21 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | Πώς βλέπουν τελικά οι έφηβοι τα social apps;

5 MIN READ

Έρευνα | Πώς βλέπουν τελικά οι έφηβοι τα social apps;

Έρευνα | Πώς βλέπουν τελικά οι έφηβοι τα social apps;

Οι εκπρόσωποι της Generation Z γεννήθηκαν σε έναν κόσμο με internet και κινητή τηλεφωνία και είναι εξοικειωμένοι από πολύ νεαρή ηλικία με τα κοινωνικά δίκτυα. Η στενή τους σχέση με το διαδίκτυο, άλλωστε, τους έχει δώσει το ψευδώνυμο “digital natives”. Είναι οι άνθρωποι που έρχονται συνεχώς σε επαφή με social apps και πλατφόρμες. Το ερώτημα όμως παραμένει: ποιος είναι ο αντικτυπός τους σήμερα;

Οι έφηβοι χρήστες βλέπουν ότι οι κοινωνικές πλατφόρμες έχουν σε μεγάλο βαθμό θετικό αντίκτυπο στη ζωή και τις σχέσεις τους, παρά ορισμένα αρνητικά στοιχεία που μπορεί να έχουν επιπτώσεις για μερικούς ανθρώπους. Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελευταίας μελέτης της Pew Research, η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι χρησιμοποιούν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθούν και πώς βλέπουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επικοινωνίας στα social media στις καθημερινές τους εμπειρίες.

Tο TikTok εξακολουθεί να κερδίζει μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής τους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα εκτός από το YouTube, το οποίο το 19% των εφήβων λέει ότι χρησιμοποιεί σχεδόν συνεχώς. Το TikTok, το Instagram και το Snapchat συγκέντρωσαν το 16%, το 10% και το 15% των εφήβων αντίστοιχα. Ενώ, μόνο το 2% είπε το Facebook.

Διαβάστε ακόμα: Η ψευδαίσθηση της ιδανικής ομορφιάς

Οκτώ στους δέκα έφηβους ισχυρίζονται ότι αυτό που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τούς κάνει να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με αυτό που συμβαίνει στη ζωή των φίλων τους, ενώ το 71% τονίζει ότι τους κάνει να νιώθουν ότι έχουν ένα μέρος όπου μπορούν να δείξουν τη δημιουργική τους πλευρά.

Επιπλέον, το 67% των εφήβων χρηστών social media επισημαίνει ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τους κάνουν να νιώθουν σαν να έχουν ανθρώπους που μπορούν να τους υποστηρίξουν σε δύσκολες στιγμές, κάτι που αντανακλά τα θετικά οφέλη της καθολικής σύνδεσης που διευκολύνεται από τις κοινωνικές πλατφόρμες.

Το θετικό πρόσημο της συναναστροφής τους μέσω των social media είναι ένα θέμα που συζητιέται σπάνια, αφού δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα οποία είναι επίσης πολύ αληθινά και συνιστούν μια ρεαλιστική σημαντική ανησυχία. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, κατά την άποψη των εφήβων χρηστών, υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τη δυνατότητα που τους δίνεται να μείνουν διαρκώς σε επαφή μεταξύ τους και να συγκεντρώσουν υποστήριξη και βοήθεια μέσω των κοινωνικών εφαρμογών όταν το χρειαστούν.

Όσον αφορά τη συνολική επίδρασή τους, περισσότεροι έφηβοι λένε ότι ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν κυρίως θετικός (32%) από εκείνους που λένε ότι ήταν αρνητικός (9%), αν και η πλειοψηφία (59%) πιστεύει ότι τα social media δεν είχαν καμία επίδραση πάνω τους.

Ειδικότερα, τα έφηβα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αισθάνονται κατακλυσμένα από αρνητικα συναισθήματα που προκαλούνται κατά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ήταν επίσης τα κορίτσια περισσότερο από τα αγόρια εκείνα που ισχυρίστηκαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα έκαναν να αισθάνονται χειρότερα για τη ζωή τους.

Αυτή η στάση δεν είναι τυχαία. Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι το Facebook απέκρυψε εσωτερικά δεδομένα, τα οποία υποδήλωναν ότι το Instagram επηρεάζει καθοριστικά την ψυχική υγεία εφήβων κοριτσιών μέσω του περιεχομένου που προβάλλεται στη δημοφιλή πλατφόρμα. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη σε συνδυασμό με έρευνα της Dove, διαπίστωσε ότι το περιεχόμενο των social media που αφορά την ομορφιά και τα καλλυντικά, προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση σε τουλάχιστον ένα στα δύο κορίτσια. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των κοριτσιών συνειδητοποιεί ότι ο λιγότερος χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο έλεγχος του τι κάνουν είναι μέρος της λύσης. Στην πραγματικότητα, 7 στα 10 κορίτσια ένιωσαν καλύτερα όταν σταμάτησαν να ακολουθούν οποιοδήποτε εξιδανικευμένο περιεχόμενο ομορφιάς στα social media.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι έφηβοι εγκατέλειψαν το Facebook

Όταν οι έφηβοι χρήστες ρωτήθηκαν από την Pew Research πόσο συχνά αποφασίζουν να μην δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από φόβο μήπως χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τα μεγαλύτερα έφηβα κορίτσια πρωτοστάτησαν στις απαντήσεις τους. Ενδεικτικά, τα μισά από τα κορίτσια ηλικίας 15 έως 17 ετών τόνισαν ότι συχνά ή μερικές φορές αποφασίζουν να μην δημοσιεύσουν κάτι επειδή ανησυχούν ότι οι άλλοι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για να τα φέρουν σε δύσκολη θέση, σε σύγκριση με μικρότερα ποσοστά νεότερων κοριτσιών ή αγοριών.

Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν τη γενική συναίνεση σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της σύνδεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ειδικότερα, τις επιβλαβείς συγκρίσεις για τις γυναίκες χρήστες. Κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εργάζεται για να το αντιμετωπίσει, με το Instagram και το Twitter να προσθέτουν πέρυσι μια σειρά από νέες δυνατότητες και εργαλεία για να βοηθήσουν τους χρήστες να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο τους και να αποφεύγουν τις αρνητικές εμπειρίες στις εφαρμογές τους.

Η έρευνα παρέχει καταγράφει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των εφήβων, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα προοπτική για το πώς οι έφηβοι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και ποια οφέλη αποκομίζουν από αυτή τη σύνδεση. Οι νεότεροι χρήστες είναι εκείνοι που καθοδηγούν τις συνδετικές τάσεις και οι τρόποι με τους οποίους οι έφηβοι χρησιμοποιούν τις κοινωνικές εφαρμογές αποτελεί τον παράγοντα που καθορίζει τη συνολική υιοθέτησή τους και τη συμπεριφορά τους.

Με πληροφορίες από Social Media Today

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.