18 Νοέ 2024
READING

Πώς ένα ρολόι Rolex φέρνει επανάσταση στο diving

4 MIN READ

Πώς ένα ρολόι Rolex φέρνει επανάσταση στο diving

Πώς ένα ρολόι Rolex φέρνει επανάσταση στο diving

Η σχέση της Rolex με την εξερεύνηση του βυθού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όταν ο Don Walsh και ο Jacques Piccard κατέβασαν το βαθυσκάφος Trieste στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και αυτό το έπραξαν έχοντας ένα πολύ ιδιαίτερο ρολόι Rolex προσαρτημένο στο εξωτερικό του υποβρυχίου τους.

To 2012, η Rolex έσπασε και πάλι το ρεκόρ μαζί με τον σκηνοθέτη James Cameron, καθώς διέθεσε ένα πειραματικό Deepsea Challenge που τον συνόδευσε στην ιστορική κατάβασή του στα 10.908 μέτρα. Και αυτό που παρέμενε μέχρι τώρα ως πρωτότυπο, γίνεται πραγματικότητα, καθώς η Rolex παρουσιάζει σήμερα το Oyster Perpetual Deepsea Challenge 126067, ένα ρολόι με αντοχή στο νερό στα 11.000 μέτρα και το πρώτο μοντέλο της μάρκας που είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από τιτάνιο.

Διαβάστε ακόμα: Η Rolex ανεβάζει τις τιμές της και όλοι αναρωτιούνται γιατί

Η ελβετική ωρολογοποιία περιγράφει το Deepsea Challenge ως “ένα ρολόι που αψηφά τα όρια”. Αυτό σημαίνει τα όρια του βάθους και της ατμοσφαιρικής πίεσης εκτός από τα όρια της μηχανικής, αφού το Deepsea Challenge έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να λειτουργεί σε βάθος έως 11.000 μέτρα -σχεδόν 7 μίλια- κάτω από το νερό.

Η Rolex διαθέτει ήδη ένα ρολόι που έχει βαθμολογηθεί στα 3.900 μέτρα (το Deepsea Sea-Dweller), το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ανθρώπινης επιβίωσης -η βαθύτερη εξόρμηση σε ωκεανό για έναν δύτη κορεσμού, το 1988, κατέληξε στα 534 μέτρα. Ποια, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι η λογική για τον σχεδόν τριπλασιασμό μιας δυνατότητας που μπορούμε να βιώσουμε μόνο στη θεωρία, καθιστώντας απαραίτητο ένα ρολόι τόσο μεγάλο ώστε να ξεπερνάει ένα άλλο όριο – αυτό της φορητότητας; Η απάντηση που θα μπορούσε λογικά να δώσει η Rolex είναι: επειδή μπορεί.

Το Deepsea Challenge 126067 είναι το πρώτο ρολόι της Rolex που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από τιτάνιο – με εξαίρεση κάποια προηγούμενα πρωτότυπα. Η θήκη είναι κατασκευασμένη από βουρτσισμένο τιτάνιο RLX, μια εσωτερική ονομασία για το τιτάνιο βαθμού 5. Ως εκ τούτου, και παρά τη διάμετρο των 50 χιλιοστών και το ύψος των 23 χιλιοστών, το ρολόι είναι 30% ελαφρύτερο από το πρωτότυπο του 2012 του James Cameron.

Σε σύγκριση με το πειραματικό μοντέλο, έγιναν πολλαπλές αναβαθμίσεις για να γίνει το ρολόι πιο βιώσιμο. Αλλά με βάση τα παραδοσιακά πρότυπα της ωρολογοποιίας, το ρολόι είναι τεράστιο. Βέβαια αν προσθέσουμε στην εξίσωση την αντοχή του στο νερό στα 11.000 μέτρα, γίνεται πολύ πιο εντυπωσιακό.

Για να επιτύχει τέτοια αντοχή στην πίεση, η Rolex έπρεπε να καινοτομήσει όσον αφορά την κατασκευή της θήκης. Όπως και το πειραματικό μοντέλο, το νέο Deepsea Challenge διαθέτει το σύστημα Ringlock, μια πατενταρισμένη αρχιτεκτονική θήκης που επιτρέπει στο ρολόι να αντέχει σε ακραίες πιέσεις- τη βαλβίδα διαφυγής ηλίου, η οποία επιτρέπει τη διαφυγή του πλεονάζοντος αερίου από το ρολόι κατά τη φάση αποσυμπίεσης ενός δύτη, την κορώνα Triplock, με τρεις σφραγισμένες ζώνες, και ένα βιδωτό, εξαιρετικά παχύ πίσω μέρος θήκης.

Η δοκιμή της ανθεκτικότητας του ρολογιού στο νερό είναι μια ακόμη πρόκληση -το κλασικό υλικό δοκιμής δεν προορίζεται για κάτι τέτοιο. Έτσι, η Rolex ανέπτυξε ειδικά, σε συνεργασία με την Comex (Compagnie Maritime d’Expertises), μια δεξαμενή υπερυψηλής πίεσης ικανή να αναπαράγει μια πίεση δοκιμής ισοδύναμη με εκείνη που ασκεί το νερό σε βάθος 13.750 μέτρων.

Κατά τα άλλα, το Rolex Deepsea Challenge 126067 μοιάζει άμεσα εναρμονισμένο με την υπόλοιπη επαγγελματική συλλογή της εταιρείας. Ο σχεδιασμός είναι κλασικός, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα αξιοσημείωτα στοιχεία, όπως οι βουρτσισμένες πλευρές με γυαλισμένη λοξότμηση – ένας κόμβος στα vintage ρολόγια. Το ρολόι είναι, φυσικά, εξοπλισμένο με μονόδρομη στεφάνη. Η κλίμακα των 60 λεπτών της είναι χαραγμένη σε μαύρο ένθετο Cerachrom και στη συνέχεια γεμίζει με πλατίνα.

Το Deepsea Challenge φοριέται σε ένα μπρασελέ Oyster 3 κρίκων από τιτάνιο RLX, με πλήρως βουρτσισμένες επιφάνειες, ακόμη και στις πλευρές των κρίκων. Κλείνει με κούμπωμα ασφαλείας Oysterlock με σύστημα επέκτασης Rolex Glidelock και σύνδεσμο επέκτασης Fliplock.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα ρολόγια Rolex είναι τόσο δυσεύρετα και ακριβά

Οι τιμές των ρολογιών του brand είναι υψηλές και έχουν αυξηθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η Rolex παραμένει δημοφιλής, παρόλο που ως brand δεν είναι το πιο ιστορικό. Ίσως η δημοφιλία της Rolex τα τελευταία χρόνια να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι, συγκριτικά με άλλα brands, τα ρολόγια της θεωρούνται πιο προσιτά και αποτελούν μια καλή αρχή για κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο των συλλεκτών ρολογιών πολυτελείας. Σύμφωνα μάλιστα με τον γνωστό ιστότοπο Chrono 24, τα μοντέλα Submariner, Daytona και Datejust βρίσκονται ανάμεσα στα πέντε πιο δημοφιλή του για το περασμένο έτος.

Ο νέος βασιλιάς των μηχανικών ρολογιών κατάδυσης κυκλοφορεί ως μέρος της μόνιμης συλλογής και θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του Νοεμβρίου. Η τιμή του είναι 25.750 ευρώ. Σίγουρα είναι πανάκριβο, αλλά πρόκειται για ένα από τα πιο “τρελά” επαγγελματικά ρολόγια που έχουν κατασκευαστεί πότε.

Με πληροφορίες από Wired

Photos: Rolex

Video: Youtube

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.