Με την Black Friday και την Cyber Monday να απέχουν μόλις λίγες ημέρες, τα brands έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες με στόχο να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στις πωλήσεις. Δύο χρόνια μετά την τελευταία φυσιολογική λειτουργία της αγοράς, οι καταναλωτές ζουν στους ρυθμούς του “revenge living” παρά την επερχόμενη οικονομική κρίση. Και τα brands έχουν αποφασίσει να είναι εκεί.
Αυτή είναι η πρώτη περίοδος εορτών από το 2020 που δεν καθορίζεται από τους περιορισμούς της πανδημίας και μεγάλο μέρος της αγοραστικής συμπεριφοράς δείχνει ότι οι καταναλωτές εισέρχονται σε μια νέα φάση αυτού που ορισμένα brands ονομάζουν “revenge living”. Πολλοί είναι πρόθυμοι να ψωνίσουν, αλλά είναι πιθανό να αγοράσουν λιγότερα δώρα. Κάποιοι ξοδεύουν με ενθουσιασμό, ενώ ορισμένοι έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα τις αγορές τους, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες υπερισχύουν. Η επιστροφή στα φυσικά καταστήματα έχει γίνει πρωτοσέλιδο, αλλά το social commerce θα μπορούσε να φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα. Τελικά, η επιτυχία αυτή τη σεζόν θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των συναισθημάτων.
Ανάμεσα στα ζητήματα της φετινής σεζόν είναι το κατά πόσο έχει πληγεί η ψυχοσύνθεση των καταναλωτών από τον επίμονο πληθωρισμό και τα φετινά οικονομικά προβλήματα, συνθέτοντας μια κατάσταση που διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες προωθούνται στην αγορά. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte για την εορταστική περίοδο του 2022 που ξεκινά με την Black Friday, το 37% των αμερικανικών νοικοκυριών αναφέρει ότι η οικονομική του κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι, ενώ το 73% πιστεύει ότι οι τιμές των προϊόντων θα είναι υψηλότερες.
Διαβάστε ακόμα: Black Friday-Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Σημειώσατε Χ;
Παρόλα αυτά, η μέση καταναλωτική δαπάνη δεν προβλέπεται να μειωθεί, αλλά να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.
Έτσι ο τρόπος που ξοδεύουν οι καταναλωτές αλλάζει, αντανακλώντας τη νοοτροπία που βασίζεται στην εμπειρία και την οποία πολλοί έχουν υιοθετήσει για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο της πανδημίας. Παραφράζοντας τον όρο “revenge travel” που εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για να περιγράψει τον άκρατο ενθουσιασμό των καταναλωτών να ζήσουν τα ταξίδια και τις θερινές τους διακοπές όπως ποτέ στο παρελθόν ύστερα από μια διετία απαγορεύσεων και εγκλεισμού, τα brands και οι marketers βλέπουν την ανάδυση της τάσης του “revenge living”.
Σ΄αυτήν, ο καταναλωτής θέλει να ζήσει όλη την εμπειρία των pre-festive αγορών, είτε πρόκειται να ψωνίσει είτε να βγει για φαγητό. Και κάπως έτσι φαίνεται ότι δικαιολογείται η πρόβλεψη ότι ομέσος αριθμός των δώρων που προσφέρονται ανά καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί από 16 το 2021 σε εννέα φέτος, ενώ οι συνολικές δαπάνες για εμπειρίες, όπως εισιτήρια συναυλιών ή εστιατόρια, αναμένεται να αυξηθούν κατά 7%.
Οι marketers που επιθυμούν να κερδίσουν αυτό το κρίσιμο δ’ τρίμηνο πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν ακριβώς τη νοοτροπία των καταναλωτών για να είναι επιτυχημένοι φέτος. Ορισμένοι έχουν ήδη αναπτύξει στρατηγικές που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές καταναλωτικές ανησυχίες. Η αμερικανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Kohl’s νωρίτερα αυτό το μήνα παρουσίασε το “More Gifts. More Savings.”, που περιλαμβάνει τηλεοπτικά σποτ που επικεντρώνονται σε προσφορές και προωθητικές ενέργειες και μια ενεργοποίηση στα social media με επίκεντρο πρακτικές εξοικονόμησης.
Για να προσεγγίσουν με επιτυχία τους καταναλωτές μέσα στην τάση του “revenge living”, τα brands πρέπει να τους κάνουν να αισθανθούν συνδεδεμένοι με τις δράσεις και τις αξίες τους. Στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το ζητούμενο. Καθώς οι καταναλωτές αναζητούν φέτος προϊόντα που να δίνουν νόημα σε κάθε τους στιγμή, τα brands θα πρέπει να αφηγούνται τις ιστορίες τους και να συνδέονται μαζί τους σε βαθύτερο επίπεδο.
Με πληροφορίες από Marketing Dive
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.