26 Απρ 2024
READING

Tι περιμένουν και τι όχι οι Έλληνες από τη Black Friday

5 MIN READ

Tι περιμένουν και τι όχι οι Έλληνες από τη Black Friday

Tι περιμένουν και τι όχι οι Έλληνες από τη Black Friday

Σε πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ για την Ελλάδα αποτυπώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων καταναλωτών που υπολογίζεται σε 2 στους 3 θα εκμεταλλευτούν τις ημέρες της Black Friday αλλά και τη Cyber Monday, προκειμένου να προβούν σε αγορές προϊόντων, εκμεταλλευόμενοι τυχόν ευκαιρίες.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν μπει στο παιχνίδι των προσφορών τις συγκεκριμένες ημέρες το σύνολο των κλάδων της λιανικής, είτε πρόκειται για παραδοσιακούς κλάδους που αξιοποιούν την περίοδο αυτή όπως είναι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είτε για κλάδους όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα πάντως με τη NielsenIQ , το 28% των ερωτηθέντων στη συγκεκριμένη έρευνα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και το 29% σε ό,τι αφορά τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς απάντησαν ότι είναι πιθανόν να εκμεταλλευτούν τις προσφορές των Black Friday και Cyper Monday, προκειμένου να αγοράσουν τα προϊόντα τους εκ των προτέρων. Επιπλέον, αυτό που αποτυπώνεται είναι ότι το 1/3 των αγοραστών τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά την αξιοποίηση ευκαιριών που θα βρουν στη διάρκεια της Black Friday τόσο στον τομέα των δώρων, ποτών, όσο και στον τομέα των προϊόντων προσωπικής υγιεινής. 

Αυτό που προκύπτει πάντως, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο είναι ότι πολλοί καταναλωτές επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν κατά το δυνατόν περισσότερο τις προσφορές, υπολογίζοντας με αρκετή λεπτομέρεια τον διαθέσιμο προϋπολογισμό τους σε μία προσπάθεια να αποφύγουν περιττές δαπάνες εφόσον υπάρχουν προσφορές τιμών που μπορούν να τους βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

To ζήτημα εμπιστοσύνης

Ένα ζήτημα πάντως παραμένει η σχέση εμπιστοσύνης που σχετίζεται μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων, που κυρίως αφορά στην πιθανή διακύμανση τιμών και την αύξησή τους κατά την περίοδο της Black Friday, κάτι που έχει ακουστεί αρκετά το τελευταίο διάστημα ότι πιθανώς συμβαίνει. Χαρακτηριστική πάντως ήταν σε αυτό τον τομέα η κίνηση που έκανε φέτος ο Κωτσόβολος, ο οποίος έδωσε μέσα από την ιστοσελίδα του την δυνατότητα παρακολούθησης της διακύμανσης στην τιμή των προϊόντων που είναι σε προσφορά για την Black Friday κατά το τελευταίο εξάμηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε καταναλωτής μπορεί και έχει την δυνατότητα σύγκρισης, βλέποντας κατά πόσο απέχει η τιμή προσφοράς σήμερα από την τιμή στη διάρκεια της εξαμηνιαίας περιόδου. 

Ο κάθε κλάδος βέβαια έχει το δικό του στοίχημα να κερδίσει. Για παράδειγμα στις ηλεκτρικές συσκευές όπου οι πωλήσεις σε όγκο κινήθηκαν πτωτικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου με ποσοστό 8,8% σε τεμάχια. Οι επιχειρήσεις βλέπουν τη Black Friday ως μία ευκαιρία να κερδίσουν μέρος από τις χαμένες αυτές πωλήσεις, τη στιγμή που πάντως ο τζίρος κινείται ανοδικά στο ίδιο διάστημα με 2,8%. Ωστόσο είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο τμήμα του λιανεμπορίου έχει πληγεί έντονα από την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών, λόγω του ότι καθυστέρησε να ξεκινήσει κάτι που τελικά έγινε στις 4 Αυγούστου. Έτσι,  ένα μεγάλο μέρος του προσδωκόμενου τζίρου από τις πωλήσεις των συγκεκριμένων συσκευών χάθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον ότι οι επιχειρήσεις ηλεκτρικών συνδυάζουν σε πολλές των περιπτώσεων, προσφορές της Black Friday με αυτές του συγκεκριμένου προγράμματος επιδότησης. 

Από την πλευρά τους και τα σούπερ μάρκετ μπαίνουν στο χoρό της Black Friday. Tέτοιο παράδειγμα αποτελεί η My market που έκανε κίνηση να προσφέρει δωροεπιταγή 10 ευρώ για αγορές άνω των 100 ευρώ από το ηλεκτρονικό της κατάστημα με διάρκεια της προωθητικής ενέργειας έως και τις 28 Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα μπήκε σε διαδικασία διενέργειας κληρώσεων για συσκευές iPhone αλλά και αφυγραντήρων της Inventor. 

Αυτό λοιπόν που προκύπτει είναι ότι εκτός από τους καταναλωτές που σε ένα σημαντικό ποσοστό επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις της Black Friday, πολλές είναι ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις που προσπαθούν έστω και εμμέσως να επωφεληθούν και εκείνες με τη σειρά τους από την συγκεκριμένη περίοδο εκπτώσεων. Από πλευράς τους οι καταναλωτές αναφέρουν σε ένα ποσοστό ότι θα κάνουν και αγορές για τα Χριστούγεννα στη διάρκεια της φετινής Black Friday. 

Ηλεκτρονικές αγορές: Πιο επιφυλακτικές σε αγορές οι μεγαλύτερες ηλικίες καταναλωτών

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές αγορές δείχνουν εκτός των άλλων ότι το 20% του καταναλωτικού κοινού δηλώνει πως θα αγοράσει προϊόντα την περίοδο του black Friday. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στις ηλικίες 18-44 ετών και ειδικά στο ηλικιακό γκρουπ 25-35 ετών όπου φτάνει το 32%, δηλαδή 1 στους 3 αγοραστές ηλικίας 25-35 ετών δηλώνει ότι θα αγοράσει την εκπτωτική αυτή περίοδο. Αντίθετα τα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 45 ετών είναι κάτω του 18%. Επίσης είναι 2 φορές πιο πιθανό να αγοράσει κάποιο προϊόν την περίοδο της black Friday ένας καταναλωτής που κάνει συστηματικά ηλεκτρονικές αγορές συγκριτικά με τους υπόλοιπους αγοραστές που επιλέγουν το δίκτυο φυσικών καταστημάτων, κάτι που δείχνει ότι οι online αγοραστές είναι αρκετά πιο ενεργοί τη συγκεκριμένη περίοδο με τα ποσοστά να είναι 28% για όσους είναι online αγοραστές και 14% για όσου δεν είναι.

Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο του black Friday για όσους επιλέξουν να αγοράσουν, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 146€ κατά κεφαλήν. Πρόκειται για μια εκτίμηση δαπάνης άνω των 120 εκατ. ευρώ. Το 80% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 8% μέχρι 50 ευρώ, το 6% έως 100 ευρώ, το 4% από 101 έως 200 ευρώ, το 2% από 200 έως 500 ευρώ και το 1% πάνω από 500 ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.