26 Απρ 2024
READING

Black Friday | Γιατί οι καταναλωτές στρέφονται στις “πράσινες” αγορές

5 MIN READ

Black Friday | Γιατί οι καταναλωτές στρέφονται στις “πράσινες” αγορές

Black Friday | Γιατί οι καταναλωτές στρέφονται στις “πράσινες” αγορές

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και είμαστε μία ανάσα πριν την αλλαγή του χρόνου. Τώρα ξεκινάει και η περίοδος των αγορών των δώρων που θέλουμε να δώσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όμως, οι ανατιμήσεις των προϊόντων και ο πληθωρισμός έχουν αλλάξει τον τρόπο που ψωνίζουμε. Αυτή η αλλαγή θα ισχύσει και στις αγορές για την Black Friday και την Cyber Monday;

Οι εταιρείες ερευνών προσπαθούν πυρετωδώς να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα κάνοντας προβλέψεις για το πώς θα δραστηριοποιηθούν οι καταναλωτές φέτος. Σκοπός τους είναι να διαμορφωθεί μία πρώιμη εικόνα για το εμπόριο και να βοηθηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, retailers και marketers. Έτσι, τα ευρήματα των ερευνών τριών μεγάλων εταιρειών, Adobe, Signifyed και Shopify, είναι εντυπωσιακά, καθώς αφενώς οι προβλέψεις που κάνουν είναι θετικές για τις επιχειρήσεις, αφετέρου φέρνουν στο προσκήνιο απρόσμενους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αγορές φέτος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία έκθεση του Οκτωβρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο στις Η.Π.Α. από την Adobe Analytics, οι καταναλωτές θα ξοδέψουν 209,7 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 2,5% σε ετήσια βάση από τα 204,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν στο διαδίκτυο το 2021. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι καταναλωτές θα καταβάλουν 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση προϊόντων κατά τη διάρκεια της Cyber ​​Monday, που μεταφράζεται σε μια σταθερή άνοδο 5,1% από έτος σε έτος. Οι ψηφιακές πωλήσεις της Black Friday, από την άλλη πλευρά, θα αυξηθούν κατά 1% στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, η έκθεση σημειώνει ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να ξοδέψουν 103,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικές αγορές κατά τη διάρκεια της ευρύτερης εορταστικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης: ThredUp | περισσότεροι καταναλωτές σκοπεύουν να αγοράσουν second hand Χριστουγεννιάτικα δώρα

Αντίστοιχη έκθεση της εταιρείας Signifyed που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα προβλέπει ότι οι πωλήσεις στις Η.Π.Α. την περίοδο του Cyber ​​Week θα αυξηθούν κατά περίπου 5% σε σύγκριση με το 2021. Όμως, ο όγκος των προϊόντων θα μειωθεί κατά 13%, υποδεικνύοντας ότι οι αγοραστές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για λιγότερα προϊόντα. Οι φετινές πωλήσεις θα αποτελέσουν το 19% των συνολικών πωλήσεων των εορτών του 2022, από 21% που ήταν πέρυσι. Στην έκθεση επισημάνθηκε κυρίως ότι οι πωλήσεις με χρήση εκπτωτικών κωδικών αυξήθηκαν κατά 23% τον Σεπτέμβριο και 43% τον Οκτώβριο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η διεθνής έρευνα του Shopify σε περισσότερους από 24.000 καταναλωτές και πάνω από 9.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπίστωσε ότι το 57% των αγοραστών θα ξοδέψει το ίδιο ποσό ή περισσότερο κατά τη διάρκεια της φετινής Black Friday και Cyber ​​Monday. Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα του Shopify υποδεικνύουν ότι τα τρία τέταρτα των brands και των εμπόρων λιανικής θα προσφέρουν φέτος καλύτερες προσφορές κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber ​​Monday σε σχέση με ό,τι έπρατταν τα τελευταία χρόνια.

Όλες οι μελέτες όμως δίνουν έμφαση σε τρεις παράγοντες που είναι καθοριστικοί για την τελική αγορά των προϊόντων από τους καταναλωτές. Τα δύο πρώτα που επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά είναι η τιμή και η ποιότητα. Φυσικά αυτό είναι αναμενόμενο. Οι ανατιμήσεις των προϊόντων, η ενεργειακή κρίση και τα υπολείμματα της πανδημίας έχουν αλλάξει τον κόσμο. Οι καταναλωτές πλέον κυνηγούν τις καλύτερες τιμές. Ωστόσο, καθώς οι τιμές πολλών προϊόντων δεν παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους, δείχνουν μια σαφή προτίμηση στο πιο ακριβό προϊόν, που είναι καλύτερο ποιοτικά και θα διαρκέσει περισσότερο. Μάλιστα η έκθεση του Shopify ήταν εκείνη που υπογράμμισε ότι το 76% των αγοραστών παγκοσμίως αναζητούν εν γένει ποιοτικά προϊόντα που διαρκούν.

Το εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι ένα μέρος των καταναλωτών δέχονται να βάλει σε δεύτερη μοίρα την τιμή ενός προϊόντος για ακόμα έναν λόγο: τη βιωσιμότητα. Εξάλλου, οι καταναλωτές είναι αισθητά πιο ευαισθητοποιημένοι και ανήσυχοι στις μέρες μας για θέματα βιωσιμότητας και είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του πλανήτη. Αυτή η τάση είναι λογικό να μεταφραστεί σε όλες τις εποχές και τις περιστάσεις και να επηρεάσει ολόκληρες σεζόν, ακόμα και εκπτωτικές περιόδους, αλλάζοντάς τες κατά πολύ.

Διαβάστε επίσης: Η 25χρονη χριστουγεννιάτικη ιστορία των Starbucks

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Shopify, το 40% των αγοραστών είναι θετικό στο να πληρώσει παραπάνω για “πράσινα” προϊόντα φέτος. Μάλιστα, το 41% θέλει να επιλέξει brands που ακολουθούν πρακτικές βιωσιμότητας, όπως μειωμένη παραγωγή άνθρακα σε όλα τα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επιπλέον, σχεδόν τα δύο τρίτα των αγοραστών (63%) θα σύστηναν ένα προϊόν σε φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους εάν πιστεύουν ότι είναι φιλικό προς τον πλανήτη. Το ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων τόνισε ότι ερευνά περισσότερο για να βρει brands που εκπληρώνουν τα κριτήρια που θέτει για την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας προτεραιότητα σε προϊόντα με φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες και αγοράζοντας αγαθά από τοπικές επιχειρήσεις για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή, τα brands προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα και τις εορταστικές εκπτώσεις των Black Friday και Cyber Monday. Έτσι, έχουν επιστρατεύσει όλα τους τα μέσα σε στρατηγικές marketing για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ερευνητές προτείνουν στους retailers να πωλούν τα προϊόντα τους οπουδήποτε περνούν το χρόνο τους οι πελάτες τους, σε φυσικά καταστήματα, σε ηλεκτρονικά καταστήματα και φυσικά σε εφαρμογές. Ειδικότερα, υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας κοινοτήτων, μέσω των οποίων θα έχουν μια άμεση σχέση με τους πελάτες τους και θα εξασφαλίσουν την αφοσίωσή τους, καθώς οι καταναλωτές δεν υπολογίζουν τόσο τις τιμές όταν αγαπούν και εμπιστεύονται τις μάρκες. Εάν οι προβλέψεις των ερευνητών επιβεβαιωθούν, θα φανεί η καθοριστική στροφή των καταναλωτών προς την βιωσιμότητα. Έτσι, καθώς αλλάζει η ζήτηση, θα αλλάξει και η προσφορά.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.