26 Απρ 2024
READING

Τάση | Τα mall εξελίσσονται σε lifestyle centres

4 MIN READ

Τάση | Τα mall εξελίσσονται σε lifestyle centres

Τάση | Τα mall εξελίσσονται σε lifestyle centres

Η πανδημία τελικά δεν σκότωσε τα εμπορικά κέντρα, αλλά τα οδήγησε στον επαναπροσδιορισμό της φύσης τους. Η προστιθέμενη αξία των σύγχρονων mall πρέπει να είναι βιωματική και να ανταποκρίνεται πλέον στην ανάγκη των καταναλωτών να συνδυάζουν πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα, σε ένα μέρος.

Το σύγχρονο εμπορικό κέντρο γίνεται “αντι-εμπορικό”, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό. Γιατί επενδύει πολλά σε μια πλούσια ποικιλία από ξεχωριστές προσφορές: γαστρονομία, διασκέδαση, τέχνη, αναψυχή, και φυσικά, αγορές. Το θέμα πλέον δεν είναι οι καταναλωτές μόνο να αγοράσουν, γιατί αυτό μπορούν να το κάνουν από τον καναπέ του σπιτιού τους. Η πρόκληση είναι να επισκεφθούν έναν εμπορικό προορισμό ο οποίος είναι ελκυστικός και όπου θα βιώσουν μια εμπειρία την οποία δεν μπορούν να έχουν στην πολυθρόνα τους.

Η πρόσφατη τάση θέλει τα mall να μετατρέπονται σε lifestyle centres, δηλαδή σε κέντρα μικτής χρήσης, που συνδυάζουν τις παραδοσιακές λειτουργίες λιανικής ενός mall, με ανέσεις αναψυχής προσανατολισμένες στην πολυτέλεια. Η τάση των εμπορικών σημάτων που συρρέουν σε αυτούς τους προορισμούς ενισχύθηκε από τις συνήθειες της πανδημικής διετίας, όπως το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Αυτά τα κέντρα είναι επίσης συχνά σε κοντινή απόσταση από τον αστικό ιστό, καθιστώντας τα ιδανικά για μία βόλτα που μοιάζει σαν να πηγαίνουμε στο κέντρο της πόλης.

Διαβάστε ακόμα: Τρίτος χώρος: το μέλλον του retail είναι τοπικό και κοινωνικό

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα, προσφέρουν ένα μείγμα αγορών και καθημερινών δραστηριοτήτων αναψυχής, όπως καφέ, θέατρα, εστιατόρια, spa και ακόμη και χώρους συνεργασίας. Οι μάρκες που μπορούν να “χωρέσουν” σε διαφορετικές μορφές καταστημάτων, αυξάνοντας την ελκυστικότητα και δημιουργώντας ένα concept που θα παρέχει μια εμπειρία, θα δελεάσουν τους επισκέπτες και θα προσθέσουν αξία στα εμπορικά κέντρα που φιλοξενούνται.

Οι καταναλωτές πλέον ενδιαφέρονται για βιωματικές αγοραστικές εμπειρίες και το εμπορικό κέντρο στην παραδοσιακή μορφή του μεγάλου “κουτιού” με τα πολλά καταστήματα δεν είναι -ή δεν θα είναι σύντομα- ελκυστικό μοντέλο.Τα καταστήματα που έχουν μόνο λειτουργίες παραδοσιακού καταστήματος δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στο μέλλον αφού το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μεγάλη ανάπτυξη και οι αγοραστές απαιτούν μια ολιστική αγοραστική εμπειρία. Η υιοθέτηση τεχνολογίας στα φυσικά καταστήματα που επιτρέπει την σύνδεση με το ψηφιακό σύμπαν της μάρκας είναι κρίσιμη για την επιβίωση τους αφού οι αγοραστές θέλουν να πλοηγούνται από τον φυσικό στο ψηφιακό κόσμο χωρίς εμπόδια και δυσκολίες.

Ένα lifestyle centre βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ προορισμών αναψυχής και καταστημάτων λιανικής πώλησης. Γι’ αυτό μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί. Ο σχεδιασμός του επιδιώκει να κάνει τους καταναλωτές να περνούν από τις boutiques και τα καταστήματα λιανικής πώλησης ενώ πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, οδεύουν προς το γυμναστήριόο τους ή πηγαίνουν για manicure. Αυτές οι περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας, σύμφωνα με τις νέες μάρκες που μπαίνουν στο retail, καθιστούν τα lifestyle centres πιο ελκυστικά από τα κλασικά εμπορικά κέντρα.

Αυτό που τα κάνει ακόμη πιο ξεχωριστά, είναι ότι δίνουν έμφαση σε εγκαταστάσεις σε εξωτερικό χώρο που πλημμυρίζουν από τον ήλιο και τον καθαρό αέρα. Επιπλέον, αυτά τα κέντρα έχουν συχνά ως επίκεντρο δημοφιλή fast-casual εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας, σε σχέση με τα παραδοσιακά megaplex και τα φτηνά fast food courts του παρελθόντος.

Διαβάστε ακόμα: To μέλλον των Shopping Mall δεν είναι μόνο το shopping

Σε έναν χώρο με μοντέρνο σχεδιασμό, εξασφαλίζοντας διαθέσιμους χώρους για να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις -από συναυλίες μέχρι επιδείξεις μόδας, ή ακόμα και τοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες- οι πελάτες θα εκλάβουν αυτό που κάποτε ήταν ένας απλός χώρος με μαγαζιά για αγορές, ως ένα νέο σημείο κοινωνικών εκδηλώσεων.Το στοιχείο της “κοινότητας”, του δημόσιου χώρου συνάντησης και των δράσεων που μπορούν να φιλοξενούνται εκεί είναι μέρος του εμπορικού κέντρου του μέλλοντος.

Πολλά εμπορικά κέντρα σε όλο τον κόσμο επενδύουν ήδη σε γήπεδα ποδοσφαίρου, πάρκα με τραμπολίνο, αίθουσες αναρρίχησης και υπερσύγχρονα γυμναστήρια, τα οποία μπορούν να επισκεφτούν ετερόκλητα κοινά, παρέες και οικογένειες.Η αλλαγή του τρόπου ζωής με την ευεξία και την υγεία πολύ υψηλά στις προτεραιότητες των ανθρώπων θα οδηγήσει τα εμπορικά κέντρα να προσθέσουν μονάδες-χώρους-δραστηριότητες σχετικά με την ευεξία και την υγεία. Στο μέλλον θα δούμε εμπορικά κέντρα να έχουν ως κεντρική στρατηγική για την προσέλκυση επισκεπτών την παροχή εμπειριών γύρω από τον αθλητισμό, τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, concepts σχετικά με την ευεξία και άλλες αντίστοιχες δράσεις.

Τα digitally-native brands είναι συνήθως πιο ευέλικτα ως προς την τοποθεσία, αλλά θέλουν να βρίσκονται εκεί όπου οι πελάτες τρώνε, πίνουν και κοινωνικοποιούνται. Γι’ αυτό μπαίνουμε σαφώς σε μια νέα φάση για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τα εμπορικά κέντρα. Βασιζόμενοι στη δημιουργικότητα και την προθυμία υλοποίησης νέων concepts, αναμένουμε τη μετάβαση στο lifestyle centre του μέλλοντος. 

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.