26 Απρ 2024
READING

Τα χρώματα της Pantone για το 2023

6 MIN READ

Τα χρώματα της Pantone για το 2023

Τα χρώματα της Pantone για το 2023

Εδώ και χρόνια, το ινστιτούτο Pantone βοηθάει τους σχεδιαστές μόδας και τα brands να προβλέψουν ποια χρώματα θα είναι στη μόδα. Έτσι και φέτος, η Pantone αποκάλυψε την έκθεσή της για τα χρώματα της άνοιξης/καλοκαιριού 2023 της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης.

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Pantone ήταν μια τυπογραφική εταιρεία στο Carlstadt του New Jersey, με ειδικότητα στους χρωματικούς χάρτες για τις βιομηχανίες καλλυντικών, μόδας και ιατρικής. Ο Lawrence Herbert εντάχθηκε στην εταιρεία το 1956 και παρατήρησε πόσο δύσκολο ήταν για τους σχεδιαστές, τα διαφημιστικά γραφεία και τις εκτυπωτικές εταιρείες να επικοινωνήσουν – ο εντοπισμός των ακριβών χρωματικών τονισμών από τα ονόματα και μόνο είναι δύσκολος. Για παράδειγμα, υπάρχουν μωβ με βάση το κόκκινο και μωβ με βάση το μπλε, ζεστές και ψυχρές αποχρώσεις, πιο ανοιχτοί και πιο σκούροι τόνοι.

Έγιναν λάθη, υπήρξαν τόνοι αναποτελεσματικών ανατυπώσεων και έτσι ο Herbert κατάλαβε ότι έπρεπε να υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κάνει τα πράγματα. Αγόρασε, λοιπόν, την Pantone το 1962 και κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα τον πρώτο οδηγό PMS με 10 χρώματα σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των μεταβλητών που καθορίζουν τη διαδικασία εκτύπωσης. Η δημιουργία μιας αντικειμενικής, αριθμητικής γλώσσας σημαίνει ότι οποιοσδήποτε εκτυπωτής οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να παράγει με ακρίβεια ένα χρώμα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Pantone πούλησε πάνω από 100.000 τέτοιους οδηγούς. Ωστόσο, η μεγάλη της αλλαγή έγινε τη δεκαετία του 2000 εν μέρει λόγω υπολογισμένων προσπαθειών και πρωτοβουλιών marketing. Τότε μετατράπηκε  σε μια παγκόσμια δύναμη, που διαθέτει τους θεσμούς το  “Χρώμα της Χρονιάς”, το Ινστιτούτο Χρώματος Pantone, τα ξενοδοχεία Pantone, τα καφέ Pantone, οι κούπες Pantone, τα πληκτρολόγια iPhone Pantone, το κραγιόν Pantone και δράσεις στην κινηματογραφική βιομηχανία. Από τότε και για χρόνια, με όλες τις δραστηριότητές της, ειδικότερα όμως με το “Χρώμα της Χρονιάς” και τις εκθέσεις του Ινστιτούτου, το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τα χρώματα που κυριαρχούν σε μια σειρά βιομηχανιών, βοηθάει τους λάτρεις της μόδας να ακολουθήσουν τα trends.

Διαβάστε επίσης: Trends και αυθεντικότητα μπορούν να συνυπάρξουν;

Σημείο τομής ήταν το 2000 και η ανακοίνωση του πρώτου “Χρώματος της Χρονιάς” , το Cerulean Blue, ένα μπλε του ουρανού χρώμα που αντανακλά αυτό που κάποιοι αποκαλούσαν τότε “εσωτερική γαλήνη και πνευματική εκπλήρωση για τις επόμενες χιλιετίες”. Το Ινστιτούτο Pantone εκείνη την εποχή είχε δεδομένα που υποστήριζαν ότι το μπλε χρώμα ήταν το κορυφαίο χρώμα μεταξύ των σχεδιαστών και ότι μείωνε τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση. Από την αρχή αυτής της πρωτοβουλίας της Pantone, πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει το κάθε Χρώμα της Χρονιάς ως τρόπο για να φαίνονται μοντέρνοι και σύγχρονοι.

Πέρα, όμως, από το Χρώμα της Χρονιάς, το Ινστιτούτο δημοσιεύει κάθε χρόνο και την signature χρωματική παλέτα του, δηλαδή τα δέκα κορυφαία χρώματα του οργανισμού για τη σεζόν, καθώς και πέντε νέα κλασικά χρώματα που μπορούν να αναμένονται από τις συλλογές των σχεδιαστών. Τα χρώματα αυτά ήδη κυριάρχησαν στις πασαρέλες της Εβδομάδας Μόδας σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ινστιτούτου, τα χρώματα για το SS23 απεικονίζουν τη μεταβαλλόμενη σχέση των καταναλωτών με το χρώμα τα τελευταία χρόνια. Τα χρώματα που εμφανίζονται μέσα από τις παλέτες στοχεύουν να εκφράσουν τόσο το αίσθημα της ελευθερίας μετά την πανδημία όσο και τον ενθουσιασμό του νέου. Μάλιστα, οι αναλυτές θέλοντας να υπογραμμίσουν τις αντιθέσεις που κυριεύουν την σύγχρονη κοινωνία, επέλεξαν να παρουσιάσουν αντιθετικά ζεύγη χρωμάτων, συνδυάζοντας την απόδραση με την πραγματικότητα, την υγιεινή και τη χαρά. Υπάρχει χρησιμότητα και βασική ουσία στην ιστορία των χρωμάτων αυτής της σεζόν, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει μια αναζωογονητική, ζωηρή και παιχνιδιάρικη αίσθηση.

Επίσης, οι αντίθετες αποχρώσεις έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον πειραματισμό και την ατομικιστική έκφραση. Αυτό μπορούσε να φανεί σε έναν αρκετά φανταχτερό κόκκινο που ονομάζεται “Fiery Red”, το οποίο συγκρούεται με το “Peach Pink”, μια ζεστή και πιο παλ απόχρωση ροζ-πορτοκαλί. Πολλά από τα χρώματα περιγράφονται με θετικά και αισιόδοξα επίθετα, όπως το κίτρινο “Empire Yellow”, το οποίο λέγεται ότι εκπέμπει χαρά ή το πράσινο “Classic Green”, ένας τόνος που η Pantone σημείωσε ότι συμβολίζει την υγεία.

Σε αντίθεση με τη βασική χρωματική του παλέτα, τα New Classics της Pantone προσφέρουν αποχρώσεις που είναι πιο χρωματικά αρμονικές, ενώ κάθε απόχρωση συνδυάζεται άψογα με την επόμενη. Μέσα σε αυτήν την παλέτα είναι το τιρκουάζ “Skylight”, ένα γκρι-λιλά “Gray Lilac” και το διακριτικό πράσινο χρώμα “Leek Green”. Επιπλέον, οι χρωματισμοί του λευκού “Vanilla Cream” και του μπεζ-καφέ “Macchiato” τονίζουν περαιτέρω την ήρεμη ατμόσφαιρα που προσπαθεί να επιτύχει η Pantone.

Βέβαια, η ανακοίνωση του χρώματος του 2023 αναμένεται να γίνει σε 10 μέρες. Πάντως το χρώμα του 2022 ήταν αρκετά ιδιαίτερο. Το Pantone 17-3938 που ονομάζεται “Very Peri” και είναι μια νέα απόχρωση του periwinkle μπλε, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του μπλε και του βιολετί, με μοβ και κόκκινο υπόβαθρο.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν brands με χιούμορ αλλά αυτά αποτυγχάνουν

Αυτό το χρώμα παρουσιάστηκε ως η πιο χαρούμενη και ζεστή από όλες τις μπλε αποχρώσεις με μια αίσθηση νεωτερισμού που συνδέεται με το σημερινό τοπίο. Τότε η Pantone δήλωσε ότι, καθώς κινούμαστε σε έναν κόσμο πρωτοφανών αλλαγών, η επιλογή του Pantone 17-3938 Very Peri θα έφερνε μια νέα προοπτική και όραμα της αξιόπιστης και αγαπημένης οικογένειας των μπλε χρωμάτων. Συμπεριλαμβάνοντας τις ιδιότητες του μπλε, αλλά ταυτόχρονα διαθέτοντας μια βιολετί-κόκκινη χροιά, το Pantone 17-3938 Very Peri επιδείκνυε μια ζωηρή, χαρούμενη διάθεση και δυναμική παρουσία που ενθαρρύνει τη θαρραλέα δημιουργικότητα και έκφραση.

Ήταν η ψηφιακή άνοδος που έχει εξιτάρει ιδιαίτερα την Pantone, με τον οργανισμό να αναφέρει ότι η συνεχής ανάπτυξη του ψηφιακού σχεδιασμού έχει επιτρέψει την εφεύρεση νέων εικονικών κόσμων που επιτρέπουν την εξερεύνηση και τη δημιουργία νέων χρωματικών δυνατοτήτων. Οι τάσεις του gaming, η ανάπτυξη του metaverse και η ψηφιοποίηση της τέχνης επισημαίνονται από την Pantone ως μια επίδειξη των τάσεων των χρωμάτων που συγχωνεύονται από τον ψηφιακό κόσμο στον φυσικό, ξεκινώντας με το Very Peri.

Η Pantone, ενθαρρύνοντας τον πειραματισμό, πρότεινε ότι η ξεχωριστή εμφάνιση χρωμάτων μπορεί να εξερευνηθεί μέσω της εναλλαγής υλικών και φινιρισμάτων, προτρέποντας τους σχεδιαστές να κοιτάξουν προς τα πάντα, από τα μεταλλικά και τα high-tech υφάσματα μέχρι τις χειροποίητες εμφανίσεις και τις φυσικές ίνες. Η τολμηρή πλευρά του χρώματος προτείνεται επίσης να είναι εμφανής στις τάσεις ομορφιάς και μαλλιών, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως statement για το μακιγιάζ, τα νύχια και τα μαλλιά.

Με πληροφορίες από Pantone | Fashion United

Photo: Unsplash | Pantone

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.