26 Απρ 2024
READING

Twitter: Ζητείται νέος CEO

5 MIN READ

Twitter: Ζητείται νέος CEO

Twitter: Ζητείται νέος CEO

O Elon Musk έχει καταφέρει να είναι νούμερο ένα θέμα συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης εξαιτίας των σπασμωδικών και χαοτικών κινήσεων του στο Τwitter. Φαίνεται, όμως, ότι η περίοδος που έπαιζε ανενόχλητος με το καινούριο του παιχνίδι έρχεται προς το τέλος της, καθώς οι μέτοχοι της Tesla κινούνται νομικά εναντίον του. 

Η ιδιαίτερη σχέση του Elon Musk με το Twitter ήταν γνωστή πριν ακόμα παιχτεί το σίριαλ της εξαγοράς του. Με περισσότερους από 83 εκατομμύρια followers και ένα πολύ πλούσιο ιστορικό σε tweets -που συχνά έχουν τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν τις μετοχές της Tesla ή την αξία των κρυπτονομισμάτων- ο Elon Musk θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση θαυμαστή που αποφασίζει να αγοράσει το αγαπημένο του παιχνίδι. Γιατί απλά μπορεί.

Πράγματι, ο θαυμαστής αυτός τον περασμένο Απρίλιο προσέφερε 44 δισεκατομμύρια δολάρια για το “παιχνίδι” του, ώστε να το κάνει καλύτερο από ποτέ. Bελτιώνοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τους αλγορίθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και πιστοποιώντας όλους τους λογαριασμούς ότι είναι αληθινοί.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η αγορά του Twitter από τον Elon Musk μπορεί να σημαίνει περισσότερα έσοδα για Facebook και Google

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να φανεί πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Το Twitter δέχτηκε την προσφορά χωρίς να θέσει όρους ή να ζητήσει κάτι περισσότερο από όσα έδινε ο Musk, ωστόσο ο ίδιος άλλαξε γνώμη και προσπαθούσε επί μήνες να αναιρέσει τη συμφωνία. Μάλιστα, οι δύο τους βρέθηκαν στα δικαστήρια προκειμένου να ολοκληρώσει ο ιδρυτής της Tesla την εξαγορά. Τελικά, έγινε o ιδιοκτήτης και επικεφαλής μιας από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και περήφανα την ανακοίνωσε με ένα tweet, λέγοντας: “the bird is freed”. Και τότε άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.

Ο Musk δεν έχασε χρόνο και προέβη σε σαρωτικές αλλαγές, ξεκινώντας μάλιστα με “τρανταχτές” απολύσεις. Σύμφωνα με την Washington Post, προχώρησε σε απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Parag Agarwal, του οικονομικού διευθυντή Ned Segal, του γενικού συμβούλου Sean Edgett και της Vijaya Gadde, επικεφαλή της Νομικής Διεύθυνσης. Ο καθημερινός πόλεμος, που άνοιξε με επιφανείς και όχι μόνο χρήστες της πλατφόρμας και το γεγονός πως μέσα στην παραζάλη της νίκης του επί των πρώην ιδιοκτητών απέλυσε περίπου το 50% του προσωπικού, έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια από την πλειονότητα των χρηστών αλλά και από τους διαφημιζόμενους που είτε “παγώνουν” τις συμφωνίες εκατομμυρίων ή απλά αποχωρούν πληρώνοντας ένα ελάχιστο ποσοστό για την λύση των συμβολαίων τους. Μάλιστα, η επισκεψιμότητα του Twitter έπεσε κατά 30%, ειδικότερα από τότε που ανακοινώθηκε η οριστική συμφωνία με τον Elon Musk, στις 28 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, τα πραγματικά προβλήματα του Musk τώρα αρχίζουν. Ο δισεκατομμυριούχος βρίσκεται στην αρχή μιας δικαστικής διαμάχης με έναν από τους μετόχους της Tesla, τον Richard Tornetta. O τελευταίος έκανε αγωγή στον Musk ισχυριζόμενος ότι το διοικητικό συμβούλιο της Tesla απέτυχε να ασκήσει ανεξάρτητη πολιτική και καθοδηγήθηκε, όταν το 2018 ο Musk κατάρτισε νέο πακέτο αμοιβών για τη θέση διευθύνοντος συμβούλου, που κατέχει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, ο Tornetta υποστηρίζει ότι το πακέτο αναπτύχθηκε και εγκρίθηκε από διευθυντές προσκείμενους στον Musk, ενώ προωθήθηκε στους μετόχους χωρίς να τους ενημερώνει για σημεία της συμφωνίας που ευνοούσαν το αφεντικό της Tesla. Έτσι, επιτράπηκε στον Musk να αγοράζει το 1% των μετοχών της Tesla με μεγάλη έκπτωση κάθε φορά που επιτυγχάνονταν οι επιδόσεις κλιμάκωσης και οι οικονομικοί στόχοι. Ειδάλλως ο Musk δεν έπαιρνε τίποτα. Η Tesla έχει πετύχει 11 από τους 12 στόχους της, καθώς η αξία της εκτινάχθηκε για ένα κάποιο διάστημα σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Διαβάστε ακόμα: Θα προκαλέσει χάος το Twitter του Elon Musk;

Ένα από τα επιχειρήματα στα οποία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση οι δικηγόροι του Tornetta αφορά την αφοσίωση του Musk στην εταιρεία και τον λίγο χρόνο που της αφιερώνει, υπέρ των άλλων εταιρειών του, κάνοντας λόγο για διευθύνοντα σύμβουλο μερικής απασχόλησης με τις μεγαλύτερες αποδοχές. Πράγματι, την στιγμή της συμφωνίας, ο Musk περνούσε το 54% του χρόνου του στην Tesla, το 36% στην εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας SρaceX και το 10% στις εταιρείες Open AI, Boring και Neuralink.

Επικαλούνται, μάλιστα, αναφορές του ίδιου όπου υποστηρίζει ότι εργαζόταν Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή στην Tesla, και Δευτέρα και Πέμπτη στην εταιρεία πυραύλων SpaceX. Ενώ με την αγορά του Twitter οι ώρες που αφιερώνει στις υπόλοιπες εταιρείες του είναι ακόμα λιγότερες. 

Μάλιστα, την θέση του Musk επιδείνωσε ένας μάρτυρας υπεράσπισής του, ο οποίος αποτελεί μέλος του διοικητικού συμβούλιου του. Αν και προσπάθησε να υπερασπιστεί τον Musk υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που οι μέτοχοι έχουν ανταμειφθεί με ιστορικά ποσά, παραδέχτηκε πως ο CEO ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο Twitter έχοντας μάλιστα τεχνική υποστήριξη από μηχανικούς της Tesla, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό.

Φυσικά, ο Musk δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια τις απόψεις του σχετικά με το ζήτημα, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που του έχει προκαλέσει τόσα δεινά. Έτσι, σε ένα tweet ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να τρέχει το Twitter μέχρι να βρει έναν αξιόλογο αντικαταστάτη του. Το tweet του Musk ήρθε αφότου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Jack Dorsey είπε ότι δεν θα δεχτεί τον ρόλο του CEO του Twitter.

Με πληροφορίες από Reuters | BBC | CNN

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.