19 Απρ 2024
READING

Γιατί η Toyota επανέκδοσε το υβριδικό Prius

4 MIN READ

Γιατί η Toyota επανέκδοσε το υβριδικό Prius

Γιατί η Toyota επανέκδοσε το υβριδικό Prius

Η Toyota αποφάσισε να μην εγκαταλείψει τη ναυαρχίδα της, το υβριδικό Prius, για να στραφεί σε εξολοκλήρου ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η πέμπτη γενιά του εμβληματικού μοντέλου δείχνει στην πράξη τη φιλοσοφία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας για ένα μέλλον όπου δεν χρειάζεται να υπάρχουν μόνο EVs.

“Το να προχωρήσουμε στην παραγωγή μιας νέας έκδοσης του Prius καθώς άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες υπόσχονται να γίνουν πλήρως ηλεκτρικές τα επόμενα χρόνια, είναι μέρος της στρατηγικής ηλεκτροκίνησής μας”, επισήμανε ο CEO της Toyota, Akio Toyoda, κατά την αποκάλυψη του μοντέλου. Η Toyota πιστεύει ότι τα EVs δεν είναι η μόνη λύση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που θα τις οδηγήσουν να επιτύχουν την πολυπόθητη ουδετερότητα του διοξειδίου άνθρακα. Μπορεί να φτάσει εκεί μέχρι το 2050 με το δικό της τρόπο.

Ωστόσο προς το τέλος του 2021 η η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του πρώτου της ηλεκτρικού αυτοκινήτου, του bZ4X. Έχοντας φουτουριστική σχεδίαση στο εξωτερικό, μίνιμαλ αισθητική στην καμπίνα και πλήθος τεχνολογιών, το bZ4X εισήγαγε την ιαπωνική μάρκα στo θαυμαστό σύμπαν των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των πωλήσεών EV της στις αγορές της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα: Ποιά είναι η πραγματική εικόνα για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης;

Πράγματι εδώ και χρόνια όμως, η Toyota είχε μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό στην πολυπόθητη μετάβαση σε ηλεκτροκίνητα οχήματα. Αντ’ αυτών η αυτοκινητοβιομηχανία επένδυε σε κυψέλες καύσιμου υδρογόνου και σε υβριδικά οχήματα. Μάλιστα, μετά το σκάνδαλο με τη Volkswagen το 2015 -η οποία παραδέχτηκε ότι είχε εγκαταστήσει σε αυτοκίνητά της ειδικό λογισμικό που “έκλεβε” στις δοκιμές για τις μετρήσεις των ρύπων της- στον κατάλογο των κατασκευαστών που παρατυπούσαν προστέθηκε η θυγατρική της Toyota, Hino. Η Hino Motors, το 50,1% της οποίας ανήκει στην Toyota, κατασκευάζει λεωφορεία και φορτηγά και παραδέχτηκε ότι παραποιούσε στοιχεία που αφορούσαν τις εκπομπές των οχημάτων της, τουλάχιστον από το 2003.

Εν μέσω αυτή της κριτικής ότι δεν έχει προχωρήσει αρκετά γρήγορα στην αναδυόμενη κατηγορία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η Toyota επανέφερε στους δρόμους τις νέες εκδόσεις του υβριδικού Prius και του Prius Prime, ενός plug-in υβριδικού ηλεκτρικού οχήματος. Και τα δύο θεωρούνται όχι αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα, αφού συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κινητήρες που κινούνται με φυσικό αέριο μαζί με ηλεκτρικά εξαρτήματα που κάνουν τα οχήματα πιο αποδοτικά στην κατανάλωση καυσίμου. Τα οχήματα είναι αισθητά διαφορετικά στο στυλ στις τρέχουσες εκδόσεις. Το εξωτερικό είναι πιο σπορ, λιγότερο ιδιόρρυθμο και φαίνεται να είναι πιο αεροδυναμικό. Αλλά η συνολική σιλουέτα εξακολουθεί να είναι αναγνωρίσιμη ως Prius.

Από τότε που κυκλοφόρησε το Prius το 1997, η Toyota ισχυρίζεται ότι έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα παγκοσμίως. Η εταιρεία επισημαίνει ότι αυτές οι πωλήσεις έχουν συμβάλει στην μείωση κατά 160 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2, κάτι που ισοδυναμεί με τον αντίκτυπο 5,5 εκατομμυρίων οχημάτων πλήρως ηλεκτρικών.

Διαβάστε ακόμα: Η Toyota συνεργάζεται με Suzuki και Daihatsu για οικονομικά ηλεκτροκίνητα vans

Παρόλα αυτά εξετάζει μια σειρά από προτάσεις που, αν υιοθετηθούν, θα οδηγήσουν την Toyota σε μία εντυπωσιακή αλλαγή και θα ξαναγράψουν το σχέδιο ανάπτυξης EV αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοίνωσε πέρυσι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία για να ανταγωνιστεί καλύτερα τις ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως η Tesla. Μια ομάδα εργασίας εντός της Toyota έχει αναλάβει να παρουσιάσει σχέδια μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, για βελτιώσεις στην υπάρχουσα γραμμή παραγωγής EV ή για μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική.

Την ίδια στιγμή, έχει αναστείλει τις εργασίες σε ορισμένα από τα 30 σχέδια EV που ανακοινώθηκαν τον περσινό Δεκέμβριο. Η υπό εξέταση ανανέωση θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των EVs που βρίσκονται ήδη στο σχεδιαστήριο. Αλλά θα έδινε επίσης στην Toyota την ευκαιρία να ανταγωνιστεί με μια πιο αποτελεσματική διαδικασία κατασκευής, καθώς οι πωλήσεις EV σε ολόκληρη τη βιομηχανία ξεπερνούν τις προηγούμενες προβλέψεις της εταιρείας.

Η εταιρεία θεωρεί ότι τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι βιώσιμα για πολλούς οδηγούς –ειδικά στο άμεσο μέλλον– καθώς δεν μπορού να υιοθετήσουν όλες οι περιοχές του κόσμου ηλεκτρικά οχήματα με τον ίδιο ρυθμό λόγω του υψηλού κόστους των οχημάτων καθώς και λόγω έλλειψης των απαραίτητων υποδομών. Το Prius είναι ένα οικολογικό αυτοκίνητο που παρέχει πρόσβαση σε όλους. Προκειμένου να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα, όλοι στον κόσμο πρέπει να συμμετέχουν. Για το λόγο αυτό η Toyota το έχει σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ένα αυτοκίνητο που πρέπει να το οδηγούν όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο οι λίγοι.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Toyota

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.