Ο πληθωρισμός σε όλον τον κόσμο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών για λόγους που σχετίζονται κυρίως με την συρρικνούμενη προσφορά και την αυξανόμενη ζήτηση, ως συνέπειες της πανδημίας, και τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που διαρκώς κλιμακώνεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία βρίσκεται σε φάση ύφεσης, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να χαλαρώνουν συνεχώς τα περιοριστικά μέτρα και οι ζωές των ανθρώπων επανέρχονται σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα.
Ορισμένες συνέπειες όμως, όπως η άνοδος του πληθωρισμού, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να απασχολούν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και εργαζομένους για αρκετό καιρό ακόμα, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Για εκείνους η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική και οι συνέπειές του για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους θα διαρκέσουν λίγο. Παρόλα αυτά, πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε μία κατάσταση άγχους μήπως ανά πάσα στιγμή χάσουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση αυτή εκκολάπτει ένα νέο φαινόμενο στον χώρο της εργασίας που ονομάζεται “career cushioning”. Τι είναι αυτό;
Ο όρος αποτελεί δάνειο από τις διαπροσωπικές σχέσεις, όπου το cushioning αφορά ένα μοτίβο συμπεριφοράς κατά το οποίο το άτομο δεν επιλέγει να κάνει μία μονογαμική σχέση αλλά θέλει να έχει εναλλακτικές λύσεις. Αντίστοιχα, σε εργασιακό επίπεδο, ο όρος περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία ένας εργαζόμενος, αν και δουλεύει σε μία εταιρεία, αναζητά την επόμενη του δουλειά και προετοιμάζεται για εκείνη, χωρίς να σημαίνει ότι θα παραιτηθεί από την εργασία που κάνει τώρα. Με απλά λόγια, ο εργαζόμενος επιδιώκει να προσθέσει ασφάλεια στην επαγγελματική ζωή και να προετοιμαστεί για το απροσδόκητο – είτε ξεκινά να προετοιμάζεται για αναζήτηση εργασίας είτε αναζητά ενεργά μια νέα δουλειά όπου θα αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά. Πρέπει να προετοιμάζεται ώστε σε περίπτωση μιας απόλυσης, να πέσει στα μαλακά, δηλαδή στο μαξιλαράκι (cushion) που έχει δημιουργήσει, το σχέδιο Β.
Διαβάστε ακόμα: 5 τρόποι που Millennials και Gen Z βλέπουν την εργασία
Τα στοιχεία της έρευνας του LinkedIn επιβεβαιώνουν ότι η τακτική αυτή χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σήμερα, καθώς οι χρήστες του φαίνεται ότι προετοιμάζονται για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Συγκεκριμένα, τα άτομα που αναζητούν εργασία στο LinkedIn αύξησαν δραματικά την ποσότητα των σχετικών αναζητήσεών τους τον Σεπτέμβριο, με τον μέσο αριθμό αιτήσεων να αυξάνεται κατά 18% από έτος σε έτος. Επίσης, οι συζητήσεις στην πλατφόρμα γύρω από την οικονομική αβεβαιότητα βρίσκονται σε άνοδο, καθώς οι αναρτήσεις που αναφέρουν τους όρους “απόλυση” ή “περικοπή” αυξήθηκαν κατά 17,9% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι δημοσιεύσεις που αναφέρουν τη λέξη “ύφεση” κατά 879%.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Δείκτη Εμπιστοσύνης Εργατικού Δυναμικού του LinkedIn, ο οποίος βασίζεται σε σχόλια από περισσότερους από 11.000 εργαζομένους στις Η.Π.Α., λιγότεροι από τους μισούς (44%) των εργαζομένων αισθάνονται έτοιμοι για την οικονομική ύφεση, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (31%) ανησυχούν ότι η εταιρεία τους σχεδιάζει περικοπές προϋπολογισμού.
Ίσως μία ακόμα δραματική εξέλιξη -εκτός βέβαια από το κύμα απολύσεων που λαμβάνει χώρα- είναι ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση βάζει σε κίνδυνο τα εργασιακά οφέλη που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή την ευελιξία και την παροχή δυνατότητας εκπαίδευσης των εργαζομένων. Πρόσφατα δεδομένα από το LinkedIn και την YouGov έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες δεν πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, η ευελιξία του ωραρίου που παρέχει το υβριδικό μοντέλο εργασίας εξακολουθεί να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με την έκθεση Global Talent Trends του LinkedIn από τον Οκτώβριο. Ωστόσο μόνο το ένα τρίτο περίπου των CEOs των επιχειρήσεων την αναφέρει ως κύρια προτεραιότητα των επιχειρήσεων τους. Μάλιστα, περισσότερα από τα μισά (56%) στελέχη στις Η.Π.Α. εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η οικονομική αβεβαιότητα θα τους αναγκάσει να ανακόψουν την πρόοδο που σχετίζεται με την ευέλικτη εργασία. Στο ίδιο πλαίσιο, παρόλο που τα άτομα που αναζητούν εργασία συνεχίζουν να προτιμούν την εργασία εξ αποστάσεως, το ποσοστό των αντίστοιχων θέσεων που προσφέρονται από τους εργοδότες συνεχίζει να μειώνεται, με τις απομακρυσμένες θέσεις εργασίας να αποτελούν πλέον το 14% των καταχωρίσεων θέσεων εργασίας στο LinkedIn, από 20% τον περασμένο Μάρτιο.
Διαβάστε ακόμα: Gen Z | Οι εργαζόμενοι που τα θέλουν όλα
Η βελτίωση των δεξιοτήτων και η εκπαίδευση που αποτελούσαν τα ελκυστικότερα οφέλη για τις νεότερες γενιές που μόλις εισήχθησαν στο εργατικό δυναμικό, απειλούνται επίσης, καθώς μόλις το 39% των διευθυντικών στελεχών των Η.Π.Α. δηλώνουν ότι επενδύουν σε ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης και το 60% ανησυχεί ότι η τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα θα επηρεάσει αρνητικά την πρόοδό τους σε τέτοιους τομείς.
Εκτός από την αύξηση των αναζητήσεων εργασίας και τις συζητήσεις γύρω από τις απολύσεις και την ύφεση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι το εργατικό δυναμικό γενικά προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Αρχικά, οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερο. Το LinkedIn διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους σχεδιάζει να εργαστεί περισσότερες ώρες (20%) ή να βρει μια δεύτερη δουλειά (18%), ενώ μόνο ένα 15% σκέφτεται μια πιο σταθερή δουλειά. Οι τάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στους εργαζόμενους της Gen Z, όπου το 34% σχεδιάζει να εργαστεί περισσότερες ώρες, το 30% σχεδιάζει να αναλάβει μια δεύτερη δουλειά και το 32% σκέφτεται να βρει μια πιο σταθερή δουλειά.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι διαφημίζουν περισσότερο τις δεξιότητές τους, όπως φάνηκε από τις 365 εκατομμύρια δεξιότητες που προστέθηκαν στα προφίλ του LinkedIn κατά τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας αύξηση 43% από έτος σε έτος. Σύμφωνα με την πλατφόρμα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων που χρησιμοποιούν ρητά δεξιότητες για την πλήρωση ρόλων αυξάνονται κατά 30% από έτος σε έτος.
Φυσικά, δεν υπάρχει σωστή και λάθος στιγμή για κάποιον να αναζητήσει δουλειά. Ίσως, βέβαια, είναι καλή ιδέα για όποιον αισθάνεται αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας και της αγοράς εργασίας να προετοιμαστεί για το επόμενο βήμα. Για όσους εργάζονται σε κλάδους με τις μεγαλύτερες μειώσεις στις προσλήψεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας και του λιανικού εμπορίου ή για εκείνους που ανησυχούν ότι τα οφέλη όπως η εξ αποστάσεως εργασία και η βελτίωση θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο, ήρθε η ώρα να οργανωθούν και να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Το “career cushioning” που μπορεί να περιλαμβάνει την ενημέρωση του προφίλ στο LinkedIn, τη διατήρηση και την ενημέρωση του δικτύου ή την αφιέρωση χρόνου για το σχεδιασμό του αύριο, ίσως δεν είναι ένα ακόμη φαινόμενο αλλά η καλύτερη λύση.
Με πληροφορίες από Worklife
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.