22 Νοέ 2024
READING

Black Friday | Μια ολοκληρωμένη omnichannel καταναλωτική εμπειρία

4 MIN READ

Black Friday | Μια ολοκληρωμένη omnichannel καταναλωτική εμπειρία

Black Friday | Μια ολοκληρωμένη omnichannel καταναλωτική εμπειρία

Την φετινή pre-festive περίοδο και ύστερα από μια ταραγμένη πανδημική διετία, η αγορά βλέπει την Black Friday να ανακτά την αίγλη της. Τώρα όμως πια οι καταναλωτές δεν επιδίδονται σε ένα ατέρμονο κυνήγι εκπτώσεων περπατώντας χιλιόμετρα, αλλά σχεδιάζουν τις αγορές τους από πριν, αφού ενημερωθούν στο διαδίκτυο και τα social media. Η φετινή Black Friday αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη omnichannel καταναλωτική εμπειρία.

Όταν οι αγοραστές άρχισαν να επιστρέφουν στα καταστήματα το 2021, ένα πράγμα έγινε σαφές: παρά την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, το λιανικό εμπόριο δεν είχε εξαφανιστεί παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις πολλών. Καθώς οι περιορισμοί για την πανδημία χαλάρωσαν ακόμη περισσότερο πέρυσι, τα φυσικά σημεία αγορών συνέχισαν να αναπτύσσονται σχεδόν ακολουθώντας τους ίδιους ρυθμούς με αυτούς του e-commerce.

Αυτή η τάση συνεχίζεται και το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων), για το σύνολο των τομέων της οικονομίας, ανήλθαν σε 27.301, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Τι σημαίνει αυτό για το ηλεκτρονικό εμπόριο; Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θεωρήθηκε ότι η δραστηριότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου θα κατέπνιγε το φυσικό λιανικό εμπόριο για πάντα, καθιστώντας τις αγορές αυτές παρωχημένες. Έτσι, οι marketers και οι retailers προσάρμοσαν τις καμπάνιες τους για να δώσουν προτεραιότητα στις διαδικτυακές αγορές. Αλλά τώρα, μετά από δύο περιόδους εορταστικών αγορών που είχαν διαταραχθεί λόγω πανδημίας, βλέπουν όλοι ότι οι καταναλωτές θέλουν να συμμετέχουν στη φυσική, οπτική και κοινωνική εμπειρία που συνοδεύει το λιανικό εμπόριο.

Διαβάστε ακόμα: Oι τεχνολογίες που μεταμορφώνουν τα φυσικά καταστήματα

Το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να έχει επιβραδυνθεί μετά την πανδημία, εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί σημαντικό κομμάτι λιανικής, περισσότερο από ό,τι πριν από το 2020. Η πανδημία έδωσε στην πραγματικότητα την ώθηση εκείνη που χρειαζόταν το e-commerce για να διεισδύσει ακόμη και σε εκείνες τις εταιρείες που μέχρι τότε αποτάσσονταν οποιαδήποτε ψηφιακή παρουσία. Τα e-shops στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα 18.000 σε αριθμό, με τζίρο πάνω των 14 δισ. ευρώ ετησίως (2021), σύμφωνα με στοιχεία που τμήματος Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Αλλά ισχύει και το αντίστροφο. Εταιρείες οι οποίες ήταν αυστηρά διαδικτυακές, τώρα ανοίγουν ακόμη περισσότερες τοποθεσίες. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι δύο αυτές μορφές αγορών πάνε χέρι-χέρι. Η εγγύτητα των φυσικών καταστημάτων με τον τόπο διαμονής ή εργασίας των καταναλωτών καθορίζει την πιθανότητα να ψωνίσουν εκεί ή να παραλάβουν τα προϊόντα που έχουν αγοράσει ηλεκτρονικά από τα σημεία αυτά. Εξάλλου η ετήσια καταναλωτική έρευνα της Tango, επιβεβαιώνει ότι το φυσικό κατάστημα παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο για τους καταναλωτές, οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο απαιτητικοί από ποτέ: το 89% θέλει να συνεχίσει να έχει επιλογές για αγορές και στο κατάστημα και στο διαδίκτυο, με δυνατότητα παραλαβής ή παράδοσης στο φυσικό σημείο πώλησης.

Διαβάστε ακόμα: Τι θέλουν τελικά οι πελάτες από τα φυσικά καταστήματα;

Οι υπηρεσίες αυτές, γνωστές ως BOPIS (Buy Online, Pick Up In Store), εξακολουθούν να υφίστανται, παρόλο που οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν μειωθεί. Το σύστημα click and collect αναδείχθηκε και εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια των lockdown, καθώς οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην είσοδό τους σε εσωτερικούς χώρους. Έτσι με τη βοήθεια των συγκεκριμένων υπηρεσιών μπορούσαν να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει από ειδικά σημεία στα φυσικά καταστήματα. Αρκετοί καταναλωτές χρησιμοποιούν ακόμα αυτή την επιλογή. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Morning Consult, οι άνδρες Millennials που ζουν στα αστικά κέντρα εξακολουθούν και δείχνουν την προτίμησή τους στο BOPIS, όπως και οι καταναλωτές με υψηλότερο εισόδημα.

Έτσι, οι ηλεκτρονικές προ-αγορές γίνονται πιο συνηθισμένες, με τους πελάτες να ελέγχουν προσφορές, να βρίσκουν κουπόνια, να ψωνίζουν στο διαδίκτυο και να παραλαμβάνουν από το κατάστημα ή στο πεζοδρόμιο. Σημαίνει επίσης ότι αποφασίζουν τι και πού να αγοράσουν, μέχρι το διάδρομο όπου βρίσκεται ένα αντικείμενο.

Τα φυσικά καταστήματα δεν θα εξαφανιστούν ποτέ, όπως ούτε και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Είναι η ενσωμάτωση των δύο αυτών μορφών αγορών που είναι σημαντική. Αυτή την Black Friday θα ακολουθήσουν την νέα τους καταναλωτική συμπεριφορά, πραγματοποιώντας αγορές σε όλα τα κανάλια: από τα τηλέφωνά τους, τους φορητούς υπολογιστές τους, στο κατάστημα, από τα τηλέφωνά τους ενώ βρίσκονται μέσα στο κατάστημα, στα social media και τις εφαρμογές των καταστημάτων. Αυτά προσφέρουν στους καταναλωτές μια ολοκληρωμένη εμπειρία σε όλα τα κανάλια αγορών και σε κάθε retailer μια ευκαιρία παραπάνω για να τους προσεγγίσει όπου και εάν βρίσκονται.

Με πληροφορίες από AdAge

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.