Ιστορικά, η κύρια διαφορά μεταξύ της Black Friday και της Cyber Monday εστιαζόταν στον τύπο των προϊόντων που προσέφεραν σε έκπτωση οι retailers. Η Cyber Monday έτεινε να αφορά μικρότερα ηλεκτρονικά είδη, συσκευές και ρούχα που συνήθως διατίθενταν online, ενώ η Black Friday αφορούσε είδη μεγαλύτερου μεγέθους, όπως τηλεοράσεις ή προϊόντα Apple, που πωλούνταν κυρίως στα φυσικά καταστήματα. Με την πάροδο των χρόνων, οι δύο ημέρες έφτασαν να αλληλοσυμπληρώνονται – μα όχι να ταυτίζονται.
Σε αντίθεση με τον μύθο που υπάρχει πίσω από τη δημιουργία της Black Friday, η Cyber Monday προέκυψε το 2005 ως απάντηση στην ανάγκη για την ενίσχυση του αδύναμου τότε ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο όρος έκανε το ντεμπούτο του στις 28 Νοεμβρίου 2005, σε ένα δελτίο τύπου του οργανισμού shop.org και ύστερα από ένα άρθρο της The Wall Street Journal, άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως.
Οι άνθρωποι μέχρι τότε ψώνιζαν από τα γραφεία τους και υπήρχαν δύο λόγοι για αυτό. Αρχικά, μπορούσαν να κάνουν τις αγορές τους χωρίς να πιέζονται από φίλους και συγγενείς. Μα κυρίως, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν το μακρινό 2005. Οι συνδέσεις ίντερνετ υψηλής ταχύτητας δεν ήταν τόσο διαδεδομένες για οικιακή χρήση, οπότε η αξιοποίηση των εταιρικών δικτύων φάνταζε μονόδρομος. Μια πενταετία αργότερα με την ταχύτατη εξάπλωση της ιντερνετικής χρήσης, η Cyber Monday είχε λάβει πλέον διαστάσεις ενός αγοραστικού φαινομένου.
Διαβάστε ακόμα: Είναι το composable commerce το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου;
Μετά την πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτοξεύτηκε, οι προσδοκίες των καταναλωτών δεν μειώνονται – αντιθέτως αυξάνονται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με το μερίδιο των online πωλήσεων λιανικής έναντι του συνόλου των πωλήσεων λιανικής παγκοσμίως να καταγράφει αύξηση. Το e-commerce έχει αυξηθεί περίπου 5,4 φορές τα τελευταία 10 χρόνια με τις πωλήσεις του να έχουν εκτοξευθεί από 1 τρις. δολάρια σε 5,4, όπως δείχνουν στοιχεία της Statista.
Αναμενόμενο επομένως περισσότερο από το 80% των καταναλωτών να σκοπεύουν να ψωνίσουν κατά τη διάρκεια της φετινής Cyber Week, της εβδομάδας του εκκινεί η Black Friday σε μια νέα διαδικτυακή έρευνα σχετικά με τις γιορτινές αγορές από την Drive Research. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από 1.000 καταναλωτές τον Οκτώβριο σε όλη την αμερικανική επικράτεια, έδειξαν ξεκάθαρα την επικρατούσα τάση για αγορές κατά την Cyber Monday (64%), σημειώνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση 42% σε σύγκριση με το 2021. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τη δεύτερη πιο δημοφιλή ημέρα αγορών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των Ευχαριστιών, με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει στην Black Friday (69%).
Διαβάστε ακόμα: Τι συμβαίνει τελικά με τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου;
Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος θα βρεθούν τα ρούχα, τα ηλεκτρονικά είδη και τα παιχνίδια. Οι συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες αναμένεται να συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσά από τις δαπάνες που σχεδιάζουν να κάνουν οι καταναλωτές.Ο βασικός λόγος για τον οποίο το 58% των καταναλωτών θα στραφεί στις ηλεκτρονικές αγορές κατά την Cyber Week συνολικά, είναι η αποφυγή των πολυσύχναστων φυσικών καταστημάτων.
Η καταναλωτική συμπεριφορά όμως αποδεικνύεται ρευστή, καθώς επηρεάζεται από τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά. Έχει πλέον δημιουργηθεί ένα νέο μοτίβο συμπεριφοράς κατά το οποίο οι καταναλωτές συνδυάζουν τις φυσικές και τις ηλεκτρονικές τους αγορές. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας UserTesting στην Αμερική, δείχνει ωστόσο ότι οι καταναλωτές δεν έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για αγορές σε φυσικά σημεία πώλησης. Αφενός το 63% θεωρούν τις αγορές κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών “εορτών” τς Black Friday μια παράδοση, ενώ το 42% επισήμανε τη σημασία που έχουν αποκτήσει οι καθιερωμένες μορφές αγορών μετά την πανδημία. Ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτεται ότι το ένα τρίτο σχεδιάζει να συνδυάσει τις αγορές του τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο φυσικό κατάστημα και για την Black Friday και για την Cyber Monday.
Με πληροφορίες από PRNewswire | CSA
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.