27 Απρ 2024
READING

Η Nike βάζει γκολ με τη νέα της διαφημιστική καμπάνια

4 MIN READ

Η Nike βάζει γκολ με τη νέα της διαφημιστική καμπάνια

Η Nike βάζει γκολ με τη νέα της διαφημιστική καμπάνια

Με το moto “Football Is Never Done”, η Nike αποκάλυψε το δικό της ποδοσφαιρικό σύμπαν. Το “Footballverse” αποτελεί το νέο διαφημιστικό σποτ της εταιρείας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, όπου σε ένα γήπεδο πρωταγωνιστούν κορυφαίοι παίκτες από το παρελθόν και το παρόν, επικοινωνώντας τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού. 

Η Nike μάς είχε συνηθίσει με ιδιαίτερα και συναρπαστικά διαφημιστικά, πριν από κάποια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Ο αθλητικός κολοσσός με συνέπεια, τα κατάφερε και πάλι, δίνοντας στη δημοσιότητα μία εκπληκτική διαφήμιση 4,5 λεπτών, ενόψει του Μουντιάλ 2022. Πηγές της έμπνευσής της είναι το metaverse και μία παλιότερη διαφήμισή της με τίτλο “The Cage” που κυκλοφόρησε πριν από 20 χρόνια. Στην εν λόγω διαφήμιση, η υπόθεση ήταν η απαγωγή κορυφαίων ποδοσφαιριστών για να συμμετάσχουν σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ τους υπό τους ήχους του Έλβις Πρίσλεϊ.

Όμως, αυτή την φορά η εταιρεία ανεβαίνει επίπεδο. Μαζί με τον μακροχρόνιο συνεργάτη της, το πρακτορείου W+K, εμπνεύστηκαν μία ταινία μικρού μήκους στην οποία παρουσιάζει πώς θα έμοιαζε η καλύτερη σύνθεση ποδοσφαιρικής ομάδας της Nike όλων των εποχών. Δημιουργούν, δηλαδή, ένα σύμπαν με την βοήθεια της τεχνολογίας, όπως αυτό του metaverse – εξού και η κατάληξη -verse στο όνομα της διαφήμισης. Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδευτούμε.

Διαβάστε επίσης: Η Nike δημιουργεί εικονική κοινότητα προϊόντων στο metaverse

Η Nike υπάρχει ήδη στο metaverse. Η δραστηριοποίηση της εταιρείας αθλητικών ειδών στον ψηφιακό κόσμο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021. Τότε εγκαινίασε τη Nikeland, τον metaverse κόσμο της, που δημιούργησε στη δημοφιλή πλατφόρμα του Roblox. Στο ίδιο πλαίσιο, η δημοφιλής αθλητική μάρκα κάνει το επόμενο βήμα και λάνσαρε προ ημερών το Swoosh, μια πλατφόρμα metaverse που έχει το δικό της domain (welcome.swoosh.nike) και χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain. Ωστόσο, το “Footballverse” δεν πρόκειται για προέκταση των δραστηριοτήτων της στο metaverse, αλλά για απλή διαφήμιση.

Στη διαφήμιση δημιουργείται το ποδοσφαιρικό multiverse, που είναι άκρως εκπληκτικό. Η ιστορία ξεκινάει με δύο επιστήμονες, έναν άνδρα και μία γυναίκα, να διαφωνούν ως προς ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης του ποδοσφαίρου. Έτσι, αποφασίζουν να ξεκινήσουν έναν ιδιαίτερο πείραμα για να βρουν τη λύση. Δημιουργούν ένα γήπεδο εντός του εργαστηρίου και βάζουν μεγάλους παίκτες, τους οποίους έχουν “απαγάγει” με τηλεμεταφορά, να αγωνιστούν.

Η αρχή γίνεται με τον Ronaldinho και τον Kylian Mbappé. Στην συνέχεια, βάζουν στο παιχνίδι και άλλους παίκτες και παίκτριες όπως τους Alex Morgan, Carli Lloyd, Cristiano Ronaldo , Edgar Davids, Kevin De Bruyne, Leah Williamson, Phil Foden, Ronaldinho, Ronaldo Nazário, Sam Kerr, Shane Kluivert και Virgil van Dijk. Την εμφάνισή τους κάνουν και κινούμενα σχέδια, στα οποία εν τέλη απαγορεύουν να αγωνιστούν. Με απλά λόγια, το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ και κάθε γενιά αθλητών αφήνει το δικό της μοναδικό αποτύπωμα, διευρύνει το άθλημα και εμπνέει τις μελλοντικές γενιές να αφήσουν το στίγμα τους. Η έμφαση στη νέα γενιά δίνεται όταν η μπάλα χτυπάει κατά λάθος έναν μοχλό και όλοι παίρνουν τη μορφή φιγούρων gaming και μετά γίνονται ξανά άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης: Τα “πράσινα” τα λόγια τα μεγάλα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Πραγματικά, η εταιρεία με τη διαφήμιση “Footballverse” έβαλε τα δυνατά της για να εντυπωσιάσει και να ξεχωρίσει. Μάλιστα, δεν διαφημίζει μόνο τα προϊόντα της -καθώς αρκετές φορές, οι παίκτες και οι παίκτριες κρατάνε τα παπούτσια που έχουν δημιουργήσει μαζί με την εταιρεία- αλλά υπογραμμίζει τον ενωτικό χαρακτήρα του αθλήματος, που δεν ξεχωρίζει φύλα, ηλικίες και εθνότητες.

Όμως, δεν είναι μόνο η Nike που εμπνέεται από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και δημιουργεί μία διαφημιστική καμπάνια. Και η αλυσίδα γρήγορου φαγητού McDonald’s παρουσίασε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καμπάνια της στην οποία κεντρικό ρόλο παίζει, φυσικά, το ποδόσφαιρο ενόψει του Μουντιάλ, το οποίο θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια θεατές από όλον τον κόσμο. Τα McDonald’s θέλησαν με την σειρά τους να εκμεταλλευτούν τη δυναμική του κορυφαίου ποδοσφαιρικού τουρνουά για να προωθήσει τα προϊόντα, διαδίδοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της ενότητας και της ομόνοιας μεταξύ των λαών σε μια εποχή που οι άνθρωποι φαίνονται πιο διχασμένοι από ποτέ.

Η έννοια της ομόνοιας μεταξύ των πολιτισμών ήταν ένα κυρίαρχο θέμα μεταξύ των διαφημιστικών σποτ που δημιούργησαν πολλά brands με αφορμή το Μουντιάλ του Κατάρ. Τον Σεπτέμβριο, η διαφήμιση “Believing is Magic” της Coca-Cola περιελάμβανε μια ταινία όπου οι κεντρικοί ήρωες είναι οπαδοί ποδοσφαίρου διαφορετικών χωρών, ηλικιών και φύλων που φαντάζονται ότι η ομάδα τους κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ομοίως, το beer brand Budweiser της Anheuser InBev παρουσίαζε ποδοσφαιρόφιλους από όλο τον κόσμο να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο μαζί με μερικούς από τους πιο σπουδαίους παίκτες του αθλήματος. Όλα φαίνονται ότι κινούνται σε ποδοσφαιρικούς ρυθμούς.

https://www.youtube.com/watch?v=6p4SeR3pliM&t=1s

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Nike

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.