23 Απρ 2024
READING

Ο Mark Zuckerberg οδηγεί λάθος το Facebook;

4 MIN READ

Ο Mark Zuckerberg οδηγεί λάθος το Facebook;

Ο Mark Zuckerberg οδηγεί λάθος το Facebook;

Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι ταχύτατοι ρυθμοί δεν υπάρχει χώρος για λάθη ούτε για αναμονή. Πάντα και τώρα περισσότερο από ποτέ οι μάρκες που δεν καινοτομούν και δεν εμπνέουν τους πελάτες τους, χάνουν αμέσως τη σημασία τους, πόσω μάλλον δε για μια γενιά όπως η γενιά Ζ που είναι λιγότερο επιεικής από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν και αναμένει να χαρεί περισσότερο από ποτέ.Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συνέβη με την Meta.

Τα έσοδα της Meta βρίσκονται υπό πίεση, με το TikTok να αναλαμβάνει τώρα το τιμόνι ως προτιμώμενη πλατφόρμα για την Gen Z.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που το Facebook και το Instagram παρουσίασαν μια πραγματική καινοτομία; Πότε ήταν η τελευταία φορά που οι βασικές λειτουργίες τους, τα reels και τα stories, δεν ήταν εμπνευσμένες από ανταγωνιστικές πλατφόρμες όπως το Snapchat και το TikTok, αλλά πραγματικές εφευρέσεις; Τα brands που γίνονται followers, μπαίνουν εύκολα σε αμυντική λειτουργία και σχεδόν πάντα χάνουν την ικανότητα να εμπνέουν. Η δημιουργία αξίας αντικαθίσταται από την ευκολία και το εμπόρευμα. Και η μείωση χρηστών γίνεται τότε σχεδόν αναπόφευκτη.

Διαβάστε ακόμα: O Mark Zuckerberg προωθεί την εργασία μικτής πραγματικότητας

Ως εκ τούτου, δεν ήταν έκπληξη η ανακοίνωση του Mark Zuckerberg για τις περισσότερες απολύσεις στην ιστορία της Meta. Οι εταιρείες που περνούν όμως από την επέκταση σε λειτουργία μείωσης κόστους, συνήθως χάνουν περαιτέρω τη δυνατότητά τους να καινοτομήσουν, καθώς η εξωστρέφεια δίνει τη θέση της στην εσωστρέφεια. Και μετά στον κίνδυνο της ίδιας του της ύπαρξης.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ο ιδρυτής της Meta απέδωσε τα προβλήματά της στην επιβράδυνση της ζήτησης των πελατών για ψηφιακές υπηρεσίες μετά την πανδημία. Αυτή η επίκληση εξωγενών παραγόντων δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη μη δημιουργία αξίας με νέες προτάσεις. Αντίθετα, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να κάνουν οι μάρκες με απογοητευτικά αποτελέσματα είναι: πώς μπορούμε να συνδεθούμε περισσότερο με τους πελάτες μας; Πώς μπορούμε να καινοτομήσουμε και να εμφυσήσουμε ξανά την επιθυμία σ’ αυτούς; Στην περίπτωση της Meta, τα ερωτήματα αυτά θα έπρεπε να τεθούν προς τους χρήστες και τις διαφημιζόμενες εταιρείες, γεγονός που κάνει την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερη. Και ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας και αστάθειας όπως αυτή που βιώνουμε όλοι τώρα, οι πελάτες τείνουν περισσότερο σε brands που δημιουργούν περισσότερη αξία από άλλες για να νιώσουν ασφάλεια, οικειότητα και υπεροχή. Ως εκ τούτου, η δημιουργία μιας ανώτερης εμπειρίας πελάτη είναι πρωταρχικής σημασίας.

Παραδόξως, η Meta φαίνεται πως δεν τα πήγε καθόλου καλά στο κομμάτι αυτό. Από τις πολλές πρόσφατες κατηγορίες σχετικά με το ποιες πληροφορίες των χρηστών της μοιράζεται με τρίτους έως την επανατοποθέτηση του Instagram ως πλατφόρμας βίντεο που ακολουθεί το παράδειγμα του TikTok, αυτά τα σκαμπανεβάσματα έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η παγκόσμια κατακραυγή των χρηστών σε όλο τον κόσμο ήταν ο δείκτης του πόσο αποσυνδεδεμένη φαίνεται να είναι η Meta από τις προσδοκίες των χρηστών της. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι διαθέτει περισσότερα δεδομένα χρηστών και πληροφορίες από οποιονδήποτε άλλη επιχείρηση στον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Facebook εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, παρά το rebranding ;

Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να κάνει η Meta για τη δημιουργία μιας εμπειρίας απολαυστικής, διαισθητικής και προστιθέμενης αξίας. Τα ζητήματα ανάπτυξης χρηστών στην πλατφόρμα Horizon της Meta υποδεικνύουν ότι μπορεί να χρειαστεί μια εντελώς νέα προσέγγιση. Αυτό που υποτίθεται ότι είναι το μέλλον της εταιρείας θα πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη μηχανή ανάπτυξης. Κι όμως τα προβλήματα που την κρατούν πίσω φαίνονται να είναι παιδαριώδη.

O ορισμός του Mark Zuckerberg και της Meta, που έσπευσε για τα πρωτεία στο χώρο, περέγραφε το metaverse ως έναν εμπλουτισμένο ψηφιακό χώρο, μέσα στον οποίο ο χρήστης μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από το να αγοράσει virtual ρούχα για το avatar του, μέχρι να οργανώσει το επόμενο επαγγελματικό του meeting στον χώρο που επιθυμεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο ιδρυτής του Facebook προσπαθώντας να διεισδύσει περισσότερο στον χώρο της εργασίας, παρουσίασε τα Quest Pro, ακουστικά VR αξίας €1.530. Τα μηνύματα που ακολούθησαν όμως ήταν κάτι παραπάνω από μπερδεμένα. Ενώ το target-group φαίνεται να είναι οι επιχειρήσεις, έλειπε μια σαφής και εμπνευσμένη ερμηνεία της κίνησης αυτής. Τι μπορεί να κάνει ένας χρήστης με αυτήν τη συσκευή που δεν μπορεί να γίνει με το Meta Quest 2; Ποιες εφαρμογές επιτρέπουν τώρα πραγματικά μια διαισθητική επαγγελματική χρήση;

Η περίπτωση της Meta αποτελεί ένα κρίσιμο μάθημα για κάθε επιχείρηση, ειδικά για όποια έχει φιλοδοξίες στον τομέα της πολυτελείας. Γιατί τα brands πρέπει να έχουν πλήρη κατανόηση της βασικής τους πρότασης αξίας από την πλευρά του πελάτη και όχι της δικής τους. Γιατί αυτή η πρόταση πρέπει να μεταφραστεί σε μια συναρπαστική ιστορία που θα έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει τους πελάτες. Γιατί πρέπει να δημιουργηθεί μια διαφοροποιητική και ενδιαφέρουσα εμπειρία που να πυροδοτεί την επιθυμία.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Meta

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.