20 Απρ 2024
READING

Το Instagram θέλει τη δική του στρατηγική SEO

4 MIN READ

Το Instagram θέλει τη δική του στρατηγική SEO

Το Instagram θέλει τη δική του στρατηγική SEO

Το SEO αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς όρους του digital marketing. Όλοι επιθυμούν να ανακαλύψουν τα μυστικά του, αφού συνιστά έναν αποτελεσματικό και συγχρόνως οικονομικό τρόπο προώθησης ιστοσελίδων. Ως Search Engine Optimization μπορεί να καταγράψει την ποσοτική και ποιοτική αύξηση της επισκεψιμότητας μιας ιστοσελίδας, μέσα από “οργανικά” (organic) αποτελέσματα αναζήτησης.

Η βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης (SEO) στην περίπτωση του Instagram αποκτά επιπλέον αξία, αφού έρχεται να βοηθήσει τις αναρτήσεις να κατατάσσονται υψηλότερα στη λειτουργία αναζήτησης της πλατφόρμας. Κάθε εταιρεία χρειάζεται να έχει μία στρατηγική SEO που βελτιστοποιεί τον λογαριασμό και το περιεχόμενό της για τις μηχανές αναζήτησης, ώστε να μπορεί να προσεγγίσει μεγαλύτερο κοινό και να αυξήσει τους followers της. Με 1,5 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες, το Instagram αναδεικνύεται στην εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις από εκπροσώπους της Gen Z και τους Millennials ξεπερνώντας ακόμη και το TikTok. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους e-retailers.

Δεδομένου ότι το Instagram χρησιμοποιεί προφίλ για να αποφασίσει ποιες αναρτήσεις είναι σχετικές με την αναζήτηση, οι marketers χρειάζεται να προσαρμόσουν το προφίλ τους ώστε να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με αυτό που θέλει να βρει το target group τους στην πλατφόρμα. Ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι μέσω του λογότυπου και του bio τους, αλλά και των hashtags.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν οι retailers να προσεγγίσουν το καταναλωτικό κοινό του Instagram;

Παρόλο που οι χρήστες του Instagram συνήθιζαν να κρύβουν τα hashtags στην ενότητα σχολίων των αναρτήσεων, η πραγματική τοποθέτηση hashtags μέσα στις λεζάντες είναι αποτελεσματική στην επιρροή του αλγορίθμου αναζήτησης της πλατφόρμας. Ωστόσο, η προσθήκη hashtags στις λεζάντες από μόνη της δεν είναι αρκετή – πρέπει να βρεθεί το σωστό hashtag.

Τα hashtags πρέπει να σχετίζονται με το εμπορικό σήμα της εταιρείας και ταυτόχρονα να χρησιμοποιούνται συχνά από άλλους χρήστες ώστε να είναι αποτελεσματικά. Και παρά τη δυνατότητα που δίνει το Instagram για ανάρτηση μέχρι και 30 hashtags, καλό είναι οι marketers να χρησιμοποιούν λίγα. Με 3-5 σωστά hashtags, η επισκεψιμότητα μπορεί να εκτιναχθεί, ενώ παράλληλα είναι πιο εύκολη η μέτρηση των αποτελεσμάτων.

Όλα όμως αφορούν το ίδιο το περιεχόμενο και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους followers. Το κοινό δεν πρέπει να αισθάνεται ποτέ απογοητευμένο από τις αναρτήσεις μίας εταιρείας. Κάθε κομμάτι περιεχομένου πρέπει να είναι καλοδουλεμένο και διασκεδαστικό για να τους κάνει να θέλουν περισσότερα και να επιστρέφουν. Οι marketers πρέπει φυσικά να τηρούν τις οδηγίες δημοσίευσης του Instagram και να μην προσφέρουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες.

Σημαντική αν και πολλές φορές την παραβλέπουν, είναι η χρήση του alt text, του κειμένου δηλαδή που επιτρέπει την περιγραφή της εικόνα ή του βίντεο που έχει δημοσιευτεί με κείμενο που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης. Εκτός αυτού, δίνει τη δυνατότητα περιγραφής της ανάρτηση στο κοινό, σε περίπτωση που η εικόνα ή το βίντεο δεν φορτώσει ομαλά. Πέρα από αυτό, αν ο αλγόριθμος του Instagram κατανοεί καλύτερα τι δημοσιεύεται, θα καταλάβει καλύτερα αν το περιεχόμενο είναι σχετικό με τη συγκεκριμένη αναζήτηση ενός χρήστη. Και θα τον κατευθύνει ανάλογα.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Το Instagram ακόμα στην κορυφή για influencer marketing

Εξάλλου, το Instagram επιτρέπει πλέον στον αλγόριθμό του να ανιχνεύει τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται στις λεζάντες κατά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Αυτή η εξέλιξη δίνει σε λιγότερο γνωστές μάρκες την ευκαιρία να προσεγγίσουν νέο κοινό, αρκεί να μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές λεζάντες.

Με τη δημοφιλία της πλατφόρμας να αυξάνεται, το περιεχόμενο και οι λειτουργίες του Instagram υφίστανται σημαντικές αλλαγές. Αυτό που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 ως πλατφόρμα ανταλλαγής φωτογραφιών ανάμεσα σε φίλους, έχει μετατραπεί σε ένα κανάλι άμεσων αγορών με τεράστιες δυνατότητες αύξησης πωλήσεων για τις εταιρείες και τους retailers.

Ένα μέρος της νέας στροφής του Instagram προς την εμπορικότητα, προέρχεται από την αυξανόμενη ζήτηση για κοινωνικό εμπόριο, την πραγματοποίηση δηλαδή αγορών μέσω των social media. Οι κοινωνικές πωλήσεις αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα για τους υπεύθυνους λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων όσον αφορά τις ευκαιρίες εμπορίου (63%). Το ίδιο όμως ισχύει και για τους καταναλωτές, αφού το 70% των χρηστών του, ανοίγει την εφαρμογή για να ψωνίσει.

Οι σημερινοί καταναλωτές επιθυμούν άμεσες εμπειρίες, οπότε το να πραγματοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία αγοράς χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν ποτέ την εφαρμογή, είναι αυτό που καθιστά το Instagram ένα ιδανικό κανάλι εμπορίου.

Το SEO προφανώς αποτελεί τεράστια χείρα βοηθείας για τους retailers. Οι marketers το έχουν δει να αποδίδει στα social media, οπότε ανεξάρτητα από τη δυσκολία εφαρμογής των αρχών αυτών στο Instagram, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αξίζει τον κόπο. Γιατί μια ισχυρή στρατηγική SEO με τις σωστές τακτικές, θα βελτιστοποιήσει τους λογαριασμούς και το περιεχόμενο των επιχειρήσεων για τις μηχανές αναζήτησης, ενισχύοντας αποτελεσματικά την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν μεγαλύτερο κοινό.

Με πληροφορίες από Viralnation

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.