19 Απρ 2024
READING

Το Netflix κάνει την επίσημη είσοδό του στην αγορά του gaming

4 MIN READ

Το Netflix κάνει την επίσημη είσοδό του στην αγορά του gaming

Το Netflix κάνει την επίσημη είσοδό του στην αγορά του gaming

Το Netflix άλλαξε τη βιομηχανία του θεάματος για πάντα. Από τον Αύγουστο του 1994, όταν ξεκίνησε ως μια μικρή εταιρεία που παρείχε DVD-by-mail στο Los Gatos της California, μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Τον Απρίλιο του 1998 η ιστοσελίδα του Netflix βγήκε στον αέρα, φέρνοντας την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο το κοινό “καταναλώνει” το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό προϊόν. Τώρα το Netflix φαίνεται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για το μέλλον του, μπαίνοντας και επισήμως στο gaming.

Ο κορυφαίος streamer έδωσε νέο νόημα στην παγκοσμιοποίηση του θεάματος, αφού κυριολεκτικά μπήκε σε σπίτια θεατών σε όλο τον πλανήτη. Επεκτάθηκε στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου και έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στα μεγαλύτερα βραβεία του Hollywood, κερδίζοντας δύο από τα τρία κορυφαία Emmy και λαμβάνοντας 27 υποψηφιότητες για Oscar. Το Netflix μετεξελίχθηκε σε κολοσσό του θεάματος σε όλο το κόσμο, ενώ απέναντί του βρέθηκαν και άλλα μεγαθήρια του θεάματος -όπως το Hulu, το Disney+ και την HBO. Τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας εκτόξευσαν τις υπηρεσίες streaming και οδήγησαν σε “πόλεμο” μεταξύ των ανταγωνιστών. Το Netflix όμως όχι μόνο επιβίωσε, αλλά αναδείχθηκε ισχυρότερο, καθώς έφτασε στους 222 εκατομμύρια συνδρομητές ανά τον κόσμο.

Πρόσφατα αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του λανσάροντας ένα νέο πρόγραμμα διαφημίσεων και οικονομικότερα πακέτα συνδρομής με διαφημίσεις, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση της απώλειας συνδρομητών μέσω της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης στην πλατφόρμα. Και ύστερα από όλα αυτά, αποφάσισε να ανακοινώσει την επίσημη είσοδό του στον κόσμο του gaming, κατασκευάζοντας το τέταρτο στούντιο παραγωγής παιχνιδιών για κινητές συσκευές στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Διαβάστε ακόμα: To Netflix επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του

Τα νέα έρχονται μετά από μια δύσκολη χρονιά για το Netflix, το οποίο είδε τους συνδρομητές του να φυλλορροούν για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία και είδε τη μετοχή του να βυθίζεται περισσότερο από 60% το 2022, εν μέσω μιας ευρύτερης ύφεσης της αγοράς. Παρά ορισμένες πρόσφατες προσπάθειες περικοπής του κόστους, το Netflix αποδεικνύει ότι μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό παίκτη και στην αγορά των παιχνιδιών, παίζοντας επίθεση και όχι μόνο άμυνα.

Ο streamer αναγνώρισε από νωρίς ότι το gaming μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ανταγωνιστική απειλή για το ίδιο και το κοινό του, δεδομένου του πόσο χρόνο οι άνθρωποι ξοδεύουν τώρα τόσο παίζοντας όσο και στριμάροντας βιντεοπαιχνίδια. Αυτή η συνήθεια και η έγκαιρη διαπίστωσή της παρέχει πλέον έναν ακόμη τρόπο στο Netflix να κερδίσει χρήματα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του, όπως η σειρά “Stranger Things”.

Το νέο στούντιο παιχνιδιών θα διευθύνεται από τον Marko Lastikka, έναν βετεράνο από τους κολοσσούς του gaming Zynga και Electronic Arts, ενώ θα επιδοθεί στη δημιουργία παιχνιδιών χωρίς διαφημίσεις ή αγορές εντός εφαρμογής. Το Ελσίνκι επιλέχθηκε για να στεγάσει το νέο στούντιο επειδή αποτελεί την πατρίδα για μερικά από τα καλύτερα ταλέντα δημιουργίας παιχνιδιών στον κόσμο. Νωρίτερα φέτος, το Netflix απέκτησε και το στούντιο Next Games, πάλι με έδρα το Ελσίνκι.

Με την ανακοίνωσή του για την επίσημη είσοδό του στο gaming, το Netflix μετρά πλέον τέσσερα στούντιο. Εκτός από την εξαγορά της Next Games, η εταιρεία έχει αποκτήσει στο παρελθόν το Night School Studio και το Boss Fight Entertainment. Κάθε ένα διαθέτει διαφορετικά δυνατά σημεία και τομείς εστίασης, ενώ όλα μαζί θα αναπτύξουν μια ποικιλία παιχνιδιών για τους χρήστες του Netflix.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands επενδύουν στο gaming μετά τον covid

Τα πρώτα πειραματικά παιχνίδια Netflix βγήκαν live πριν από έναν περίπου χρόνο. Σήμερα πλέον διαθέτει 32 παιχνίδια που έχουν ληφθεί περίπου 30 εκατομμύρια φορές παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Apptopia. Τα παιχνίδια αυτά μπορούν να ληφθούν και να τρέξουν σε κινητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων και tablet Android, καθώς και σε iPhone, iPad και iPod Touch, αλλά δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα σε άλλες κονσόλες. Η γκάμα τους περιλαμβάνει και το ρετρό παιχνίδι περιπέτειας “Stranger Things: 1984” όπως και το “Hextech Mayhem: A League of Legends Story”.

Τον περασμένο μήνα, 1,63 εκατομμύρια άνθρωποι ασχολήθηκαν με τα παιχνίδια του Netflix σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τα δεδομένα της Apptopia. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει, όμως, μόνο ένα μικρό κλάσμα των 220 εκατομμυρίων συνδρομητών της εταιρείας. Η δημιουργία ενός παιχνιδιού μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Με την κίνησή του αυτή, ο κορυφαίος streamer επενδύει στα σταθερά θεμέλια των στούντιο του με στόχο να εξελίξει τα πιλοτικά του παιχνίδια και να δημιουργήσει πολλά νέα ακόμα.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Netflix

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.