H Black Friday ως μια μεγάλη καταναλωτική γιορτή δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τη ραγδαία ανάπτυξη του e-commerce. Η ψηφιακή της μεταμόρφωση όμως φέτος δεν καθοδηγείται από εφαρμογές και eshop, αλλά από τα social media. Εξάλλου οι περισσότεροι αγοραστές, ειδικά των Gen Z και Millennial, στρέφονται στο TikTok, το Instagram και άλλες πλατφόρμες κοινωνικού εμπορίου για να αναζητήσουν και να αγοράσουν προϊόντα.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Deloitte για τις ηλεκτρονικές αγορές το διάστημα από την Black Friday μέχρι και την Cyber Monday. Συγκεκριμένα, το 60% των Gen Z-ers και το 56% των Millennials θα στραφούν για αγορές στα γνώριμά τους TikTok, Instagram, YouTube όπως και σε παρόμοιες εφαρμογές, καταγράφοντας ένα σημαντικό άλμα από το 49% και το 46% αντίστοιχα του 2021. Ακόμη και η πρότερη Gen X μοιάζει να έχει προσαρμοστεί στην τάση, σύμφωνα με τη μελέτη. Για όλους αυτούς, τα social media αποτελούν ένα μέρος για να αναζητήσουν brands, από τα οποία σκέφτονται να αγοράσουν ένα προϊόν, για να δουν ποιος πρόσθεσε ποιο tag στο προϊόν αυτό, ποιες είναι οι κριτικές άλλων καταναλωτών που το αγόρασαν, όπως και ποια είναι τα βιώσιμα χαρακτηριστικά του.
Κατά την φετινή Black Friday το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζει, μεταφέρεται στα social media και αποκτά κοινωνικό πρόσημο. Η στροφή αυτή προς τo social commerce δεν είναι τυχαία. Η μία μετά την άλλη, οι Meta, TikTok, Pinterest, Twitter και Snap διαθέτουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και μάλιστα εξελίσσονται διαρκώς στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν τόσο τους επαγγελματίες του marketing όσο και τους καταναλωτές ενόψει των γιορτών. Για παράδειγμα, το TikTok πρόσθεσε πρόσφατα τρεις νέες μορφές διαφημίσεων στο χαρτοφυλάκιό του και το Instagram έσπευσε να το ακολουθήσει. Μάλιστα, έρευνα από την πλατφόρμα που ανήκει στη Meta, διαπίστωσε ότι το 90% των χρηστών της ακολουθούν τουλάχιστον μία επιχείρηση, από την οποία προσδοκούν πρόσθετα εργαλεία όπως φίλτρα επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία θα έκαναν την ολοκλήρωση των αγορών τους ευχάριστη και πάνω απ’ όλα βολική.
Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z φέρνει μια δημιουργική αναγέννηση στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
H διαδικασία των αγορών γίνεται πολύ πιο εύκολη και βολική για τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν από την άνεση του σπιτιού τους να ανακαλύψουν και να αγοράσουν νέα προϊόντα, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν στις ουρές των καταστημάτων για ώρες. Ειδικότερα τις ημέρες των εκπτώσεων της Black Friday, που η κίνηση στα καταστήματα μοιάζει ανυπόφορη, ενώ κάποιοι δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου αλλά και την υπομονή να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους στα φυσικά ή τα ηλεκτρονικά καταστήματα, οι αγορές μέσω social media μοιάζει ιδανική λύση.
Εξάλλου, ακόμα και όταν δεν ξέρουν τι να αγοράσουν, ο αλγόριθμος που τους ξέρει τόσο καλά πια, τους διευκολύνει καθώς τους παρουσιάζει brands και προϊόντα που ενδεχομένως να μην γνώριζαν ή να μην είχαν σκεφτεί ως εναλλακτική. Δεν είναι τυχαίο ότι 6 στους 10 αγοραστές ισχυρίζονται ότι παίρνουν “έμπνευση και ιδέες” για την επιλογή των αγορών τους από τα social media, σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Αξίας της IBM σε συνεργασία με την Αμερικανική Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου.
Εκτός από τον αλγόριθμο, κεντρικό στοιχείο για την εύρεση προϊόντων και brands συνεχίζει να είναι η αξιοποίηση των influencers, με το 30% της Gen Z να ακολουθεί τουλάχιστον έναν, σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής εταιρείας ερευνών GWI. Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του influencer marketing, ωστόσο, για φέτος είναι οι nano influencers, που έχουν λιγότερους από 5.000 ακόλουθους. Το 73% των καταναλωτών ηλικίας 18-40 στις Η.Π.Α. εμπιστεύεται τις κριτικές προϊόντων από αυτούς τους influencer τους οποίους χαρακτηρίζουν ως “ανθρώπους που μοιάζουν σαν εκείνους”, σύμφωνα και με την εταιρεία δημιουργίας περιεχομένου Whalar.
Διαβάστε ακόμα: Το cancel culture τρομάζει τα brands
Φυσικά ο λόγος που το social commerce γνωρίζει τέτοια άνθιση είναι η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Οι αγοραστές είναι πιο έξυπνοι -κυνηγούν ευκαιρίες, συγκρίνουν τιμές, χρησιμοποιούν κουπόνια- και αγοράζουν νωρίτερα, εν μέρει για να κατανείμουν τις δαπάνες στη διάρκεια της σεζόν.
Στο πλαίσιο αυτό και οι retailers προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και αναγνωρίζουν ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών έχουν μετατοπιστεί, γι’ αυτό δίνουν προτεραιότητα στην ευκολία και στην εξυπηρέτηση. Έτσι, υιοθετούν στρατηγικές που ταιριάζουν στους χρήστες τέτοιων πλατφορμών. Για παράδειγμα, κατά την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού καταστήματος εντός μιας εφαρμογής, οι εταιρείες εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά Call-To-Action και αποφεύγουν την “βαριά” ορολογία που ενδέχεται να απομακρύνει τους χρήστες της Gen Z. Εξάλλου όσοι απ’ αυτούς χρησιμοποιούν τα social media, κατανοούν πώς να ψωνίζουν ηλεκτρονικά.
Φέτος λοιπόν αναμένεται σημαντική στροφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού αυτά παίζουν διπλό ρόλο.Αφενός να προτείνουν και να παρουσιάσουν προϊοντικές ιδέες και αφετέρου να δώσουν την δυνατότητα πώλησης μέσα στο ίδιο δικό τους περιβάλλον.
Με πληροφορίες από The Washington Post
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.