26 Απρ 2024
READING

Black Friday | Τελικά αξίζει;

4 MIN READ

Black Friday | Τελικά αξίζει;

Black Friday | Τελικά αξίζει;

Τα δεδομένα αγορών προηγούμενων ετών και οι έρευνες για την καταναλωτική πρόθεση την φετινή Black Friday, δείχνουν ότι ο κορυφαίος αυτός αγοραστικός θεσμός μοιάζει να έχει πέσει θύμα της ίδιας της επιτυχίας του, φέρνοντας τους αγοραστές σε σημείο να αναρωτιούνται εάν τελικά αξίζει να περιμένουν για τις πολυπόθητες αγορές τους αυτή τη μία μέρα του χρόνου.

Το ζήτημα έθεσε επί τάπητος η ετήσια ερευνα της εταιρειας Trinity McQueen’s που εξέτασε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά 1.000 καταναλωτών της Μεγάλης Βρετανίας κατά την τελευταία τριετία. Και όλα αυτά ενώ το 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τις καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία του θεσμού, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν 9,2 δισεκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια αλλαγή στη γνώμη των αγοραστών.

Μεταξύ 2019 και 2021, 15% λιγότεροι καταναλωτές δήλωσαν ότι αγόρασαν ένα προϊόν στις εκπτώσεις της Black Friday, 7% λιγότεροι άνθρωποι επεσήμαναν ότι ήταν θετικά προσκείμενοι στην ημέρα αυτή, ενώ 8% ισχυρίστηκαν ότι την “μισούσαν”. Το συμπέρασμα ήταν σαφές. Παρά τα αυξανόμενα στοιχεία πωλήσεων, η δέσμευση των καταναλωτών με τη Black Friday είναι χαμηλότερη τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία. Τι προκάλεσε αυτή τη μετατόπιση και τι σημαίνει για τους retailers και την αγορά συνολικά;

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Προβάδισμα των φυσικών πωλήσεων έναντι των διαδικτυακών

Η πρώτη ανάγνωση θα ανέφερε ότι οι καταναλωτές έχουν κουραστεί από την Black Friday για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι το αυξανόμενο ζήτημα της εμπιστοσύνης. Το 62% ισχυρίστηκε ότι δεν πιστεύει ότι οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα εκπτωτικά προϊόντα την Black Friday διαφέρουν σε τίποτα από τον υπόλοιπο χρόνο. Εξάλλου, πίσω στο 2019, μια μελέτη από την Who? έδειξε ότι μόλις 1 στις 20 εκπτώσεις Black Friday αντικατόπτριζε πραγματικά τη χαμηλότερη τιμή που είχε το προϊόν από όλη τη χρονιά. Εάν όμως οι καταναλωτές δεν είναι σίγουροι ότι παίρνουν μια καλή προσφορά, τότε αυτό αποτελεί ένα προφανές εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αυξανόμενη απάθεια και αδιαφορία προς την Black Friday, καθώς η καινοτομία της εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Το 49% των αγοραστών αισθάνεται εξαπατημένο από τον τρόπο που παρουσιάζονται οι προσφορές της Black Friday στην Αγγλιά, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό πιστεύει ότι οι προσφορές το 2021 δεν ήταν τόσο καλές όσο τα προηγούμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια, η Black Friday έχει πέσει θύμα της επιτυχίας της. Γιατί χρόνο με το χρόνο, οι προσδοκίες των καταναλωτών αυξάνονται. Και εάν αυτές οι προσδοκίες δεν ικανοποιηθούν εγκαίρως, τότε εμφανίζεται απάθεια. Αυτό σημαίνει όμως ότι η Black Friday δεν αξίζει πια;

Εν ολίγοις, όχι. Γιατί ενώ ο αριθμός των φανατικών κατανωλωτών μειώνεται, εξακολουθούν να ξοδεύουν περισσότερα για την Black Friday. Και τώρα προβλέπεται ότι θα είναι περισσότερα από ποτέ. Οι συνολικές δαπάνες λιανικής αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% έως 6% και να ανέλθουν μεταξύ 1,45 και 1,47 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρόβλεψη της Deloitte.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί ένα brand να εξασφαλίσει το engagement του πελάτη;

Το βασικό αίνιγμα για τους retailers είναι το πώς θα μπορούν να ανταποκρίνονται με σταθερότητα στις προσδοκίες αυτών των καταναλωτών που αδιαφορούν κυρίως για τη Black Friday, αλλά θα μπορούσαν να κάνουν μια αγορά με λίγη πειθώ. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι retailers θα πρέπει να σχεδιασουν πως θα καθησυχάσουν τους αγοραστές σχετικά με την αξιοπιστία των προσφορών τους και να σκεφτούν ακόμη πιο έξυπνα όταν πρόκειται για τη διαφημιστική τους στρατηγική και την επαφή με ένα όλο και πιο συγχυσμένο κοινό.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: τι θέλουν να αγοράσουν σήμερα οι άνθρωποι; Ενώ τα παιχνίδια και η τεχνολογία θεωρούνται συνήθως τα ευπώλητα προϊόντα την Black Friday, σημειώνεται μια “αθόρυβη” μετατόπιση προς τις αγορές οικιακών ειδών, ένδυσης, υγείας και ομορφιάς τα τελευταία χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα του ότι οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η παρόρμηση και η αυτοφροντίδα έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της pre-festive τάσης για αγορές. Χωρίς αυτά είναι δύσκολο να επιτευχθεί αύξηση πωλήσεων και περαιτέρω ανάπτυξη. Είναι λογικό και επόμενο η επιτυχία τη φετινή σεζόν να εξαρτάται από την ικανότητα των retailers να αξιοποιήσουν τις προσφορές και τα προϊόντα που απευθύνονται στην παρορμητική καταναλωτική διάθεση. Οι retailers γνωρίζουν την αυξανόμενη τάση προς τις προσφορές γι’ αυτό και προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τη μείωση των τιμών τους. Και έτσι, τελικά, η Black Friday αξίζει.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.