Η νέα εικόνα της οικονομίας που ακόμη διαμορφώνεται και αναμένεται να πληγεί τους επόμενους μήνες, τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων και οι μαζικές απολύσεις δεν μείωσαν τη ζήτηση των εταιρειών για διευρυμένη φυσική παρουσία των εργαζομένων στα γραφεία και για αυξημένη ευελιξία για τους υπαλλήλους γραφείου, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ernst and Young. Η αυξανόμενη υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας εμφανίζεται ως το νέο και κυρίαρχο εργασιακό μοντέλο με οικονομικά και ψυχολογικά πλεονεκτήματα για εργαζόμενους – μα πρωτίστως για τους εργοδότες.
Η πανδημία έφερε πρωτοφανείς αλλαγές στην αγορά εργασίας, με την τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα εργασίας να αποτελεί ένα μοντέλο που σόκαρε όλη την αγορά. Αρχικά λόγω δυσπιστίας για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που μπορούσε να έχει στη διατήρηση θέσεων εργασίας, ενώ πολλοί εργοδότες αμφέβαλαν για την άμεση αποτελεσματικότητά της. Γιατί τελικά με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να εφαρμόζεται από περισσότερες επιχειρήσεις;
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που ήδη δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα δηλώνουν ευχαριστημένοι, μα κυρίως ευτυχισμένοι με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, που αναφέρουν ως πηγή της ευτυχίας αυτής είναι ότι εξοικονομούν χρήματα. Μένοντας σπίτι περισσότερες ημέρες μπορούν να κάνουν δουλείες του σπιτιού ή να κρατήσουν τα παιδιά τους μόνοι τους χωρίς να πληρώνουν κάποιον να τα κάνει όλα αυτά, επειδή οι ίδιοι θα δουλεύουν. Ενώ έχουν και τη δυνατότητα να μαγειρέψουν και να μην παραγγείλουν ή να αναγκαστούν να φάνε έξω λόγω έλλειψης χρόνου.
Διαβάστε ακόμα: Τελικά ποιους ωφελεί η τετραήμερη εργασία;
Τα κόστη όμως δεν μειώνονται μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες. Μία επιχείρηση για να μπορεί να υποστηρίξει την φυσική παρουσία των εργαζομένων της στο χώρο εργασίας τους, προϋποθέτει μια σειρά από λειτουργικά έξοδα. Ανάμεσά τους τα ενοίκια για μεγάλα γραφεία που αποτελούν πάντα μια μεγάλη δαπάνη.
Αυτό ακριβώς έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσφατη έκθεση της EY που διαπίστωσε ότι το 40% των εταιρειών έχουν ή σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας, την ίδια στιγμή που ένα εκπληκτικο ποσοστό της τάξης του 70% έχει ήδη στραφεί σε μια υβριδική προσέγγιση. Το “Future Workplace Index” της ΕΥ αποκάλυψε την αυξανόμενη επιθυμία για υβριδική εργασία και την παροχή ευέλικτων επιλογών εργασίας αλλά κυρίως την κυριαρχία της τετραήμερης εργασίας.
Το 40% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα είτε έχουν εφαρμόσει είτε έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, υιοθετώντας μια προσέγγιση που έχει κερδίσει τις προτιμήσεις στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην αμερικανική αγορά.
Η υβριδική εργασία παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο από το 2021, με το 70% των εργοδοτών να υιοθετούν μια υβριδική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται απομακρυσμένα, από το σπίτι τους δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και η ανάπτυξη ενός υβριδικού εργατικού δυναμικού είναι και τα δύο μέρη αυτού που η EY χαρακτήρισε ως ένα μεταβαλλόμενο τοπίο στη διαχείριση ακινήτων για τις εταιρειες. Γιατί η οικονομική ύφεση θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα χαρτοφυλάκια των ακινήτων τους, από επενδύσεις σε νέα έως σε βελτιστοποίηση των υπάρχοντων χώρων για την δημιουργία νέων μοντέλων εργασίας.
Διαβάστε ακόμα: Το πρόβλημα με την 4ήμερη εβδομάδα
Εξάλλου, προκειμένου να δελέασουν τους εργαζόμενους να επιστρέφουν στο φυσικό χώρο του γραφείου ή ακόμα και να τους διατηρήσουν, ολοένα και περισσότερες εταιρείες άρχισαν να επενδύουν σε βελτιώσεις των χώρων τους και να προσθέτους μικρές ανέσεις. Χαρακτηριστικό ειναι ότι το 46% των εργοδοτών σχεδιάζει να εισαγάγει υπηρεσίες παρασκευής και προσφοράς καφέ και μεσημεριανού στο γραφείο. Ενώ το ένα τρίτο τους σκοπεύει να εφαρμόσει ή να επεκτείνει τις υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών για τους υπαλλήλους του. Αυτές οι αλλαγές έρχονται μετά την πανδημία που έπληξε βαθιά το εργατικό δυναμικό και οδήγησε στη γιγάντωση της “Μεγάλης Παραίτησης”.
Η έκθεση της EY έρχεται εν μέσω μαζικών απολύσεων σε όλους τους κλάδους, αλλά κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, όπου οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι απολάμβαναν τέτοια εκτεταμένα προνόμια και αντίστοιχες ανέσεις στα γραφεία τους. Η Meta, το Amazon και το Twitter έχουν ήδη ανακοινώσει μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους κατά χιλιάδες. Στη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet, ακόμη και με την επιβράδυνση των προσλήψεων, οι επενδυτές απαίτησαν από τον CEO Sundar Pichai να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων και τα συνακόλουθα έξοδα παραμονής τους στο γραφείο.
Δεν σκέφτονται όλοι οι εργοδότες όμως με αυτό τον τρόπο. Ο Έλον Μασκ δεν δείχνει καμία πρόθεση να εφαρμόσει ένα υβριδικό ή τετραήμερο μοντέλο εργασίας. Καταγγέλλοντας τα έξοδα τροφοδοσίας του Twitter -τα οποία υποστήριξε ότι είχαν φτάσει τα 13 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μόνο στα γραφείο του στο Σαν Φρανσίσκο- ο νέος επικεφαλής της πλατφόρμας απαίτησε απλά από τους εναπομείναντες υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο και να προετοιμαστούν για ατελείωτες ώρες εργασίας.
Με πληροφορίες από CNCB
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.