Η διαφημιστική καμπάνια της Budweiser και η τρικλοποδιά του Κατάρ

Παρά το σφύριγμα του πρώτου αγώνα του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και τις αντιδράσεις για την ρατσιστική και την περιβαλλοντική πολιτική της διοργανώτριας χώρας να μην κάμπτονται, ολοένα και περισσότερα brands σπεύδουν να παρουσιάσουν τις καμπάνιες τους όπου πρωταγωνιστούν τα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαιρικού αθλητισμού και όχι μόνο. 

Μετά τη Nike, τα McDonalds, τη Gatorade και άλλες μάρκες, σειρά έχει το brand μπίρας και μεγάλος χορηγός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, Budweiser. Η εταιρεία πρωτοτυπεί και συγκεντρώνει πάνω από 100 influencers από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη καμπάνια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, με ένα μουσικό βίντεο και εκδηλώσεις στο Budweiser Hotel.

Η συνεργασία αυτή με influencers αποτελεί μέρος της μεγάλης εκστρατείας marketing της Budweiser για το Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει αρχίσει εδώ και μήνες. Τον Αύγουστο, η εταιρεία ζυθοποιίας ξεκίνησε ένα παιχνίδι χαμένου θησαυρού, στο οποίο οι καταναλωτές ενθαρρύνονταν να βρουν κωδικούς QR σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα τους έδιναν τη δυνατότητα να κερδίσουν βραβεία, όπως υπογεγραμμένα αναμνηστικά.

Ένα μήνα αργότερα, δημοσίευσε το πρώτο διαφημιστικό σποτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου με πρωταγωνιστές τους Lionel Messi, Neymar Jr. και Raheem Sterling σε μια εκστρατεία που εκτείνεται σε 70 χώρες. Στην διαφήμιση εκτός από τους τρεις σταρ του ποδοσφαίρου συμμετέχουν και ένα πλήθος από οπαδούς που διασκεδάζουν, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη γιορτή του αθλήματος. Επιπλέον, η εταιρεία κυκλοφόρησε συσκευασίες περιορισμένης έκδοσης με κωδικούς QR που οι καταναλωτές μπορούν να σαρώσουν και να κερδίσουν εισιτήρια εισόδου σε πάρτι που οργανώνονται από την Budweiser.

Διαβάστε επίσης: Τα “πράσινα” τα λόγια τα μεγάλα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Ωστόσο, η καμπάνια με τους influencers είναι πιο μεγάλη από τις προηγούμενες, γι’ αυτό και έχει μεγαλύτερους στόχους. Η εταιρεία μέσω της εν λόγω εκστρατείας επιθυμεί να δημιουργήσει ισχυρότερους δεσμούς με τους καταναλωτές διαφόρων χωρών.  Άλλωστε και το Μουντιάλ πρόκειται για ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός, καθώς πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναμένεται να παρακολουθήσουν την απόλυτη ποδοσφαιρική διοργάνωση, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση 42% σε σχέση με την τηλεθέαση του 2018.

Μάλιστα, το brand για να ενισχύσει την συγκεκριμένη προσπαθειά του χρησιμοποιεί ένα ακόμα μέσο, τη μουσική. Οι influencers θα ταξιδέψουν στο Κατάρ και θα πάρουν μέρος στο μουσικό βίντεο των Lil Baby και Tears for Fears για το τραγούδι “The World is Yours to Take”, το οποίο θα αποτελέσει το επίσημο soundtrack για τη FIFA Παγκόσμιο Κύπελλο. Στους δημιουργούς περιλαμβάνονται και οι Tarryn και Clairise (TxC), ένα ντουέτο Νοτιοαφρικανών DJ με περισσότερους από 100.000 ακόλουθους στο Instagram.

Την ίδια στιγμή που το brand επενδύει τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η διοργανώτρια χώρα τής βάζει τρικλοποδιά. Συγκεκριμένα, το Κατάρ και η FIFA ανακοίνωσαν ότι δεν θα πωλείται αλκοολούχα μπίρα στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η εταιρεία μπίρας, η οποία έχει μια συμφωνία συνεργασίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων με τη FIFA, μπορεί να πουλάει μόνο τη μη αλκοολούχα έκδοσή της εντός των γηπέδων.

Διαβάστε ακόμα: Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει χορηγούς και “αντιχορηγούς”

Βέβαια, αυτή η εξέλιξη δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει τις εταιρείες ή τους φιλάθλους. Το Κατάρ είναι μια μουσουλμανική χώρα που θεωρείται πολύ συντηρητική. Μάλιστα, αν και δεν βρίσκεται σε ισχύ πλήρης απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ, ισχύουν εξαιρετικά αυστηροί περιορισμοί, με τη μπίρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά να είναι διαθέσιμα μόνο σε εστιατόρια που πεντάστερων ξενοδοχείων, στα οποία μία Budweiser κοστίζει 12-16 δολάρια.

Μάλιστα, η μέθη σε δημόσιους χώρους είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση έως και έξι μηνών και τσουχτερό πρόστιμο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα δεν μεθούν εντός των ακριβών εστιατορίων και κέντρων στα οποία συχνάζουν.

Όσο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά από ορισμένες σκέψεις πλήρους απαγόρευσης του αλκοόλ, εν τέλει αποφασίστηκε να επιτραπεί η κατανάλωσή του αλλά εντός ενός αυστηρά περιορισμένου χώρου. Η FIFA δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίδραση στην πώληση της Bud Zero που θα παραμείνει διαθέσιμη σε όλα τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι αρχές της διοργανώτριας χώρας και η FIFA θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι τα στάδια και οι γύρω περιοχές προσφέρουν μια διασκεδαστική, σεβαστή και ευχάριστη εμπειρία για όλους τους φιλάθλους. Έτσι, οι οπαδοί θα μπορούν να αγοράζουν μπίρα Budweiser εντός της περιμέτρου του σταδίου, σε καθορισμένους χώρους, έως και τρεις ώρες πριν και μία ώρα μετά από κάθε αγώνα, αλλά δεν θα μπορούν να παίρνουν το ποτό τους στις κερκίδες.

Με πληροφορίες από Marketing Dive και CNN Business

Photo | Video: Budweiser