26 Απρ 2024
READING

Τι αλλάζει για την Adidas στην Ελλάδα μετά την πώληση της Reebok

4 MIN READ

Τι αλλάζει για την Adidas στην Ελλάδα μετά την πώληση της Reebok

Τι αλλάζει για την Adidas στην Ελλάδα μετά την πώληση της Reebok

Υπαρκτή αν και όχι αμελητέα είναι η επίδραση που θα έχει για την Adidas Hellas η πώληση της Reebok στην Authentic Brands Group, συμφωνία που γνωστοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και επί της ουσίας αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί πλέον στη χώρα μας στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Για να αντιληφθούμε το ακριβές μέγεθος της Reebok στην Ελλάδα θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 2021 οι καθαρές πωλήσεις της ήταν 13,28 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα απουσιάζει από τον φετινό τζίρο της Adidas Hellas. Θα θυμίσουμε ότι το τίμημα της πώλησης της Reebok για την Adidas έφτασε τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, με την γερμανική εταιρεία αθλητικών να αποεπενδύει από τη συγκεκριμένη μάρκα και προβλέποντας ότι η κίνηση αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο δεν κάποια ουσιαστική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της Adidas αλλά και της ευρύτερης στρατηγικής Own the Game που έχει ανακοινώσει ότι υλοποιεί ο όμιλος με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Η νέα σελίδα της Reebok υπό την ABG

Πώς θα είναι η νέα σελίδα της Reebok υπό την ABG; Η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε σε μια σειρά από συνεργάτες (όπως η New Guards Group στην Ευρώπη και ο Όμιλος SPARC στις Η.Π.Α.) αλλά και σε συνεργάτες λιανικής (JD Sports, Foot Locker), ότι θα ενεργούν ως διαχειριστές του εμπορικού σήματος της Reebok παγκοσμίως. Αυτή η πιο αποκεντρωμένη εκδοχή της μάρκας δεν σημαίνει ότι θα γίνεται ερήμην της μητρικής εταιρείας καθότι όλος ο σχεδιασμός και το στήσιμο της στρατηγικής θα πραγματοποιούνται μέσω του Reebok Design Group με έδρα τη Βοστώνη.

Σε ό,τι αφορά την Adidas Hellas A.E. δραστηριοποιείται επιχειρηματικά κυρίως στη χονδρική και τη λιανική πώληση επώνυμων αθλητικών ειδών και ορισμένων προϊόντων αθλητικού τρόπου ζωής. Mέχρι πρότινος είχε την ευθύνη να διανέμει επώνυμα αθλητικά προϊόντα της adidas και της Reebok, τα οποία αποκτά κυρίως από την adidas International Trading AG (“aITAG”) και στη συνέχεια τα διοχετεύει κυρίως στη χονδρική αγορά. Πέραν της χονδρικής πώλησης, η Adidas Hellas διαθέτει επίσης ορισμένα καταστήματα λιανικής μέσω των οποίων διαθέτει τα προϊόντα της απευθείας σε καταναλωτές. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάστημα, για τη διάθεση των προϊόντων της.

H εικόνα της Adidas στην Ελλάδα

Βλέποντας κανείς την ευρύτερη εικόνα της Adidas στην εγχώρια αγορά, αυτή αποτυπώνεται μέσα από το τζίρο της, ο οποίος το 2021 έφτασε τα 156,2 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που τη φέρνει σε ιστορικό υψηλό πωλήσεων καθότι κατάφερε πλέον να υπερβεί ακόμα και τις επιδόσεις προ πανδημίας. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το 2019 ο κύκλος εργασιών της Adidas Hellas ήταν 142 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2020 σε μία χρονιά που η δραστηριότητα λιανικών πωλήσεων επηρεάστηκε εντονότατα από την πανδημία το αντίστοιχο ποσό συρρικνώθηκε στα 116,48 εκατομμύρια ευρώ. Είναι γεγονός ότι το 2021 αποτέλεσε μία χρονιά καταναλωτικής έκρηξης και για την αγορά αθλητικών ειδών, όπου μία σημαντική μερίδα του κόσμου έχοντας διακόψει την καταναλωτική ροή των προηγούμενων ετών και εξοικονομώντας χρήματα στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, επιδόθηκε σε εντατικές αγορές μετά το άνοιγμα της αγοράς, κάτι που ήταν εμφανές στη συνολική ζήτηση που καταγράφηκε στο εγχώριο λιανεμπόριο.

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς η Adidas κινήθηκε με την δημιουργία ενός ακόμη καταστήματος επί της οδού Ερμού 44, γεγονός που σηματοδότησε ουσιαστικά την επιστροφή της μάρκας με φυσικό χώρο πώλησης στον κεντρικό εμπορικό δρόμο. Το ποσό που δαπάνησε για την ανακατασκευή και ανακαίνιση του κτιρίου που ανήκει ιδιοκτησιακά στον όμιλο Κλουκίνας – Λάππας που διαχειρίζεται τα καταστήματα Mothercare, υπολογίζεται ότι άγγιξε τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της αξίας αποτίμησης του ακινήτου, η οποία φτάνει στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Το κατάστημα αυτό έχει συνολική επιφάνεια 884 τετραγωνικά μέτρα με υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και πρώτο όροφο και παλαιότερα στεγαζόταν σε αυτό ένα από τα καταστήματα της Mothercare στην Ελλάδα. Στον σχεδιασμό μάλιστα της Adidas είναι να δημιουργήσει και ένα ακόμη κατάστημα stock στο προσεχές διάστημα, το οποίο κατά πληροφορίες θα βρίσκεται στον ευρύτερο άξονα του κέντρου της Αθήνας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.