26 Απρ 2024
READING

Μετά τη Δύση, το resale κατακτά και την Κίνα

4 MIN READ

Μετά τη Δύση, το resale κατακτά και την Κίνα

Μετά τη Δύση, το resale κατακτά και την Κίνα

Σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος με το άγνωστο και το απροσδόκητο, οι καταναλωτές βρίσκουν την αξιοπιστία και τη δυνατότητα της ανακάλυψης νέων εναλλακτικών αγορών στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων. Το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη αγορά βαίνει αυξανόμενο εν μέσω της επιθυμίας των καταναλωτών για βιωσιμότητα αλλά και οικονομία. H αλλαγή έχει ξεκινήσει στη Δύση ήδη πριν από την πανδημία, αλλά φαίνεται πως κορυφώνεται τώρα στην Κίνα.

Η στροφή προς τις second hand αγορές στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. πραγματοποιήθηκε κυρίως κατά την πανδημία, αφού αυτά τα προϊόντα παρέχουν το ίδιο αίσθημα ικανοποίησης με μια καινούρια αγορά αλλά είναι συνήθως πιο οικονομικά. Η ανασφάλεια που έχει προκύψει από την πανδημία και τα συνεχή lockdowns κάνει τους περισσότερους καταναλωτές ανοιχτούς στο να ξοδέψουν χρόνο και ενέργεια ψάχνοντας καλύτερες τιμές οι οποίες να ανταποκρίνονται στα χρήματα που διαθέτουν.

Επιπλέον, τα προϊόντα μεταπώλησης παρέχουν σε αρκετούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάτι ακριβό που δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν καινούριο, ή ακόμα και μεγάλες μάρκες. Αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα από τις νεότερες γενιές, οι οποίες ζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram.

Διαβάστε επίσης : Έρευνα | Οι αγορές και αποφάσεις της Gen Z επηρεάζουν όλους τους καταναλωτές

Βέβαια, μία από τις βασικές αιτίες της στροφής του κοινού σε second hand αγορές αποτελεί ασφαλώς και η ανάγκη για μία πιο βιώσιμη στάση απέναντι στον τρόπο που καταναλώνει. Η βιομηχανία της μόδας έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ενώ η επανάσταση του resale έχει ξεκινήσει, καθώς μάλιστα η μεταπώληση αποτελεί μία διαδικασία με ελάχιστη επιβάρυνση για το περιβάλλον.  

Ωστόσο, αν και το resale κέρδιζε συνεχόμενα έδαφος στις δυτικές αγορές, στην Ασία έβρισκε αντίσταση. Παραδοσιακά, οι εύποροι Κινέζοι καταναλωτές ήταν αυτοί που αντιστέκονταν στα μεταχειρισμένα πολυτελή προϊόντα, σε αξιοσημείωτη σύγκριση με κοντινές αγορές όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, με την καθεμία να διαθέτει εξελιγμένες υπηρεσίες resale. Ωστόσο, οποιαδήποτε αποστροφή προς τα μεταχειρισμένα αγαθά φαίνεται πως εξασθενεί γρήγορα, επιταχυνόμενη από την πανδημία και ωθούμενη από το αυξανόμενο ενδιαφέρον μίας νέας ομάδας καταναλωτών για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, την πιο προσεκτική κατανάλωση και τη συλλογή δυσεύρετων κομματιών από σχεδιαστές και brands.

Η νέα αυτή ομάδα είναι οι Κινέζοι “πολιτισμένοι” καταναλωτές (Chinese Cultural Consumer- CCC). Η κατηγοροποιήση των συγκεκριμένων καταναλωτών δεν γίνεται με βάση την ηλικία, αλλά τα γενικότερα χαρακτηριστικά τους. Οι CCC λαμβάνουν μεγάλες οικονομικές απολαβές και έχουν εκλεπτυσμένα γούστα, ενώ προσεγγίζουν την κατανάλωση με μια ξεχωριστή πολιτιστική συνείδηση ​​και μια έννοια πολυτέλειας που τους ξεχωρίζει από τους δυτικούς καταναλωτές τους.

Η στροφή τους προς το resale ήταν λογικό να δώσει μια νέα ώθηση στον συγκεκριμένο κλάδο. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι πλατφόρμες resale, όπως η Poizon που πουλά τόσο μεταχειρισμένα όσο και νέα προϊόντα, αλλά και οι Plum, Ponhu, Feiyu και Isheyipai, που ανταγωνίζονται για μεγαλύτερα μερίδια μιας κερδοφόρας αγοράς που είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη. Επιπλέον, η άνοδος της ζωντανής ροής βίντεο σύντομων βίντεο και του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε σαφή αντίκτυπο στον χώρο μεταπώλησης πολυτελείας, με το Douyin, την κινεζική έκδοση του TikTok, να παρατηρεί αύξηση στους πωλητές πολυτελών τσαντών τα τελευταία δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί η γκαρνταρόμπα μας να γίνει πιο βιώσιμη

Σύμφωνα με την μεγάλη πλατφόρμα μεταχειρισμένων ρούχων ThredUp, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παρατηρηθεί μια ανακατανομή στο online εμπόριο second-hand ενδυμάτων. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι και σήμερα τα διαδικτυακά marketplaces κυριαρχούσαν, τα επόμενα χρόνια θα λάβουν τη σκυτάλη οι μεγάλες μάρκες λιανικής, που στρέφονται η μία μετά την άλλη και σε αυτόν τον τομέα, αλλά και οι λιανέμποροι μόδας εν γένει. Για παράδειγμα, η H&M έχει ήδη αρχίσει να πουλά second-hand ρούχα, ακόμα και από άλλα brands, αρχικά στο σουηδικό ηλεκτρονικό της κατάστημα. Την ίδια πορεία ακολoυθούν ακόμα και γνωστοί οίκοι μόδας όπως η Hugo Boss, αλλά και κολοσσοί της λιανικής όπως η Marks & Spencer. Βλέποντας την αλλαγή της αγοράς, μάρκες όπως οι παραπάνω έχουν ήδη λανσάρει, προετοιμάσει ή επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους όσον αφορά το μεταχειρισμένο ρούχο.

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData, η παγκόσμια αγορά second-hand ρούχων θα έχει μεγαλώσει, μέχρι το 2026, κατά 127%, δηλαδή 3 φορές ταχύτερα από τον τομέα της λιανικής ρούχων συνολικά, ενώ στις Η.Π.Α., όπου η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα υπολογίστηκε σε 32% το 2021, η αύξηση αυτή θα αγγίξει τα 82 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, γεγονός που μεταφράζεται σε 16 φορές ταχύτερη άνοδο σε σύγκριση με την ανάπτυξη του συνόλου της αγοράς μόδας.

Με πληροφορίες από Jing Daily | Fashion United

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.