πελατών και νέους τρόπους προσέγγισης πελατών, που μπορούν να γίνουν πολύ πιο εξατομικευμένοι, στοχευμένοι και ελκυστικοί.

Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο οι χρήστες να λαμβάνουν υπόψη τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη, όπως και οι επιχειρήσεις ή οποιοσδήποτε άλλος χρησιμοποιεί την τεχνολογία για εμπορικούς σκοπούς. Έχουμε δει πολλά τέτοια συστήματα να κάνουν λάθη.

Για παράδειγμα, πριν 6 χρόνια, το 2016 η Microsoft έφερε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης στο Twitter έτσι ώστε να έρθει σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Τελικά τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως θα περίμενε η Microsoft και η ομάδα της. Η Tay, από ένα 19χρονο κορίτσι που υποτίθεται ότι θα ενσάρκωνε, μετατράπηκε σε ένα έκφυλο ρατσιστικό ρομπότ με ναζιστικά και σεξιστικά σχόλια. Σε λιγότερο από ένα 24ωρο έκανε 94.00 tweets και το ίντερνετ έδειξε πόσο σκληρό μπορεί να γίνει μαθαίνοντάς της ό,τι χειρότερο μπορούσε. Η εταιρεία αμέσως απέσυρε τη Tay και απολογήθηκε για τη συμπεριφορά της. Αυτό το παράδειγμα, αρκεί για να τονιστούν οι κίνδυνοι της μεροληψίας, της παραπληροφόρησης και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τους αλγόριθμους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε μια κοινωνία που ήδη παλεύει με την παραπληροφόρηση και τα fake news. Σήμερα, μιλάμε για αλγόριθμους που γράφουν ιστορίες, αλλά ήδη γίνονται μεγαλύτερες συζητήσεις σχετικά με τον κίνδυνο των deepfakes που μπορούν να πυροδοτήσουν πυρηνικούς πολέμους. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεγάλες δυνατότητες για επαγγελματίες του marketing και δημιουργία περιεχομένου, αλλά, όπως συμβαίνει με κάθε εργαλείο, είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν να κατανοήσουν τις δυνατότητές του, τους κινδύνους και τους περιορισμούς του – και, κυρίως, πώς να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.