Φύσηξε αέρας πολυτέλειας στο eBay

Για τον εορτασμό της Εβδομάδας Κοσμήματος της Νέας Υόρκης, το eBay άνοιξε τις πόρτες στην πολυτέλεια μέσα από το eBay Luxury Exchange, ένα αναδυόμενο κατάστημα στη δημοφιλή πλατφόρμα. Την ώρα που οι τιμές των επώνυμων προϊόντων αυξάνονται, το eBay προσφέρει στους λάτρεις της πολυτέλειας μια ευκαιρία να ανταλλάξουν τα  επώνυμα κομμάτια που δεν θέλουν με άλλα αντικείμενα που ίσως ταιριάζουν καλύτερα στη συλλογή τους.

Το προσωρινό κατάστημα παρέμεινε ανοιχτό μόνο για δύο ημέρες και οι αγοραστές είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα πολυτελή τους αντικείμενα από την ομάδα “Authenticity Guarantee”, δηλαδή “Εγγύησης Αυθεντικότητας”, λαμβάνοντας μια κατά προσέγγιση αξία του αντικειμένου τους. Μόλις οι αγοραστές βρουν ένα προϊόν εντός της εκτιμώμενης αξίας, μπορούν να κάνουν την ανταλλαγή και να φύγουν από το κατάστημα με τα νέα πολυτελή προϊόντα τους. Οι πελάτες μπορούν επίσης να επισκεφτούν το στούντιο φωτογραφίας του καταστήματος και να επιλέξουν να καταχωρήσουν οι ίδιοι το προϊόν τους στο eBay αντί να κάνουν ανταλλαγή.

Διαβάστε επίσης: Tι περιμένουμε από τα Amazon, eBay και άλλα μεγάλα online marketplaces το 2022

Το limited edition λανσάρισμα της ιδέας αυτής προέκυψε από μια πρόσφατη έρευνα του BoF Insights και του eBaypartnered που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση της μόδας. Με βάση αυτή την έρευνα, το 30% των αγοραστών πολυτελείας θεωρούν high-end τσάντες, ρολόγια και κοσμήματα λιγότερο ασταθή από άλλα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία.

Εξάλλου το eBay προσελκύει ένα αυξανόμενο πελατολόγιο πολυτελείας. Καθόλη τη διάρκεια του 2022, brands όπως Chanel, Gucci, Louis Vuitton και Prada αποδείχτηκαν οι κορυφαίες σε πωλήσεις επώνυμων τσαντών στην πλατφόρμα στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, με ανάλογη να είναι η εικόνα πωλήσεων συγκεκριμένων μοντέλων, όπως η εμβληματική Balenciaga Le Cagole και η θρυλική Chanel 22. Όσον αφορά τα κοσμήματα, οι Cartier, David Yurman, Gucci, Swarovski και Tiffany & Co αποτελούν τις ευπώλητες μάρκες του 2022 στη Βόρεια Αμερική, ενώ αυξανόμενες βαίνουν και οι πωλήσεις των Chanel Coco Crush Ring, David Yurman Cable Spira Bracelet, Gucci Interlocking G Bracelet και Mikimoto Cultured Το Pearl Bracelet.

Δεδομένου λοιπόν ότι το eBay προσελκύει καταναλωτές της luxury αγοράς, έχει εστιάσει στο να καταφέρει να αναπτύξει και να εξελίξει ακόμη περισσότερο την διαδικασία γνησιότητας και αυθεντικότητας των προϊόντων. Μέσω της παραπάνω διαδικασίας οι third-party πωλητές στέλνουν τα προϊόντα σε κάποιον μεσάζοντα που ασχολείται με τον έλεγχο γνησιότητας προτού φτάσει στα χέρια του καταναλωτή. Σε περίπτωση που κάποιο προϊόν δεν πληροί τα κριτήρια γνησιότητας, τότε ο συγκεκριμένος αγοραστής λαμβάνει τα χρήματά του πίσω.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμισι έτους, το eBay επέκτεινε την παραπάνω υπηρεσία σε νέες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία και ειδικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων όπως είναι οι luxury τσάντες. Πρώτη φορά που το δημοφιλές online marketplace  λάνσαρε την λεγόμενη υπηρεσία «Authentication Guarantee», ήταν το 2020 και ειδικότερα για τα ρολόγια αξίας 2.000$ και πάνω αλλά και για συλλεκτικά sneakers.

Επιπλέον, σε μια παρουσίαση στις αρχές Μαρτίου, το eBay ανακοίνωσε την προσθήκη του eBay Vault, του πρώτου ψηφιακού πορτοφολιού, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν πλέον είτε να πουλήσουν είτε να αγοράσουν κάποιο αυθεντικό προϊόν. Τα αντικείμενα που αγοράζονται και αργότερα μεταπωλούνται, διατηρούνται στην πλατφόρμα και πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τις πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων είτε για να πραγματοποιήσουν αγορές είτε για να πληρώσουν τις προμήθειες πώλησής τους.

Διαβάστε επίσης: Οι καταναλωτές στράφηκαν στην μεταπώληση των αγαθών τους στο eBay για να κερδίσουν επιπλέον χρήματα

Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι παρόμοια με το νέο πρόγραμμα «Vault NFT» της StockX. Η ψηφιοποίηση των αγαθών απογειώνεται, όπως συμβαίνει και με την αγορά των NFTs, καθώς οι καταναλωτές εκφράζουν ανοιχτά την επιθυμία τους να επενδύσουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Μάλιστα το eBay ανακοίνωσε τις προθέσεις του να επεκτείνει την υπηρεσία και στην αγορά των ειδών πολυτελείας. Το eBay Vault πρόκειται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο τρίμηνο, εστιάζοντας κατά βάση στην αγορά καρτών συναλλαγής, συλλεκτικών ειδών καθώς και ειδών πολυτελείας.

Το δημοφιλές online marketplace έχει εστιάσει στην αγορά μεταπώλησης πολυτελών ειδών, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία έχει απογειωθεί. Αν αναλογιστούμε ότι το ένα τρίτο της luxury αγοράς μέχρι το 2025 θα αποτελείται από μεταχειρισμένα είδη, είναι απολύτως λογικό και το eBay να ακολουθεί την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η σπανιότητα των συγκεκριμένων αντικειμένων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς πλέον όταν οι καταναλωτές δεν βρίσκουν διαθέσιμο το προϊόν που θέλουν σε κάποιο κατάστημα λιανικής, το αναζητούν στην αγορά του eBay.

Η αγορά του eBay διαθέτει εκατομμύρια προϊόντα, κάτι που οι καταναλωτές πιθανότατα να μην έχουν αντιληφθεί. Ως επί το πλείστον το απόθεμα της συγκεκριμένης αγοράς είναι αυτό που διαφοροποιεί το eBay. Κάθε λεπτό πωλούνται οκτώ ρολόγια Rolex και από τέσσερις έως πέντε τσάντες πολυτελείας. Όλα αυτά έχουν συμβάλει στο να οικοδομήσουν έναν καταναλωτικό προορισμό για όλους, τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές της πλατφόρμας.

Με πληροφορίες από CSA | BoF |eBay

Photo: eBay