20 Απρ 2024
READING

Πώς η Chanel ενισχύει τα δικαιώματα των γυναικών

4 MIN READ

Πώς η Chanel ενισχύει τα δικαιώματα των γυναικών

Πώς η Chanel ενισχύει τα δικαιώματα των γυναικών

Σίγουρα ακούγοντας τη λέξη “Chanel” στο μυαλό μας έρχονται εικόνες εντυπωσιακών επιδείξεων μόδας, όπου μοντέλα περπατούν με χάρη φορώντας δημιουργίες υψηλής ραπτικής. Ωστόσο, ο οίκος δεν παράγει μόνο ρούχα, αλλά στηρίζει και μία σειρά δράσεων με κοινωνικό περιεχόμενο. Έτσι, η τελευταία του δράση πρόκειται για την χορηγία του event “2022 Academy Gold Fellowship for Women”, το οποίο διοργανώνεται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία διοργανώνει και τα Oscars. 

Η Chanel έφερε την επανάσταση όχι μόνο στο χώρο της μόδας αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία εμπνέοντας εκατοντάδες γυναίκες ανά τον κόσμο. Χάρη στα πρωτοπόρα σχέδιά της καθώς και στο μοναδικό ταλέντο της, οι γυναίκες ξεκίνησαν να φορούν κοστούμια. Δημιουργούσε σχέδια χρησιμοποιώντας την αυθεντική χρήση υφάσματος ζέρσεϊ. Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, η Coco Chanel απέδειξε από πολύ νωρίς ότι στηρίζει τις γυναίκες και την δημιουργικότητά τους με έναν δικό της τρόπο, ο οποίος κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν τη μόδα.

Διαβάστε ακόμα: Chanel και Hermès αποτελούν τα πλέον prestigious brand σύμφωνα με τους καταναλωτές

Παράλληλα, ο οίκος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τον κόσμο του κινηματογράφου, καθώς η ιδρύτρια και οραματίστρια του Gabrielle “Coco” Chanel συνεργάστηκε με τους κορυφαίους σκηνοθέτες της εποχής της, αντλώντας έμπνευση και υποστηρίζοντας τους συναδέλφους της. Η κληρονομιά της για την προώθηση της δημιουργικότητας συνεχίζεται μέσω της αφοσίωσης του οίκου Chanel στον κινηματογράφο. Η ιδέα αυτή εκφράζεται μέσω προγραμμάτων όπως το Academy Gold Fellowship for Women και άλλες μακροχρόνιες κινηματογραφικές συνεργασίες της μάρκας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι αρκετά αστέρια του κινηματογράφου αποτελούν Brand Ambassadors του οίκου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός, Kristen Stewart, μούσα του οίκου τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, στο τελευταία σποτ του οίκου, η πρωταγωνίστρια του “Spencer” και του “Εγκλήματα του Μέλλοντος” μιλάει για τη σημασία ενός déjà vu, φορώντας φυσικά κομμάτια από την πρόσφατη κολεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023-Ready to Wear του εμβληματικού γαλλικού οίκου, σε μια ασπρόμαυρη μικρού μήκους ταινία σκηνοθετημένη από τους Inez & Vinoodh.

Στο πιο πρόσφατο event, το “2022 Academy Gold Fellowship for Women” που πραγματοποιήθηκε στο Academy Museum of Motion Picture Arts and Sciences στο Los Angeles, ο οίκος ενώνει τις δύο μεγάλες του αγάπες, τη γυναίκα και τον κινηματογράφο. Πρόκειται για βραβεία που διοργανώνει η ακαδημία Oscar και αφορούν μόνο τις γυναίκες. Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν τόσο τις νικήτριες των φετινών βραβείων όσο και τον αντίκτυπο των γυναικών στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ωστόσο, υπήρξε μία ενδιαφέρουσα τροπή στη βραδιά όταν η ιρανικής καταγωγής ηθοποιός και ακτιβίστρια Nazanin Boniadi -μία από τις γνωστότερες ηθοποιούς του Hollywood έχοντας συμμετάσχει σε παραγωγές όπως το “Lord of the Rings: The Rings of Power” και “Homeland”- ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει για το αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στην πατρίδα της. Η παθιασμένη και συγκινητική της ομιλία αποτέλεσε μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι οι φωνές των γυναικών σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να κινδυνεύουν να φιμωθούν, υπογραμμίζοντας τη δύναμη του storytelling.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος της μαζικής πολυτέλειας 

Ας μην ξεχνάμε ότι έχει πέρασε ήδη ένας χρόνος από τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας. Οι γυναίκες ήταν οι πρώτες που υπέφεραν από το νέο καθεστώς. Συγκεκριμένα, έχουν στερηθεί όλα τα βασικά τους δικαιώματα στην εργασία –συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση– ενώ αρκετές πρώην κυβερνητικές υπάλληλοι έχουν δολοφονηθεί. Δεκάδες χιλιάδες άλλες Αφγανές κακοποιούνται καθημερινά, ενώ πολλές χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν με κομμένη την ανάσα την ομιλία της και συμφώνησαν ότι χρειάζεται να συμβάλλουν όλοι στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, τόσο στο Αφγανιστάν, όπου επικρατεί αυτή χαοτική κατάσταση, όσο και σε άλλες χώρες όπως επίσης και στον χώρο του θεάματος, όπου καθημερινά οι γυναίκες τοποθετούνται σε δεύτερη μοίρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τον τελευταίο καιρό γίνονται γνωστά περιστατικά που μαρτυρούν την ανισότητα των φύλων ακόμη και μέσα στο Hollywood, ξεκινώντας από τον αριθμό των ευκαιριών που έχουν οι γυναίκες, συνεχίζοντας με το μισθολογικό χάσμα και φτάνοντας στις σεξουαλικές και όχι μόνο κακοποιήσεις που βιώνουν.

Ο οίκος Chanel κινείται σε μία τέτοια κατεύθυνση σηματοδοτώντας ότι η μόδα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο έχοντας μία πιο ανθρωπιστική και ακτιβιστική πλευρά. Άλλωστε και η Chanel υποστήριζε ότι έβγαλε τον κορσέ από την γυναίκα για να την απελευθερώσει. Παρόλα αυτά η ίδια δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο. Είναι ευρέως γνωστό ότι η σχεδιάστρια ήταν συνεργάτης των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως μαρτυρούν έγγραφα του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας τα οποία αποδεικνύουν ότι η κατά τα άλλα κοσμική κυρία του καλού κόσμου εργαζόταν κατά τον πόλεμο απευθείας για τη γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία.

Με πληροφορίες από WWD | Vogue

Photo: Chanel

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.