19 Απρ 2024
READING

Black Friday | Πώς μια και μόνο ημέρα άλλαξε το χάρτη των αγορών διεθνώς

4 MIN READ

Black Friday | Πώς μια και μόνο ημέρα άλλαξε το χάρτη των αγορών διεθνώς

Black Friday | Πώς μια και μόνο ημέρα άλλαξε το χάρτη των αγορών διεθνώς

Η Black Friday ήταν κάποτε διαβόητη για την πώληση προϊόντων σε τιμές μειωμένες αποκλειστικά για 24 ώρες. Η μεγάλη της ανταπόκριση στο καταναλωτικό κοινό, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση τόσο πολύ που οι retailers άρχισαν να επεκτείνουν το διάστημα των προσφορών. Σήμερα, πλέον έχει λάβει ακόμη και μηνιαίες προεκτάσεις. Σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να μιλάμε πλέον για Black November σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη, με κυρίαρχη την αμερικανική αγορά, τον τόπο γέννησης της ιδέας της Black Friday.

Ουρές που ξετυλίγονταν γύρω από πολυκαταστήματα, διαμάχες -ακόμη και με χρήση βίας- για την απόκτηση προϊόντων και πλήθος που περίμενε έξω από τις πόρτες των καταστημάτων που διαφήμιζαν τις προσφορές τους συνέθεταν το σκηνικό της Black Friday. Αλλά με το πέρασμα των χρόνων, αυτό που την καθόριζε –το σπριντ σε καταστήματα πριν από την ανατολή του ηλίου για να ψωνίσουν οι καταναλωτές προσφορές που διαρκούσαν μόνο 24 ώρες- άλλαξε σημαντικά.

Από τότε που αναγκάστηκαν να ανταγωνιστούν τις εκπτώσεις της Cyber Monday, οι προσφορές της Black Friday έγιναν διαθέσιμες νωρίτερα, παρέμειναν διαθέσιμες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και μετακινήθηκαν όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο. Αντί να χρειάζεται να περιμένουν μέχρι τη Black Friday, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από προσφορές που τρέχουν όλο το προηγούμενη διάστημα.

Η Black Friday αποτελούσε διαχρονικά το έναυσμα για να επισκεφτούν οι καταναλωτές τα καταστήματα. Όταν όμως οι retailers αφαίρεσαν το χαρακτηριστικό του επείγοντος και την αίσθηση της αποκλειστικότητας, η μαγεία χάθηκε.

Διαβάστε ακόμα: Το ελληνικό παράδοξο και το παγκόσμιο μομέντουμ της Black Friday

Το 2022, η περίοδος των αγορών μάχεται ένα βασικό εμπόδιο: τον πληθωρισμό. Οι τιμές είναι ανοδικές και δεδομένου ότι οι καταναλωτές πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα σε βασικά είδη όπως το φυσικό αέριο και τα είδη καθημερινής χρήσης, οι εταιρείες ερευνών αναμένουν ότι οι πωλήσεις με εορταστικό πρόσημο κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα αυξηθούν μεταξύ 6% και 8% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τι σημαίνει αυτό για την Black Friday;

Ότι παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Από τη μία πλευρά, ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας και για το πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους. Αλλά, από την άλλη πλευρά, διψούν για αγορές και προσφορές, με τη ζήτηση να βαίνει αυξανόμενη καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες-ορόσημα που θα οδηγήσουν στην εορταστική σεζόν και επισήμως. Και με το δεδομένο ότι οι φετινές προσφορές μπορεί να είναι καλύτερες από εκείνες των προηγούμενων ετών, οι πρώιμες εκπτώσεις της Black Friday δίνουν στους καταναλωτές το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να κατανείμουν τις δαπάνες τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαδικτυακές αγορές θα κυριαρχήσουν φέτος τόσο στην Black Friday όσο και στην Cyber Monday, καθώς και κατά τη διάρκεια της συνολικής περιόδου των διακοπών. Και πέρα από τις αγορές μέσω e-shops και την παράδοση στην πόρτα τους, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις επιλογές click-and-collect και click away, επειδή θέλουν να κρατήσουν στα χέρια τους ό,τι αγόρασαν γρήγορα. Ενώ θα αρχίσουν ολοένα και περισσότεροι να ψωνίζουν μέσω social media, όπως το Instagram και το TikTok. Παρά τον παράγοντα ευκολίας που προσφέρους οι διαδικτυακές αγορές, πολλοί θα επιστρέψουν στα φυσικά καταστήματα και να κάνουν το δικό τους “ταξίδι” αγορών στους διαδρόμους.

Διαβάστε ακόμα: Οι σημαντικοί αριθμοί για τις αγορές των Black Friday και των Χριστουγέννων

Η Black Friday ξεκίνησε στις Η.Π.Α. ως μια φυσική εμπειρία αγορών, σε αντίθεση με την Amazon Prime Day και την Cyber Monday. Επειδή συμπίπτει πάντα με την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, είναι μία ημέρα που πολλές επιχειρήσεις θεωρούν ιστορικά αργία επί πληρωμή για τους υπαλλήλους τους. Επειδή οι άνθρωποι είναι στο σπίτι, οι λιανοπωλητές άρχισαν να μειώνουν τις τιμές στα εμπορεύματά τους για να τους προσελκύσουν στα καταστήματα, προσφέροντας εκπτώσεις σε προϊόντα μεγάλου κόστους όπως τηλεοράσεις, ηλεκτρονικά είδη και συσκευές. Για να τα αποκτήσουν, θα έπρεπε να “κοπιάσουν”, να στηθούν στην ουρά και να τα διεκδικήσουν από άλλους.

Εξαρχής προοριζόταν να είναι μια κοινωνική εμπειρία αγορών στην οποία συμμετέχουν οι άνθρωποι συνολικά, μαζί. Οικογένειες και φίλοι συνήθιζαν να πηγαίνουν μαζί στα καταστήματα. Σε αντίθεση με τις αγορές κατά τη διάρκεια της Amazon Prime Day και της Cyber Monday που είναι μια μοναχική δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή το tablet.

Με τα χρόνια, οι retailers άρχισαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να δουν ποιος θα μπορούσε να ανοίξει νωρίτερα την περίφημη Black Friday. Κάποιοι, όπως οι Walmart, Target, Best Buy και Kohl’s, άρχισαν ακόμη και να ανοίγουν τις πόρτες τους την Ημέρα των Ευχαριστιών για να συμμετέχουνμε το δικό τους τρόπο στη γιορτή αυτή και να απολαύσουν το σπριντ των καταναλωτών προς τα πολυπόθητα προϊόντα τους. Αυτό οδήγησε την Black Friday να γίνει αυτό που είναι σήμερα: μια μοναδική ευκαιρία για αγορές που ξεκινά Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Cyber Monday. Μια μεγάλης διάρκειας αγοραστική γιορτή.

Με πληροφορίες από NBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.