26 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι χρήστες του Twitter μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι ψηφιακοί πελάτες

4 MIN READ

Έρευνα | Οι χρήστες του Twitter μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι ψηφιακοί πελάτες

Έρευνα | Οι χρήστες του Twitter μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι ψηφιακοί πελάτες

Καθώς τα social media γίνονται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας κυρίως των νεότερων καταναλωτών, το κοινωνικό εμπόριο βρίσκεται σε μια αντίστοιχη φάση ανόδου. Και αποτελεί το ιδανικό πεδίο για τους e-retailers να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε μια μεγάλη δεξαμενή δισεκατομμυρίων καταναλωτών που βρίσκονται καθημερινά online. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός αναδυόμενου κοινού, πλήρως συνειδητοποιημένου για την αξία της χρήσης των social media και των αγορών μέσα από αυτά. Τους χρήστες του πολύπαθου Twitter.

Έκθεση της Accenture έδειξε πρόσφατα ότι η παγκόσμια αγορά social commerce θα μπορούσε να φτάσει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Εξάλλου οι πωλήσεις του κοινωνικού εμπορίου στις Η.Π.Α. θα υπερδιπλασιαστούν από 36,6 δισ. δολάρια πέρυσι σε 79,6 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με εκτίμηση της Insider Intelligence. Ακόμα, το 44% των Αμερικανών χρηστών social media έχει πραγματοποιήσει κάποια αγορά μέσω ενός κοινωνικού καναλιού, ενώ τα ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των καταναλωτών της γενιάς Z και των Μillennials.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι εταιρείες, και ειδικά αυτές πίσω από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έχουν στραφεί στην αξιοποίηση αυτής της τάσης. Έτσι, όλο και περισσότερες επενδύουν με κάποιο τρόπο σε αγορές κοινωνικού εμπορίου που παραδοσιακά πλέον προσανατολίζονταν στου Gen Z-ers και τη διαμόρφωση της καταναλωτικής συνείδησης της επόμενης γενιάς Alpha. Μια πρόσφατη έρευνα της Numerator ωστόσο κατέδειξε ότι υπάρχει ακόμη ένα δυναμικό κοινό, το οποίο δεν ορίζεται από ηλικιακά όρια, αλλά από το social medium το οποίο χρησιμοποιεί και το καθορίζει.

Διαβάστε ακόμα: Το Twitter εντάσσεται στην αγορά του ecommerce και ανταγωνίζεται το TikTok και το Facebook

Περισσότεροι από ένας στους πέντε καταναλωτές στις Η.Π.Α. (22,9%) είναι χρήστης Twitter. Η χρήση του Twitter φαίνεται ότι επηρεάζει και τους νεότερους, καθώς αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει σχεδόν δύο στους πέντε νέους 18-20 ετών (38%) που χρησιμοποιούν το Twitter, καθώς και το 29% των νέων 21-24 ετών. Ωστόσο η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα είναι οι καταναλωτές ηλικίας 45-54 ετών.

Για τους e-retailers που αναζητούν πελάτες υψηλής αξίας, τα δεδομένα του Numerator δείχνουν ότι οι χρήστες του Twitter είναι πιο πιθανό από τον μέσο καταναλωτή να έχουν υψηλό εισοδηματικό υπόβαθρο, να διαθέτουν ψηφιακή κουλτούρα και να ζουν σε αστικά περιβάλλοντα.

Οι χρήστες του Twitter δείχνουν επίσης μεγαλύτερη τάση από τους μέσους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Numerator, τρεις στους 10 χρήστες Twitter τονίζουν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθούν για νέα προϊόντα και υπηρεσίες (έναντι 21% των καταναλωτών συνολικά), ενώ το 27% το χρησιμοποιεί για αποκλειστικές προσφορές (έναντι 16% συνολικά ) και το 23% χρησιμοποιεί την ίδια την πλατφόρμα για να πραγματοποιήσει αγορές (έναντι 17% συνολικά).

Διαβάστε ακόμα: Aγορές από το Twitter: Η πλατφόρμα δίνει έμφαση στο social commerce

Οι χρήστες του Twitter έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν το TikTok και το LinkedIn και είναι πάνω από 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν το Reddit και το Tumblr σε σύγκριση με τον μέσο καταναλωτή. Επτά στους 10 (71%) υποστηρίζουν ότι ελέγχουν ιστότοπους και εφαρμογές κοινωνικών μέσων πολλές φορές την ημέρα (σε σύγκριση με το 54% των καταναλωτών συνολικά). Περισσότεροι από τέσσερις στους 10 (42%) χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθουν για ειδήσεις και τρέχοντα γεγονότα (έναντι 28% των καταναλωτών συνολικά). Ενώ το 43% αναγνωρίζουν ότι είναι από τους πρώτους που πειραματίζονται και άρχισαν να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες (έναντι 31% των καταναλωτών συνολικά). Και αυτό αποδεικνύει ότι οι χρήστες του Twitter είναι συνειδητοποιήμενοι στην αξιοποίηση των κοινωνικών καναλιών όπως και στις διαδικτυακές αγορές σε αυτά. Μάλιστα σε ποσοστό 22% τις βρίσκουν πολύ πιο ευχάριστες σε σύγκριση με τον μέσο καταναλωτή.

Εξάλλου η νεοαποκτηθείσα από τον Elon Musk πλατφόρμα, είχε ανακοινώσει την είσοδό της στο social commerce στις αρχές του καλοκαιριού εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της με το Shopify. Η συμφωνία προέβλεπε την έναρξη λειτουργίας από το Twitter μιας εφαρμογής καναλιού πωλήσεων που θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους εμπόρους του Shopify στις Η.Π.Α. Τώρα, με την πλατφόρμα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση, εκατομμύρια χρήστες του θα αναζητήσουν νέους τρόπους αγορών σε άλλα μέσα ή πλατφόρμες. Και είναι η ιδανική ευκαιρία για τους e-retailers να τους περιμένουν εκεί.

Με πληροφορίες από CSA

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.