21 Δεκ 2024
READING

Κάτι τρέχει με τις Big Tech

6 MIN READ

Κάτι τρέχει με τις Big Tech

Κάτι τρέχει με τις Big Tech

Το Amazon ετοιμάζεται να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας στα γραφεία του, η Meta απέλυσε 11.000 υπαλλήλους της – περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού της- το Google ενημέρωσε σχεδόν τους μισούς από τους πάνω από 100 εργαζόμενους της Area 120 (ένας startup incubator) ότι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες θέσεις εργασίας, ενώ η Microsoft προχώρησε σε 1.000 απολύσεις. Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Η Meta, το Google, το Amazon, η Apple και η Microsoft, οι λεγόμενες Big Five, έχουν κυριαρχήσει στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Τα στατιστικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Η Meta, η οποία κατέχει επίσης το Instagram και το WhatsApp, έχει δισεκατομμύρια χρήστες στα δίκτυά της, ενώ περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων δαπανών για διαφημίσεις στο διαδίκτυο πραγματοποιείται πλέον μέσω του Meta ή του Alphabet. Στο πλαίσιο αυτό, η Google κατέχει πάνω από 60% μερίδιο στις Η.Π.Α. και περισσότερο από 90% στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και την Ινδία. Αντίστοιχα, η Apple σημειώνει μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από ό,τι τα Starbucks, ενώ η Microsoft έχει αναδειχθεί σε έναν από τους τρεις κορυφαίους προμηθευτές για το 84% των επιχειρήσεων. Τέλος, το Amazon συγκεντρώνει περισσότερο από το 40% των αμερικανικών διαδικτυακών δαπανών, ενώ διαχειρίζεται σχεδόν το ένα τρίτο του διαδικτύου μέσω των υπηρεσιών του.

Πολλά έχουν γραφτεί για σχετικά με την κυριαρχία των Big Tech και ποιο είναι το όριο της ανάπτυξής τους. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει. Η Meta ανακοίνωσε όχι μόνο την πρώτη της πτώση πωλήσεων από την δημιουργία της, αλλά και τη μείωση του προσωπικού της. Την ίδια στιγμή, και το Amazon επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις μέσω εθελουσίας εξόδου και δυνατότητας επιλογής των εργαζομένων για την εθελοντική τους παραμονή στις θέσεις τους ή την αποδοχή επιπλέον μισθών για την απομάκρυνσή τους από την εταιρεία. Πρακτική που φαίνεται ότι ακολουθούν και οι υπόλοιπες Big Tech. Συνολικά, οι εταιρείες τεχνολογίας που εδρεύουν στις Η.Π.Α. κατήργησαν περισσότερες από 28.000 θέσεις εργασίας μέχρι στιγμής φέτος, υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με έκθεση των Challenger, Gray & Christmas.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Το sustainability ορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων

Με εξαίρεση την Apple, παρατηρείται μια δραματική μείωση των κερδών για τις Big Tech, οι οποίες έχασαν συνολικά πάνω από 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Μεταξύ της επιβράδυνσης της αύξησης των εσόδων ή της πτώσης στην περίπτωση της Meta και των προσπαθειών ελέγχου του κόστους, οι τεχνολογικοί κολοσσοί βρέθηκαν σε ένα σημείο πρωτόγνωρο μετά την αχαλίνωτη ανάπτυξή τους κατά την τελευταία δεκαετία.

Βέβαια, αυτά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου ήρθαν στο πλαίσιο της εκτίναξης του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της επικείμενης ύφεσης. Η Apple κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση, αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για έσοδα και κέρδη. Μάλιστα η μετοχή της πρόσφατα είχε την καλύτερη επίδοση της εδώ και δύο χρόνια.

Στο αντίθετο άκρο του φάσματος βρέθηκε η Meta, η οποία είδε την κατάρρευση της τιμής της μετοχής της το 2022. Η μητρική εταιρεία του Facebook δεν είχε κέρδη, κατέγραψε τα χαμηλότερα μέσα έσοδα ανά χρήστη κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ανέφερε ότι οι πωλήσεις κατά το δ’ τρίμηνο πιθανότατα θα μειωθούν για τρίτη συνεχόμενη περίοδο. Την ίδια στιγμή η Microsoft υποχώρησε 2,6% κατά την τελευταία εβδομάδα, αφού η εταιρεία έδωσε αδύναμες κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο που απομένει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μειώθηκαν κατακόρυφα οι εκτιμήσεις της για τα έσοδα των υπηρεσιών cloud.

Τα πράγματα ήταν επίσης ζοφερά στο Amazon, που σημείωσε πτώση 13%. Ενώ οι υπηρεσίες παρουσίασαν μια χαμηλή επέκταση στο 27,5% από 33% κατά την προηγούμενη περίοδο, η ομάδα cloud της ανταγωνιστικής Google, η οποία είναι σημαντικά μικρότερη, επιτάχυνε την ανάπτυξη σχεδόν στο 38% από το πρότερο 36%. Η Google σχεδιάζει να συνεχίσει τις επενδύσεις στο cloud, ακόμη και αν σκοπεύει να περιορίσει τη συνολική ανάπτυξη του προσωπικού της τα επόμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα από τη μητρική της Google, Alphabet, ήταν λιγότερο εντυπωσιακά. Η βασική διαφημιστική δραστηριότητα της εταιρείας αυξήθηκε ελαφρώς και τα έσοδα από διαφημίσεις στο YouTube μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το αντίστροφο ίσχυσε για το Amazon, που προσπαθεί να φτάσει την Google και το Facebook στην ψηφιακή διαφήμιση. Τα έσοδα του Amazon από τις διαφημίσεις αυξήθηκαν φτάνοντας στο 30% από 21% το 2021, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να απομακρύνονται από την τεχνολογία, βρίσκουν ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων σε άλλα μέρη της αγοράς που προηγουμένως υστερούσαν σε σχέση με τα μεγάλα ονόματα στην αγορά λογισμικού και υπηρεσιών διαδικτύου.

Αλλά αυτές είναι βραχυπρόθεσμες τάσεις που εξαρτώνται από τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ότι αρχίζουν να εμφανίζονται ρεαλιστικές ασάφειες στο βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της Big Tech, το οποίο εξαρτάται από την παγκοσμιοποίηση και το φαινόμενο του δικτύου για τη δημιουργία κλίμακας. Τρεις βασικές πολιτικές και ρυθμιστικές αλλαγές δοκιμάζουν την ικανότητα των πλατφορμών να “διασχίζουν” τα σύνορα και να κλειδώνουν τα μερίδιά τους. Και το κάνουν με τρόπους που θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα σκαμπανεβάσματα των τιμών των μετοχών σε μια παγκόσμια ύφεση.

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζονται παγκόσμιοι κανόνες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις

Ίσως, το πρώτο πλήγμα που δέχτηκαν οι εταιρείες αυτές ήταν η θέσπιση της νομοθεσίας περί απορρήτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανάγκασε τις μεγαλύτερες εφαρμογές επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων στον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου του iMessage της Apple, του WhatsApp και του Facebook Messenger της Meta και ενδεχομένως του Google Chat και του Microsoft Teams- να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό το είδος “διαλειτουργικότητας” θα καταστήσει δυσκολότερο για τέτοιες εταιρείες να εξασφαλίσουν μερίδιο αγοράς γρήγορα και αποτελεσματικά, προσελκύοντας χρήστες μέσω μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας, καθιστώντας δύσκολη τη μεταβίβαση των δεδομένων και των πληροφοριών τους σε ανταγωνιστές.

Στο πολιτικό μέτωπο, συμβαίνει το αντίθετο – γίνεται πιο δύσκολο για πολλές εταιρείες τεχνολογίας να ξεπεράσουν τα σύνορα. Πριν από δύο εβδομάδες, η Alibaba, ο κινεζικός κολοσσός της τεχνολογικής πλατφόρμας, υπέβαλε αίτηση για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, εν αναμονή των νέων οικονομικών κανόνων των Η.Π.Α. που απαιτούν περισσότερο έλεγχο των ευαίσθητων δεδομένων από ό,τι είναι διατεθειμένο να επιτρέψει το Πεκίνο. Περίπου 200 κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να καταλήξουν να διαγραφούν από τις Η.Π.Α. λόγω του νέο κανονιστικού πλαισίου. Αυτό υπογραμμίζει τον διπολικό ή ακόμα και τον τριπολικό κόσμο που αναπτύσσεται στην τεχνολογία, με τις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Κίνα να αποκλίνουν.

Ενώ συζητείται η άρση των δασμών από την κυβέρνηση Biden στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, η αμερικανική οικονομική και πολιτική ελίτ τρέφει ελάχιστες προσδοκίες για έναν ενιαίο και ενοποιημένο παγκόσμιο ιστό. Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων “Αντιμετώπιση της πραγματικότητας στον κυβερνοχώρο: εξωτερική πολιτική για ένα κατακερματισμένο διαδίκτυο”, η εποχή του παγκόσμιου διαδικτύου έχει τελειώσει, ενώ η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει να σταματήσει ή να αναστρέψει την τάση προς κατακερματισμό.

Όλα αυτά, με τη σειρά τους, θα άρχιζαν να υπονομεύουν την επίδραση του δικτύου που επέτρεψε στις μεγαλύτερες εταιρείες να φτάσουν σε τέτοιο μέγεθος και συγκέντρωση. Μπορεί ακόμη και να ανοίξει την πόρτα για τη διάλυση των πλατφορμών. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση κάτι δείχνει για το μέλλον όχι μόνο των Big Tech αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Με πληροφορίες από New York Times | BBC | Reuters | Axios | CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.