25 Απρ 2024
READING

Γιατί η Σαουδική Αραβία στρέφεται στην παραγωγή EV

4 MIN READ

Γιατί η Σαουδική Αραβία στρέφεται στην παραγωγή EV

Γιατί η Σαουδική Αραβία στρέφεται στην παραγωγή EV

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αναπτύσσεται συνεχώς και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ενισχύουν την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας τους προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω επιδοτήσεων και σχετικών κανονιστικών πλαισίων. Μετά την Κίνα, ήρθε η σειρά της Σαουδικής Αραβίας να μπει στο χορό των EVs. 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ενταχθεί στην αγορά με απώτερο σκοπό τόσο να  μεταμορφώσουν την αυτοκινητοβιομηχανία όσο και να συμβάλουν στην αισθητή μείωση των εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα και του αποτυπώματός τους στο περιβάλλον. Στις σύγχρονες κοινωνίες η έννοια του mobility έχει αλλάξει αρκετά, κυρίως προς το καλύτερο. Αποτελεί πλέον ζωτικής σημασίας ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι εκπομπές ρύπων, η συμφόρηση και η ασφάλεια αναδεικνύονται πλέον σε μείζονα ζητήματα, να καταβάλουν τη δική τους προσπάθεια για να βελτιώσουν την αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετά κράτη ενισχύουν την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σε αυτά προστίθεται τώρα και το αραβικό κράτος που αποφάσισε να εισέλθει δυναμικό στον χώρο της ηλεκτροκίνησης δημιουργώντας τη δική του σειρά EVs. Έτσι, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας συμμαχεί με την Foxconn, τον βασικό προμηθευτή της Apple, για την κατασκευή και την πώληση ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται για την τελευταία κίνηση του αραβικού κράτους για την επίτευξη του στόχου του “Vision 2030”, που αφορά τη μείωση της εξάρτησής του από το πετρέλαιο, καθώς και τη διαφοροποίηση της οικονομίας του.

Η νέα εταιρεία που σκοπεύουν να δημιουργήσουν ονομάζεται “Ceer”, η οποία θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα πουλήσει μία σειρά EVs χρησιμοποιώντας την τεχνολογία εξαρτημάτων της BMW. Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2025.

Διαβάστε ακόμα: Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα έχει εκτοξευτεί. Θα συνεχίσει έτσι;

Δεν πρόκειται για ένα απλό εγχείρημα. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η Ceer ως η πρώτη μάρκα EV της χώρας, θα προσελκύσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε ξένες άμεσες επενδύσεις και θα δημιουργήσει έως και 30.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν βασικό στοιχείο του σχεδίου του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για το σχέδιο “Vision 2030”. Η χώρα ανακοίνωσε πέρυσι μια εθνική επενδυτική στρατηγική για να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε άμεσες ξένες επενδύσεις έως το 2030.

Εξάλλου, η Ceer προβλέπεται να συνεισφέρει 8 δισεκατομμύρια δολάρια στο Α.Ε.Π. του βασιλείου έως το 2034. Το Ταμείο έχει πραγματοποιήσει ορισμένες δικές του επενδύσεις σε ηλεκτρικά οχήματα και ανάλογες τεχνολογίες. Το 2018, επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη Lucid Motors, αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο μέτοχό της. Κατέχοντας το 61% της Lucid, ανέλαβε μια αρχική δέσμευση την άνοιξη του 2022 να αγοράσει 50.000 ηλεκτρικά οχήματά της με δυνατότητα αγοράς επιπλέον 50.000 οχημάτων χρονικό διάστημα 10 ετών.

Η Foxconn, ο ταϊβανέζικος κολοσσός που κατασκευάζει την πλειοψηφία των iPhone της Apple, αναπτύσσει την ηλεκτρική αρχιτεκτονική των οχημάτων, η οποία σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία θα οδηγήσει σε ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων στους τομείς της ψυχαγωγίας, της συνδεσιμότητας και των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης. Συγκεκριμένα, έκλεισε συμφωνίες για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων για τη Lordstown Motors και τη Fisker. Συνεργάστηκε επίσης με την ταϊβανέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Yulon Group για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού SUV που ονομάζεται “Model C”.

Διαβάστε ακόμα: Yπάρχει χάσμα μεταξύ των φύλων στην ηλεκτροκίνηση;

Η νέα επιχειρηματική κίνηση της Σαουδικής Αραβίας δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης και πολύ περισσότερα για τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών και των εταιρειών. Η συνεργασία της με την πολύπειρη Foxconn, ωστόσο, δημιουργεί ανησυχίες εξαιτίας των δημοσιευμάτων που θέλουν το εργοστάσιό της στην Κίνα να υφίσταται τις σκληρές συνέπειες της αυστηρής πολιτικής “zero covid” της κυβέρνησης. Φυσικά, η Foxconn είναι μία τεράστια εταιρεία, η οποία παράγει πολλά διαφορετικά είδη προϊόντων. Συνεπώς, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι δύσκολο οι εξελίξεις στο εργοστάσιο της στην Κίνα να επηρεάσουν το συγκεκριμένο επιχειρηματικό της βήμα.

Το τοπίο της ηλεκτροκίνησης αλλάζει γρήγορα, καθώς τόσο η τεχνολογία όσο και το ενδιαφέρον εξελίσσονται ραγδαία. Βασική αιτία πίσω από αυτή την αλλαγή δεν είναι τόσο η βιωσιμότητα όσο η αυξανόμενη ζήτηση για τα οχήματα αυτά. Μόνο στην Κίνα, η EV αγορά αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 50% των πωλήσεων νέων ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας (CAAM), σχεδόν το ένα τέταρτο των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην χώρα είναι πλέον ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά οχήματα – που σημαίνει ότι προηγείται της Ευρώπης και των Η.Π.Α. στην υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών. Η Tesla μάλιστα, ανακοίνωσε πως μόνο τον Σεπτέμβριο πούλησε 83.135 αυτοκίνητα στην Κίνα. 

Με πληροφορίες από TechCrunch

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.