Γιατί το Amazon στρέφεται στην υγειονομική περίθαλψη

Οι Big Tech αντιμετωπίζουν μια μεγάλη επιβράδυνση στα κέρδη τους, γεγονός που τις οδηγεί να αναζητήσουν νέους τομείς επέκτασης των δραστηριοτήτων τους. Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του Amazon, το οποία αποτελεί αυτή την στιγμή τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση της Αμερικής σε έσοδα.

Τα αυξανόμενα κόστη, οι απογοητευτικές πωλήσεις των εκπτωτικών ημερών Amazon Prime Day και οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν ορισμένους αναλυτές να μετριάσουν τις μελλοντικές προβλέψεις τους ενόψει της έκθεσης του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου για το γ’ τρίμηνο. Η ίδια η εταιρεία αναμένει οι πωλήσεις της να αυξηθούν κατά μόλις 6,7%. Στις 17 Νοεμβρίου, ο CEO Andy Jassy επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να απολύει υπαλλήλους και ότι θα συνεχίσει να το πράττει και το επόμενο έτος, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο δύσκολη απόφαση που έλαβε ποτέ. Ωστόσο, σημείωσε πως εμφανίζονται νέες, μεγάλες ευκαιρίες. Ανάμεσά τους, μία από τις μεγαλύτερες, πιο κερδοφόρες και δύσκολες επιχειρήσεις: η υγειονομική περίθαλψη.

Πολλές είναι οι εταιρείες τεχνολογίας που έχουν φιλοδοξίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η Apple παρακολουθεί την υγεία και ευημερία των πελατών της μέσω του iPhone. Η Microsoft προσφέρει υπηρεσίες cloud σε εταιρείες υγείας και η μητρική της Google, Alphabet, πουλά φορητές συσκευές και αντλεί χρήματα σχετικά με την έρευνα βιοτεχνολογίας. Αλλά το Amazon δημιουργεί τώρα την πιο φιλόδοξη επιχειρηματική δραστηριότητα από όλες. Δύο ημέρες πριν τις δραματικές ανακοινώσεις του CEO του, ξεκίνησε η λειτουργία της Amazon Clinic, μιας διαδικτυακής υπηρεσίας που λειτουργεί σε 32 πολιτείες και προσφέρει “εικονική” υγειονομική περίθαλψη για περισσότερες από 20 παθήσεις, από ακμή έως αλλεργίες. Το Amazon περιγράφει τη νέα υπηρεσία ως μια “εικονική” βιτρίνα που συνδέει τους χρήστες με τρίτους παρόχους υγείας.

Διαβάστε ακόμα: Η Microsoft εκθρονίζει το Amazon

Το λανσάρισμα του Amazon Clinic ακολουθεί την εξαγορά ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, της One Medical, ενός παρόχου πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προσφέρει υπηρεσίες τηλεϊατρικής και διευθύνει κλινικές, και μετρά 790.000 μέλη. Της συμφωνίας ηγήθηκε ο Neil Lindsay, πρώην υπεύθυνος για την συνδρομητική υπηρεσία Amazon Prime, ο οποίος επισήμανε ότι η υγειονομική περίθαλψη “βρίσκεται ψηλά στη λίστα των εμπειριών που χρειάζονται επανεφεύρεση”.

Όπως περιγράφεται στο βίντεο που ανάρτησε το Amazon, οι χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματά τους και να πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Ένας κλινικός ιατρός θα εξετάζει τις απαντήσεις τους και θα παρέχει τη διάγνωση, ενώ θα συνταγογραφεί όπως απαιτείται. Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής προσφέρονται από τρίτες ομάδες παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, ενώ περιγράφονται αναλυτικά στο amazon.com/clinic.

Αυτές οι τελευταίες κινήσεις συμπληρώνουν τα υπάρχοντα ιατρικής φύσεως περιουσιακά στοιχεία του Amazon. Το Halo band, μια φορητή συσκευή που κυκλοφόρησε το 2020, παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας των χρηστών του. Το 2018 αγόρασε το PillPack, ένα ψηφιακό φαρμακείο που αποτελεί πλέον μέρος του Amazon Pharmacy, προς 753 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ η Amazon Web Services λάνσαρε το 2021 συγκεκριμένες υπηρεσίες cloud για εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης.

Η μετάβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ορολογία που μέχρι σήμερα ήταν ταυτισμένη με τον ρόλο του παραδοσιακού οικογενειακού γιατρού, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τον τεχνολογικό κολοσσό, αλλά έχει μια προφανή λογική. Σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής αλυσίδας φαρμακείων Walgreens, ο κλάδος αξίζει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Περίπου οι μισοί Gen Z-ers και Millennials δεν έχουν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η συμμετοχή τους στην One Medical έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2019. Η Amazon Clinic θα δέχεται μετρητά για τις υπηρεσίες της, αντί να βασίζεται στο αμερικανικό ασφαλιστικό σύστημα για να ανακτήσει το κόστος.

Η εταιρεία στοιχηματίζει ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα γίνει πιο ψηφιακή. Και είναι πιθανό ότι θα επιδιώξει να ενσωματώσει αυτές τις υπηρεσίες με άλλα τμήματα της προσφοράς υγειονομικής περίθαλψης του Amazon. Οι νέοι χρήστες της Amazon Clinic μπορούν να αγοράσουν φάρμακα από το Amazon Pharmacy. Με την πάροδο του χρόνου η εταιρεία θα μπορούσε να προσθέσει ένα χαρακτηριστικό στη συσκευή Halo που θα υπενθυμίζει στους χρήστες να λαμβάνουν εγκαίρως τη φαρμακευτική τους αγωγή. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει κλινικές σε υποκαταστήματα της Whole Foods, της αλυσίδας σούπερ μάρκετ που απέκτησε το 2017. Ή και να εντάξει την υγειονομική περίθαλψη στην Prime, η οποία τώρα έχει περίπου 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα: Μειωμένες προσδοκίες για το Amazon στην μετα-Bezos εποχή

Την ίδια στιγμή η είσοδος του Amazon στην υγειονομική περίθαλψη ενέχει πολλούς κινδύνους. Ενώ εγκαινιάζει την Amazon Clinic, κλείνει την Amazon Care, την οποία ξεκίνησε για να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους δικούς της υπαλλήλους και η οποία επεκτάθηκε για να προσφέρει ορισμένες υπηρεσίες σε εξωτερικούς πελάτες. Εκτός αυτού, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ρυθμιστικές αρχές, όπως την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Η εξαγορά και η έναρξη λειτουργίας της Amazon Clinic θα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα επιτρέπεται να διατηρεί ευαίσθητα δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης. Παρά το γεγονός ότι το Amazon δήλωσε ότι “παραμένει εστιασμένο στη σημαντική αποστολή της προστασίας των πληροφοριών υγείας των πελατών”, θα χρειαστεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό προστατευτικό κλοιό για να διαχωρίσει τις πληροφορίες πελατών που διατηρούν οι κλινικές από αυτές που συγκεντρώνονται μέσω άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι προσπάθειες του Amazon αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην προβληματική υγειονομική περίθαλψη των Η.Π.Α. Η εμπειρία του στο να κρατά τους πελάτες του ευχαριστημένους, ενώ παράγει περιθώρια κέρδους, θα μπορούσε να βελτιώσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη και να αναγκάσει άλλους παρόχους να αναβαθμίσουν τις δικές τους υπηρεσίες, ενισχύοντας γόνιμα τον ανταγωνισμό. Μπορεί επίσης να ωθήσει άλλες Big Tech να πράξουν ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύει το τι χρειάζεται το αμερκανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Και ίσως να αποτελέσει και το “φάρμακο” που τελικά χρειάζεται και το ίδιο για την ανάκαμψή του.

Με πληροφορίες από Economist

Photo | Video: Amazon