26 Απρ 2024
READING

Τι άλλαξε για Lamda Development το McArthur Glen

3 MIN READ

Τι άλλαξε για Lamda Development το McArthur Glen

Τι άλλαξε για Lamda Development το McArthur Glen

Nα προσθέσει επιπλέον αξία στο συνολικό χαρτοφυλάκιο των εμπορικών κέντρων που διαχειρίζεται η Lamda Development έρχεται το εμπορικό κέντρο McArthur Glen. Επί της ουσίας η αξία του ανέρχεται στα 109 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας αυτή τη στιγμή το εμπορικό κέντρο του ομίλου με τη μικρότερη αξία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εμπορικά της.

Το The Mall Athens έχει αξία 443 εκατομμύρια ευρώ, το Golden Hall 264 εκατομμύρια ευρώ, το Mediterannean Cosmos της Θεσσαλονίκης 186 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική αξία των εμπορικών κέντρων αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ φέτος, από 872 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ανεξάρτητου εκτιμητή και της Lamda. Το McArthur Glen προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο της Lamda Development στις 5 Αυγούστου του 2022, ενώ ήρθε ουσιαστικά να ενισχύει ακόμα περισσότερο την παρουσία του ομίλου στον τομέα της λιανικής, με την είσοδο σε μία κατηγορία εμπορικής δραστηριότητας που δεν είχε μέχρι πρότινος παρουσία, αυτή του εκπτωτικού εμπορικού κέντρου. 

Αποτελεί το 14% της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development, με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 21.200 τετραγωνικών μέτρων. Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο από πλευράς εκμισθώσιμης επιφάνειας είναι το The Mall Athens με 58.500 τετραγωνικά μέτρα, ακολουθεί το Golden Hall με 52.500 τετραγωνικά μέτρα και το Mediterannean Cosmos με 46.000 τετραγωνικά μέτρα. 

Η συμβολή στα έσοδα του ομίλου Lamda Development

To εκπτωτικό χωρικό διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο της Lamda, καθώς πρόκειται τόσο για γεωγραφική όσο και για ουσιαστική διαφοροποίηση, ενώ έρχεται να εισφέρει θετικά στην λειτουργική απόδοση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου εμπορικών κέντρων. Το 15% του εισοδήματος του ομίλου και αντίστοιχα το 10% του EBITDA προέρχονται από ενοίκια του McArthur Glen. Σε μία ευρύτερη προσέγγιση και παραδοχή το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο παρέχει σημαντικά χαρακτηριστικά για την αποτύπωση ανοδικών δυνατοτήτων στον τομέα των εμπορικών κέντρων όπως είναι οι υπαίθριες αγορές και η αναψυχή, καθότι αποτελούν κρίσιμα χαρακτηριστικά στην εποχή μετά την πανδημία. Επίσης είναι ανοιχτό τις Κυριακές για 30 ημέρες ετησίως βάσει της νομοθεσίας και βρίσκεται σε μία στρατηγική τοποθεσία σε απόσταση 30 λεπτών με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας μέσω της Αττικής Οδού αλλά και 15 λεπτά από τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Η κίνηση απόκτησής του ήρθε εκτός των άλλων να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την ηγετική θέση της Lamda στον τομέα των εμπορικών κέντρων. Mάλιστα η παρουσία του ομίλου αναμένεται να επεκταθεί ακόμα περισσότερο σε αυτόν τον τομέα τόσο με την προσθήκη των δύο εμπορικών κέντρων Marina Galleria και Vouliagmenis Mall, όσο και με την έκταση που θα μπορούσε να αναπτύξει μελλοντικά στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζουμε ότι στη συμπρωτεύουσα έχει αποκτήσει οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 72.121 τετραγωνικών μέτρων σε κοινοπραξία με την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για ένα οικόπεδο που βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο ακριβώς δίπλα στο εμπορικό κέντρο Mediterannean Cosmos. Στη συγκεκριμένη κοινή εταιρεία ειδικού σκοπού που αποκτήθηκε από τις δύο εταιρείες η Lamda κατέχει το 20% και η Orilina το 80%. 

Περισσότερα από 100 καταστήματα στο εμπορικό κέντρο των Σπάτων

Στο McArthur Glen φιλοξενούνται περισσότερα από 100 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Η πληρότητα στο τέλος του Ιουνίου 2022 ήταν περίπου 95% ενώ η συνολική επισκεψιμότητα σε συνθήκες πλήρους και ανεμπόδιστης λειτουργίας (το 2019, προ της πανδημίας) ήταν περίπου 4,2 εκατ. επισκέπτες ετησίως. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, συπεριλαμβανομένης της αποπληρωμής δανείων που είχαν χορηγηθεί στους προηγούμενους εταίρους της McArthur Glen Hellas – τον διεθνή όμιλο McArthur Glen και τη Bluehouse Capital – που εξαγόρασε η Lamda Development.

Όπως προβλέπεται πάντως από τη σχετική συμφωνία η Mc Arthur Glen συνεχίζει να διατηρεί το management του εκπτωτικού χωριού για διάστημα έξι μηνών μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο που ουσιαστικά έρχεται να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Mετά τη λήξη του μεταβατικού εξαμήνου η διοίκηση του εκπτωτικού χωριού περιέρχεται πλέον ολοκληρωτικά στη Lamda, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2023. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.